Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge

09/11/2018 | Secretaria General
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Introducció:

Les activitats desenvolupades per la Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge, al llarg del curs 2017/2018, segons el col·lectiu al qual s'han dirigit han sigut les següents:

Estudiantat universitari

1. Programa Santander Explorer, Joves amb idees.

L'UJI ha participat en el programa Explorer (evolució del programa Santander YUZZ) dirigit a joves entre 18 i 31 anys que ofereix, durant cinc mesos, suport, formació i assessorament per a elaborar plans de negoci. Han finalitzat un total de 18 projectes amb 23 participants. S'ha seleccionat com a guanyador del Centre Explorer UJI Space d'aquesta edició 2018 Alejandro Calero Agut, promotor del projecte “Kamaleont Effects” i els finalistes per a optar al premi Woman Explorer Award a Mica Segal, amb el seu projecte Crit&Create i al premi Disruptive Technology Explorer Award  Marc Navarro, amb el seu projecte Light3D.

2. Programa UJI Empren On Social

Enguany s'ha realitzat la primera edició del programa UJI Emprèn- OnSocial, un programa institucional dirigit a tota la comunitat universitària que cerca ser l'eix vertebrador de totes les iniciatives de foment de l'emprenedoria realitzades a la Universitat Jaume I que tinguen un caràcter social i tecnològic. Aquest programa està gestionat per la Càtedra INCREA d'Innovació Creativitat i Aprenentatge i el Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I (Espaitec) en col·laboració amb Secot Castelló.

El programa consta de quatre fases: fase 1 o definició de la idea, fase 2 o  model de negoci, fase 3 o model organitzatiu i fase 4 o model econòmic sostenible.

La Càtedra INCREA és la responsable de la realització de les fases 1 i 2 de formació. En aquesta edició van finalitzar aquestes fases 15 projectes.

Per la seua banda, Espaitec, amb el suport d'experts de l'entorn empresarial, s'ha centrat en l'assessorament de projectes en les fases 3 i 4 i, finalment, es va tindre la col·laboració dels mentors de Secot Castelló.

Participació en el Campus emprenedor innovador de la Comunitat Valenciana amb les següents línies d'acció:

  • Concurs  5UCV STARTUP :

La finalitat és facilitar el desenvolupament de projectes empresarials de membres de la comunitat universitària mitjançant el concurs de les millors idees emprenedores (start-up) de la Comunitat Valenciana. Després de la deliberació del jurat, en el Focus Innova Pime de la Comunitat Valenciana, es van concedir tres premis als 3 candidats UJI per a la categoria Startup Junior. Els guanyadors de l'UJI van ser l'empresa Howlanders.com (Buidar Caché, SL)  promoguda per Javier Moliner i Daniel Gómez; i els projectes empresarials Meitpro-Salut Corporativa, iniciativa de Martín Sánchez, Aarón Gómez de Segura i Abel García i Yesmoto, iniciativa promoguda per David Berbel i Pablo Carceller.

  • Mentoring en emprenedoria: Curs de creativitat en línia: “Potencia la teua creativitat per a participants en el programa PATU”

La Càtedra INCREA col·labora amb l'USE en el «Programa d'Acció Tutorial Universitari (PATU)» en Emprenedoria. Concretament, s'encarrega de formar tutors d'aquest programa en aspectes relacionats amb la creativitat i l'emprenedoria.

  • Mentoring en emprenedoria 5UCV MENTORING

Aquest curs acadèmic es realitza la segona edició del programa 5UCV Mentoring que ha posat contacte empresaris amb estudiants perquè puguen millorar la seua idea de negoci i el model de negoci. El Mentoring és una relació de desenvolupament personal i professional en la qual una persona més experimentada professionalment ajuda a una altra amb menor coneixements. En aquesta edició s'han mentorizat 5 projectes que corresponen a les places oferides. (7 mentoritzats i 5 mentors) 

  • Formació Programa University Junior International Entrepreneurs: Curs Online "Emprenedoria Internacional"

La  finalitat d'aquest programa és desenvolupar, en un entorn global, el talent emprenedor d'estudiants excel·lents. Per a açò es promou la seua mobilitat internacional amb iniciatives empresarials globals. La Càtedra INCREA s'encarrega dels aspectes formatius d'aquest programa a través del curs en línia «Emprenedoria Internacional». En aquesta edició s'han cobert totes les places oferides.

  • Programa e2: estudiant x emprenedor.

El programa e2 “Estudiant x Emprenedor” és una iniciativa dissenyada pel Centro Internacional Santander Emprendimiento (CISE) i impulsada per la Generalitat Valenciana i les cinc universitats públiques valencianes. Aquest programa cerca entrenar l'estudiantat en la creació d'iniciatives de negoci amb el suport d'empresaris de la regió i amb un programa de formació diferencial en temàtiques vinculades a lideratge, gestió d'equips, models de negoci, creativitat, negociació i habilitats comunicatives.  En aquest curs 2017-2018 han participat 4 empresaris, 4 estudiants tutors i 16 estudiants que han format part de l'equip emprenedor; s'han cobert les places oferides.

L' UJI és la Universitat que lidera el projecte dins del Campus Emprenedor Innovador. La Càtedra INCREA és l'encarregada de coordinar les accions amb la resta d'universitats públiques valencianes i per a açò, al llarg de l'any realitza diferents accions i reunions relacionades amb la coordinació del programa e2: estudiant x emprenedor amb la resta d'universitats públiques valencianes.

