Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge

25/06/2018 | Secretaria General
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Introducció:

Les activitats desenvolupades per la Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge, al llarg del curs 2016/2017, en funció del col·lectiu al qual s’han adreçat han estat les següents:

Estudiantat universitari

Programa Santander YUZZ-UJI, Joves amb idees.

Per tercera vegada l'UJI ha participat en el programa Santander YUZZ, dirigit a joves d'entre 18 i 31 anys que ofereix, durant cinc mesos, suport, formació i assessorament per a elaborar plans de negoci basats en idees de base tecnològica. El centre Yuzz Universitat Jaume I de Castelló, coordinat per la Càtedra INCREA ha tutoritzat i format per aquesta tercera convocatòria a 19 participants, promotors de 14 projectes. El guanyador del Centre Yuzz UJI  d’aquesta tercera edició ha estat Joan Esteban Altabella, promotor del projecte  “GreenFlight” un projecte que se centra en el reconeixement aeri amb l'ús de drons i que té dos objectius: la reforestació de zones afectades per incendis forestals mitjançant la dispersió de llavors equipades amb un estrat de suport per garantir el seu desenvolupament i la detecció de zones degradades per l'abocament incontrolat de residus per realitzar un inventari.

Participació en el Campus Emprenedor Innovador de la Comunitat Valenciana amb les següents línies d'acció:

  • Concurs  5UCV STARTUP :

La finalitat és facilitar el desenrotllament de projectes empresarials de membres de la comunitat universitària mitjançant el concurs de les millors idees emprenedores STARTUP Comunitat Valenciana.

  • Mentoring en emprenedoria: Curs de creativitat en línia: “Potència la teua creativitat per a participants en el programa PATU”

Aquesta és la tercera edició que la Càtedra INCREA col·labora amb el «Programa d'Acció Tutorial Universitari (PATU)» en Emprenedoria. La Càtedra INCREA, dintre del programa PATU Emprenedoria s'ha encarregat de formar a tutors d'aquest programa en aspectes relacionats amb la Creativitat i l'Emprenedoria. Al curs en línia «Potència la teua creativitat» es plantejen com a objectius fonamentals que l'estudiantat no sols conegue les diferents eines que poden utilitzar-se per potenciar la seua creativitat sinó també el fet de saber aplicar-les en distints contextos empresarials. I se'ls va mostrar quins aspectes relacionats en emprenedoria poden trobar a la Universitat.

  • Mentoring en emprenedoria: 5UCV MENTORING

Aquest curs acadèmic s’ha realitzat la primera edició del programa 5UCV Mentoring que posa en contacte empresaris amb estudiants per a que puguin millorar la seua idea de negoci. El Mentoring és una relació de desenvolupament personal i professional en la qual una persona més experimentada professionalment ajuda a una altra amb menor coneixement.

  • Programa University Junior International Entrepreneurs:

La seua finalitat és desenvolupar, en un entorn global, el talent emprenedor d'estudiants excel·lents per a promoure la seua mobilitat internacional amb iniciatives empresarials globals. La Càtedra INCREA s'encarrega dels aspectes formatius d'aquest programa a través del curs «Emprenedoria Internacional» El curs es realitza de forma semipresencial a l’UJI i a través de la plataforma de Google Drive i té com a objectiu formar l'estudiantat en aspectes internacionals que els ajuden amb l'anàlisi de la viabilitat del seu projecte. Aquest curs s'estructura en dos blocs: al primer bloc s'estudia l'elecció del mercat destí y en el segon bloc, s'estudia l'elecció del mètode d'entrada.

  • Programa e2: estudiant x emprenedor.

S’ha obert  la convocatòria per a participar en la primera edició del Programa «e2: estudiant x emprenedor UJI». El programa e2 “Estudiant x Emprenedor” és una iniciativa dissenyada pel Centre Internacional Santander Emprendimiento (CISE)  i impulsada per la Generalitat Valenciana i les cinc universitats públiques valencianes a través del programa del campus d'excel·lència CH5U. El ecuadrado consisteix en la creació d'equips multidisciplinaris conformats per un estudiant tutor que coordina a altres  companys de diverses carreres i per un empresari-mentor que els orienta i recolza per a generar idees i establir propostes reals de negoci. Es un programa en el que els estudiants treballen colze a colze amb els empresaris.

Professorat i resta de personal UJI

Publicació del llibre “Los males de la Europa social. Buscando soluciones”

La Càtedra INCREA ha publicat el llibre “Los males de la Europa social, Buscando soluciones”, un llibre que forma part d’una col·lecció que replegue les diverses visions i reflexions sobre política universitària. Aquest llibre ha sorgit del debat derivat del curs d’estiu “Els mals de l’Europa Social. Buscant solucions” que es va realitzar en 2016 a Benicàssim. El llibre te la següent estructura: Pròlegs de Marcelino Oreja i Josep Borrell, Introducció i quatre capítols: capítol 1 “Males y Remedios”; capítol 2 “La universidad, cimiento de la construcción europea”; capítol 3 “La ciudadanía y los valores europeos”; capítol 4 “La dualidad Norte-sur. Els editors d’aquest llibre són Vicent Climent, Francesc Michavila, i Maria Ripollés.

