Espai Europeu d'Educació Superior

02/03/2021 | OIPEP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'espai europeu d'educació superior és un repte al qual totes les universitats europees s'han de sumar en els pròxims anys que ajuda a reorientar pedagògicament els ensenyaments, obliga a definir amb detall els objectius, els aprenentatges de les matèries i aporta transparència. Permet un reconeixement més fàcil de les titulacions i facilitarà la mobilitat de l'estudiantat universitari, així com la integració dels titulats i titulades en un únic mercat laboral. 


Quins són les principals mesures que es contemplen?

  • Adopció d'un sistema de titulacions universitàries fàcilment comparables i comprensible en tot Europa.
  • Establiment d'un sistema de titulacions universitàries de dos cicles (grau i postgrau ).
  • Establiment d'una valoració del crèdit universitari igual per a tots els països europeus (European Credit Transfer System, ECTS).
  • Promoció de la mobilitat de l'estudiantat, professorat i personal investigador.
  • Establiment de sistemes d'avaluació de la qualitat.
  • Promoció de la formació al llarg de la vida (lifelong learning).
  • Promoció, com a punt essencial, de la participació de les universitats i de l'estudiantat en tot el procés.

En aquest enllaç trobareu la ponència "L'empleabilidad i l'espai europeu d'educació superior", una visió des del món empresarial i acadèmic, realitzada per Benjamí Suárez Arroyo, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, en les Jornades de Formació de Responsables i Tècnics de Serveis Universitaris d'Ocupació de la Universitat de Salamanca,  [Empleabilidad y espacio europeo.ppt - Descàrrega directa]

Més informació sobre l'EEES:  http://ujiapps.uji.es/estudis/eees/


EL SUPLEMENT EUROPEU Al TÍTOL (SET)Què és el suplement europeu al títol (SET).

El suplement europeu al títol (SET) és el document que acompanya a cada títol universitari de caràcter oficial i amb validesa en tot el territori nacional amb la informació unificada, personalitzada per a cada titulat universitari, sobre els estudis cursats, les capacitats professionals adquirides i el nivell de la seua titulació en el sistema nacional d'educació superior. El seu objectiu fonamental és fer fàcilment comprensible i comparable el títol universitari entre els països de la Unió Europea.

Exemple del Suplement Europeu al Títol

Continguts del suplement europeu al títol (SET):

  • Informació sobre l'estudiant.
  • Informació sobre la titulació.
  • Informació sobre el nivell de la titulació.
  • Informació sobre el contingut i els resultats obtinguts.
  • Informació sobre la funció de la titulació.
  • Informació addicional.
  • Certificació del suplement.
  • Informació sobre el sistema nacional d'ensenyança superior.

Més informació: http://ujiapps.uji.es/estudis/eees/

 

Certificat de correspondència entre Títols Universitaris Oficials ('pre-Bolonya') i nivells MECES

A més, des de l'any 2014, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport ha posat en marxa un procediment de correspondència entre els Títols Universitaris Oficials ('pre-Bolonya') i el nivells MECES. El seu objectiu que tots els titulats en universitats espanyoles amb anterioritat a l'entrada en vigor de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), puguen gaudir en igualtat de condicions de les garanties i drets que els atorga la seua titulació en matèria de mobilitat laboral en l'espai europeu. D´aquesta manera compten amb un certificat oficial que reflectisca el nivell d'equivalència en el context de les titulacions actuals. És, per tant, un procediment la finalització del qual és atorgar el nivell de correspondència a cada títol de l'antic catàleg de títols universitaris oficials preBolonia (Arquitecte, Enginyer, Llicenciat, Arquitecte Tècnic, Enginyer Tècnic, Mestre i Diplomat) dins del Marco Español de Qualificacions per a l'Educació Superior (MECES). Es regula pel que es disposa en el Reial decret 967/2014, de 21 de novembre.

El Certificat de correspondència és un document que expedeix la Sotsdirecció General de Títols i Reconeixement de Qualificacions en el qual figuren les dades d'identificació del titulat, i que informa del nivell acadèmic del títol pre-Bolonya posseït, (Arquitecte, Enginyer, Llicenciat, Arquitecte Tècnic, Enginyer Tècnic, Mestre i Diplomat) que li correspondria dins del Marco Español de Qualificacions per a l'Educació Superior (MECES), així com en el Marc Europeu de Qualificacions (sigles en anglès: EQF).

Podeu accedir a més informació i a l'aplicació telemàtica per a realitzar el tràmit en línia (Procés de presentació obert permanentment) en l'adreça següent: http://www.mecd.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo/educacion/gestion-titulos/estudios-universitarios/titulos-espanoles/202058.html

 

POSTGRAU

Els programes oficials de postgrau i els títols oficials de màster als quals condueixen són el resultat de l'adaptació i integració dels estudis universitaris espanyols a l'espai europeu d'educació superior, d'acord amb la Declaració de Bolonya de 1999 i les declaracions complementàries que s'han anat produint posteriorment. Són el segon nivell dels ensenyaments universitaris i comprenen dos cicles: el segon cicle, dedicat a la formació avançada, multidisciplinària o especialitzada, donarà lloc a l'obtenció del títol de màster. El tercer cicle té com a finalitat la formació avançada de l'estudiant en les tècniques d'investigació o dona lloc a l'obtenció del títol de doctor o doctora.

Qui pot accedir als màsters oficials

A la realització dels màsters oficials pot accedir qualsevol persona en possessió d'una titulació universitària oficial de primer cicle o de primer i segon cicle. També pot accedir als estudis de màster oficial l'estudiantat de les actuals titulacions d'un cicle o de dos cicles que, sense estar en possessió del títol corresponent, haja superat un mínim de 180 crèdits entre els quals figuren totes les matèries troncals de la titulació corresponent.

Càrrega lectiva i durada

Els màsters oficials que ofereix actualment la Universitat Jaume I oscil·len entre els 60 i els 120 crèdits ECTS (European Credit Transfer System), unitat de mesura de l'esforç i el treball de l'alumnat, i que és l'estàndard adoptat per les universitats, per tal de garantir l'homogeneïtat i la qualitat dels ensenyaments impartits en els diferents títols de grau i postgrau, dins de l'EEES. Pel que fa a la durada, 60 crèdits ECTS corresponen a un curs acadèmic, i 120 crèdits ECTS a dos cursos (1 crèdit ECTS=25 hores).

Podeu trobar més informació sobre els programes oficials de postgrau i els títols de màsters oficials en la adreça següent:
www.postgrado.uji.es/

També pot resultar-cos d'interès el mòdul "Eixides professionals" d'aquesta Guia.