Professorat i resta de personal UJI

Participació en el Campus Emprenedor Innovador de la Comunitat Valenciana amb l'AULA EMPRÈN a través de l'organització del curs de "Capacitació per a la motivació de l'actitud i l'esperit emprenedor en la docència”

Aquest curs té com a principal objectiu ajudar el PDI a promoure una orientació emprenedora en els seus estudiants, per a açò es treballen diferents tècniques didàctiques amb l'objectiu de millorar l'apoderament dels estudiants (mòdul 1), la creativitat (mòdul 2), la proactivitat (mòdul 3), el risc (mòdul 4), i en finalitzar es realitza un taller d'experiències on els participants presenten un projecte de millora de l'orientació emprenedora aplicat a les seues aules.  Aquesta iniciativa s'ha desenvolupat en col·laboració amb la USE. El curs es va iniciar el 2 i va finalitzar el 16 de juliol de 2018. En aquesta edició han participat 10 professors.

Altres jornades i cursos dirigits a graduats i societat en general i certificat de competències transversals emprenedores

Escola per a Emprendre

S'ha realitzat la primera edició de l'Escola per a Emprendre organitzada per la Càtedra INCREA en col·laboració per Castelló CREA de l'Ajuntament de Castelló.  El seu principal objectiu és oferir formació a persones que vulguen iniciar un projecte empresarial a Castelló amb la finalitat que desenvolupen competències transversals relacionades amb l'emprenedoria, com són la seua capacitat per a identificar i explotar noves oportunitats de negoci, per a desenvolupar una oferta concorde, d'adaptació, d'anàlisi crítica, de gestió d'estrès o el desenvolupament d'un lideratge positiu.  Dates d'aquesta primera edició: del 15 de juny al 31 de juliol de 2018. En aquesta edició s'han cobert totes les places oferides; açò és 15 projectes.

Participació en el Campus Emprenedor Innovador de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració en l'organització del II Congrés Nacional d'Emprenedoria, Ocupació i Discapacitat que es va celebrar a l'UJI els dies 14 i 15 de novembre de 2017.

La Universitat Jaume I ha coordinat i organitzat el II Congrés Nacional d'Emprenedoria, Ocupació i Discapacitat l'objectiu del qual va ser realitzar una anàlisi crítica de la situació actual dels titulats universitaris amb discapacitat en l'àmbit laboral. El Congrés es va celebrar el 14 i 15 de novembre de 2017 a la Universitat Jaume I, a l'edifici del Centre de Postgrau i Consell Social. S'hi van inscriure un total de 83 participants i van assistir un total de 120 entre assistents, ponents i organització.

La participació de la Càtedra INCREA en aquest Congrés es va concretar en la preparació de la pàgina web del congrés www.congresoeed.uji.es, difusió del Congrés a través de les xarxes socials d'UJI Empren i de la Càtedra INCREA, enviament de correus a la comunitat emprenedora interessada en el congrés i el seguiment en premsa del Congrés, a més de la preparació del taller “L'ecosistema universitari per a l'emprenedoria de les persones amb discapacitat”, que va ser moderat per María Ripollés Meliá. També hi van intervenir María Guardiola Guillamón, estudiant de l'UJI; Mauro Xesteira, managing director de CAPAZIA, i David Cabedo d'Espaitec de l'UJI.

Publicació del llibre d'actes derivat del II Congrés Nacional d'Emprenedoria, Ocupació i Discapacitat.

Des de la Càtedra INCREA s'ha realitzat  el capítol de conclusions sobre el Taller “L'ecosistema emprenedor universitari. Especial referència a les persones amb discapacitat”.

Focus Pime i Emprenedoria Comunitat Valenciana 2017 i 2018.

A l'octubre de 2017 es va celebrar a Castelló la Jornada Focus Innova Pime i Emprenedoria Comunitat Valenciana. La Càtedra INCREA juntament amb les altres cinc universitats públiques valencianes, van contribuir a la jornada, amb l'organització del lliurament de premis del Concurs 5UCV STARTUP.

Participació en la XV Convenció Interanual de Junior Empreses organitzada per EADE Consulting.

La Càtedra INCREA va participar, el 27 d'abril de 2018, en la taula redona Joves emprenedors sobre emprenedoria, explicant-hi les activitats i els programes que organitza la Càtedra INCREA. En aquesta taula redona van participar, a més, el CEEI Castelló, Espaitec i EADE Consulting.

Certificat de competències transversals emprenedores.

El certificat de competències transversals emprenedores té com a objectiu reconèixer i posar en valor  que els estudiants desenvolupen competències emprenedores. El certificat acreditatiu es podrà expedir per a l'estudiantat de titulacions oficials de grau, màster i doctorat de l'UJI, per a titulats de grau, màster i doctorat dels últims dos anys, així com per a l'estudiantat que haja cursat programes de formació no oficial impartit per la Càtedra INCREA, Espaitec i/o Centre de postgrau de l'UJI en els últims dos anys o per a qualsevol estudiant amb vinculació a través d'Alumni Sauji.

Altres col·laboracions i participacions amb altres organismes. 

Col·laboració amb el projecte de l'Observatori d'Emprenedoria Universitari de la CRUE Universitats Espanyoles, Red Emprendia i CISE.

Col·laboració en el projecte GUESSS (Global University Entrepreneurial Spirit Student's Survey).

Participació en el projecte Erasmus +: CRE8 Europe: “A transnational Model for Enhancing Student Employability” liderat per la Karlstads Universitet.

Xarxes socials i pàgina web 

Des de la Càtedra INCREA realitzem l'actualització i el manteniment de la plataforma UJI Empren. UJI Empren (www.ujiempren.uji.es) i de la Càtedra INCREA (www.increa.uji.es) .

També estem presents en les xarxes socials Facebook i Twitter. 

Informació proporcionada per: Secretaria General