4x4: 4 rodes, 4 persones

10/06/2015 | OPGM
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El transport per carretera és un dels principals generadors de gasos d'efecte hivernacle, especialment CO2 i òxids de nitrogen. En aquest aspecte, el Vicerectorat de Campus, Infraestructura i Noves Tecnologies de l'UJI, a través de l'Oficina de Prevenció i Gestió Mediambiental, pretén col·laborar en la reducció d'emissions degudes al transport, mitjançant la disminució del nombre de vehicles utilitzats en els trajectes realitzats pels membres de la comunitat universitària, cap a i des de la Universitat als seus respectius domicilis.

Actualment, s'observa que molts dels vehicles que entren i ixen de la Universitat tenen un sol ocupant a bord. A fi d'augmentar el nivell d'ocupació dels cotxes es llança la "Campanya 4x4: 4 rodes, 4 persones", que inclou un espai web que possibilitarà que moltes persones que realitzen trajectes iguals o semblants des del seu domicili fins a l'UJI, i viceversa, puguen posar-se en contacte i compartir vehicle durant aquests trajectes. Açò permetrà una reducció en la quantitat de gasos emesos a l'atmosfera, un menor consum d'energia i, al mateix temps, també disminuirà el nombre de vehicles al campus, millorant l'habitabilitat.

La utilització del web de la "Campanya 4x4: 4 rodes, 4 persones" és molt simple i, a continuació, us l'expliquem breument:

  • Polsa una de les opcions en funció del que vols fer: introduir una oferta per compartir el teu vehicle amb una altra gent, o veure els trajectes oferts per altres usuaris.
  • Si vols introduir una oferta, emplena el formulari i indica-hi la província, la població, el lloc (carrer, plaça, alguna referència coneguda, etc.) i l'hora aproximada a la que ixes de ta casa cap a l'UJI; marca baix els dies que realitzes aquest trajecte. De la mateixa manera, emplena l'apartat de tornada. També es pot oferir únicament l'anada o la tornada. Si no tots els dies realitzes el mateix trajecte, o a la mateixa hora, has d'emplenar tantes ofertes com trajectes distints realitzes. No oblides deixar el SÍ al camp "Visible" perquè la teua oferta la puguen llegir altres usuaris que, en cas d'estar interessats, et faran arribar els seus comentaris.
  • Si, pel contrari, vols veure les ofertes de trajectes d'altres usuaris, només has de clicar sobre l'oferta del teu interès (estan distribuïdes segons poblacions d'origen i de destinació), i indicar si estàs interessat en l'anada, la tornada, o ambdues. Insereix un xicotet comentari, que s'enviarà, amb el teu nom, a la persona que ofereix el seu cotxe, on has d'indicar com posar-se en contacte amb tu, i que així pugueu compartir vehicle en el vostre trajecte.

Per què compartir el cotxe?

Segons indiquen alguns estudis, actualment, s'està produint un canvi climàtic a la terra, i tot sembla indicar que aquest canvi es deu a l'activitat humana. Durant el passat segle XX, la temperatura mitjana, a Europa, ha patit un increment de 0'8º C i, segons diversos estudis, continuarà augmentant durant tot aquest segle. S'espera un creixement d'entre 1 i 6º C per a l'any 2100. Aquest augment de temperatura s'atribueix a l'emissió a l'atmosfera, en grans quantitats, dels anomenats gasos d'efecte hivernacle. Aquests gasos són emesos, principalment, en activitats de transport (tant de mercaderies com trajectes de vehicles particulars) i producció d'electricitat.

Amb la finalitat de lluitar contra el canvi climàtic mitjançant la reducció de les emissions d'aquests gasos, en 1997, a la ciutat japonesa de Kyoto es va realitzar la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, en la qual es va establir un protocol pel qual els països industrialitzats es comprometen a reduir conjuntament, per al període 2008-2012, les emissions de gasos d'efecte hivernacle (CO2, CH4, N2O, compostos perfluorocarbonats (PFC), compostos hidrofluorocarbonats (HFC) i hexafluorur de sofre) en un 5% respecte a les emissions de 1990. Aquest document, conegut com a Protocol de Kyoto, ha sigut subscrit per nombrosos països, entre els quals es troben els països de la Unió Europea, i Espanya, com a país membre, encara que hi ha absències significatives entre les quals destaca la dels EUA.

Des de l'Oficina de Prevenció i Gestió Mediambiental, us animem perquè utilitzeu aquest nou servei, que permetrà un estalvi energètic, una reducció en l'emissió de gasos contaminants i una menor congestió de vehicles al nostre campus.