Seminari permanent d'innovació educativa en creativitat i emprenedoria  (SPIECE)

Aquest curs es va treballar en el seminari permanent d'innovació educativa en creativitat i emprenedoria (SPIECE) que naix de la necessitat de formar emprenedors universitaris no tan sols des de les aules de les facultats o escoles de negoci i en l'aparent manca d'efectivitat de les metodologies docents tradicionals. Els principals objectius que es van plantejar van ser: analitzar les implicacions que pot tindre per a la docència universitària el desenvolupament de competències emprenedores, avaluar l'eficàcia de les metodologies docents tradicionals a la promoció dels valors emprenedors entre l'estudiantat universitari i estudiar l'eficàcia i l'aplicabilitat de metodologies docents alternatives utilitzades en altres universitats per a facilitat en l'emprenedoria universitària.

Participació en el Campus Emprenedor Innovador de la Comunitat Valenciana amb l’ AULA EMPRENDE a traves de l’organització del curs de “Capacitació per a la motivació de l’actitud i l’esperit emprenedors en la docència”

Aquest curs té com a principal objectiu capacitar al PDI en l’aplicació a la docència universitària de diferents tècniques didàctiques útils per a fomentar en l’actitud i l’esperit emprenedor entre l’estudiantat. El curs té els següents mòduls: Mòdul 1: Empoderament, Mòdul 2: Creativitat, Mòdul 3: Proactivitat, Mòdul 4: Risc i Mòdul 5: Taller d’experiències. Cadascuna de les sessions han consistit  en una exposició del formador d’una o més tècniques didàctiques, activitats pràctiques per a analitzar com aquestes es poden utilitzar en la docència del PDI assistent, i debat final de conclusions. Aquest curs es complementa amb treball no presencial on el PDI ha dissenyat diferents programacions docents per a incorporar les tècniques a la seua pròpia docència.

Col·laboració en la organització del II Congrés Nacional d’Emprenedoria, Ocupació i Discapacitat que es celebrarà a la UJI els dies 14 i 15 de novembre de 2017.

Col·laboració en l'elaboració de la plataforma UJI Emprèn del Vicerectorat d'Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa.

Desde la Càtedra INCREA realitzem l'actualització i el manteniment de la plataforma UJI Empren. UJI Empren està present a la web: www.ujiempren.uji.es i també a les xarxes socials Facebook i Twitter. 

Altres jornades adreçades a graduats i societat en general

Col·laboració en la organització de la Trobada  Empresarial Enrédate Castelló 2016.

La Trobada Empresarial Enrédate Castelló 2016 es va realitzar el  divendres 28 d'octubre a empresaris innovadors, emprenedors, joves amb inquietuds empresarials i professionals interessats a crear valor en l'empresa.

Focus Pime i Emprenedoria  Comunitat Valenciana 2016

El passat 3 de novembre es va celebrar a  Alacant la jornada Focus Pime i Emprenedoria Comunitat Valenciana. La Càtedra INCREA juntament amb les altres cinc universitats publiques valencianes, van contribuir a la jornada, amb l’organització de la entrega de premis del Concurs 5UCV STARTUP.

Col·laboració en la organització de la Conferència Gira Ouishare University «Economia col·laborativa. La tendència social i econòmica amb el vertader potencial per a girar cap a una societat més eficient»

La conferència «Economia col·laborativa. La tendència social i econòmica amb el vertader potencial per a girar cap a una societat més eficient» va estar  a càrrec de Nacho Mas, dins de la Gira OuiShare Academy. Es va realitzar a la  Sala de graus FCJE el 9 de novembre de 2016.

Participació en el “Curs d’Emprenedoria” organitzat per EADE Consulting.

La Càtedra INCREA va participar el 3 d’abril en la taula redona sobre emprenedoria, per explicar les activitats i programes que es realitzen desde la Càtedra i UJI Empren als participants del curs. 

Participació la jornada “Pon una Startup en tu vida”.

La Càtedra INCREA va participar el 28 de juny, a la jornada "Posa una startup en la teua vida" organitzada per la Fundació Globalis a Vila Real on es van donar difusió als assistents dels programes d’emprenedoria que es realitzen a l’UJI dins del marc d’UJI Emprèn.

Altres activitats.

Participació en el “Train the trainers sessions in Tampere”. NetMIB Project.

Gràcies a la participació del Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume, es va participar  en el  “Train the trainers sessions” en Tampere (Finlàndia) del 15 al 19 de maig per a adquirir coneixements, compartir experiències i aprendre noves metodologies per a recolzar amb èxit  joves emprenedors.

Xarxes socials

La Càtedra INCREA està present en Facebook i Twitter. 

Informació proporcionada per: Secretaria General