Inauguració del II Congrés Iberoamerica de Mediació Policial El president de la Generalitat, l'alcalde i el rector de l’UJI inauguren el certamen que reuneix fins al divendres a més de 400 congressistes i 40 ponents

17/11/2016 | Càtedra de Mediació Policial
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La ciutat de Vila-real torna a convertir-se aquests dies en la «capital mundial de la mediació policial», en la segona edició del Congrés Iberoamericà de Mediació Policial que se celebra fins al divendres a l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner amb més de 400 congressistes i 40 ponents. L'alcalde de la ciutat, José Benlloch, el president de la Generalitat, Ximo Puig, el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, i l'intendent general cap de la Policia Local, José Ramón Nieto, han inaugurat aquest matí el congrés, organitzat per l'Ajuntament de Vila-real amb la col·laboració de l’UJI, que persegueix «aprofundir en els valors del diàleg i l'acord» com a instruments efectius i eficaços per a la resolució de conflictes i la «construcció de pau».

El rector de la Universitat Jaume I ha incidit en la importància de trobades com el congrés iberoamericà per a consolidar una disciplina «encara incipient» i «avançar en valors com el respecte, la llibertat i la justícia, que són els valors de la convivència pacífica». Climent ha posat el congrés i el treball realitzat per la Càtedra de Mediació Policial Ciutat de Vila-real, referent en l'àmbit internacional, com a exemple de «la col·laboració interinstitucional, mitjançant la transferència de coneixements innovadors» que l’UJI ha vingut implementant des del seu naixement, fa ara 25 anys.

També Benlloch ha volgut destacar el paper de la Policia Local de Vila-real, a través de la Unitat de Mediació Policial i la Càtedra de Mediació Policial de l’UJI, per a consolidar «una metodologia encara incipient però que ja ha demostrat tota la seua potencialitat». «Aquella unitat policial que naixia de manera pionera en 2004, donant respostes noves a realitats diferents, hui marca el camí a seguir per a cossos policials de tot el món», assenyala l'alcalde. Per a seguir consolidant aquesta disciplina, des del punt de vista teòric i pràctic, Benlloch advoca per una reforma de la llei autonòmica de Policia Local que «permeta dotar de majors mitjans als nostres cossos de seguretat municipals, els més pròxims als problemes de la gent, incorporant la cultura mediadora com a part intrínseca del treball dels agents»; una reforma en la qual, puntualitza, la Generalitat Valenciana ja treballa en els últims mesos.

Per la seua banda, el president del Consell ha destacat en el seu discurs el suport de l'Administració autonòmica a la pràctica mediadora com un exemple «d’innovació social» que aborda la resolució de conflictes com a «gestió de la diversitat garantint condicions d'igualtat entre les parts». «La mediació policial suposa, a més, ampliar el valor de la policia des de l'àmbit municipal, que és el del valor afegit de la proximitat», afirma Puig, per a qui el II Congrés Iberoamericà de Mediació Policial «és una demostració del paper del poder local per a participar en debats globals i en particular de l'Ajuntament de Vila-real per obrir un debat fonamental com és el de la mediació policial com a prevenció i capacitació de les forces de seguretat a favor del diàleg i de l'acord».

Després dels parlaments inaugurals, l'alcalde de Vila-real ha impartit la primera conferència del congrés, que en la seua primera jornada compta amb ponents com Pedro Blasco, en representació de l'ONG Mensajeros por la Paz, el comissionat inspector general de la Policia Nacional de Panamà, general Willington Zambrano, o l'activista de drets humans Mamdou Dia. La jornada de demà, que comptarà amb el lliurament del premi Josep Redorta, aprofundirà en la implementació de la mediació en cossos policials d'Iberoamèrica, mentre que el divendres el premi Nobel alternatiu i fundador dels Estudis de la Pau, Johan Galtung, centrarà les ponències de la sessió de clausura.

Informació proporcionada per: Càtedra de Mediació Policial