Investigació i transformació de resultats de la investigació

13/06/2016 | Secretaria General
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Oficina per a la Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic

El curs acadèmic 2015-2016 ha estat un curs per a la celebració pel que fa al finançament de la ciència en la nostra Universitat. Amb més de 12 milions d’euros recaptats pels nostres grups per a finançar activitats d’investigació, la Universitat Jaume I deixa enrere definitivament les davallades causades per la crisi econòmica dels últims anys i recupera el nivell de finançament previ a la recessió. Així, en 2015 els nostres grups d’investigació van aconseguir 3 milions d’euros més que l’any anterior. La bona notícia es que el increment no només s’ha produït en les partides provinents de les Administracions públiques, sinó que l’augment també s’ha experimentat en el cas de la investigació i el desenvolupament tecnològic finançat per les empreses. El curs 2015-2016 també ha estat el curs en el qual l’UJI ha donat un impuls decidit a les ajudes post-doctorals, i ho ha fet en dues vies: en primer lloc, incorporant al Pla de promoció de la investigació la nova Convocatòria d'ajudes post-doctorals per a la incorporació a grups d’investigació, en substitució de les antigues ajudes per a PIDs (Personal Investigador Doctor). D’esta manera, l’UJI incorpora un programa post-doctoral homologable a qualsevol convocatòria similar de l’entorn, en tant que seguix els principis que fan prevaldre la qualitat del doctor candidat i no només la del grup en el qual s’haurà d’inserir. Un altra novetat del curs que ha finalitzat és la implementació de l’Escala de valoració dels resultats d'investigació de la Universitat Jaume I. Aquesta escala esdevé l’eina pròpia de l’UJI per a valorar la qualitat de les aportacions científiques del nostre personal amb un triple objectiu: • Esdevenir la referència interna per a la mesura dels mèrits científics en els diferents processos de la Universitat. • Alinear els criteris de valoració amb els estàndards internacionals. • Aportar sensibilitat a la mesura de la qualitat de les aportacions científiques segons l’àrea de coneixement, tenint en compte els diferents hàbits de disseminació dels resultats de la investigació en cada àrea. La idea és que l’escala siga d’ús universal per tots els processos de l’UJI, com ara el càlcul dels indicadors d’investigació per a la distribució del pressupost per departaments, els incentius al professorat, l’avaluació dels grups d’investigació, entre altres. Aquesta implementació ja ha començat i continuarà en els propers anys.

Servei Central d'Instrumentació Científica

Pel que fa a l’anualitat 2015, el fet més rellevant al SCIC ha sigut l’adquisició de dos equips de ressonància magnètica nuclear, de 300 MHz i de 400 MHz, respectivament, marca BRUKER, corresponent a l’expedient SU/3/15, per un total de 448.000 euros (IVA exclòs), amb la finalitat de substituir l’equipament obsolet de la Secció de Ressonància Magnètica Nuclear. Aquesta acció s’ha dut a terme gràcies al Programa estatal de foment de la investigació científica i tècnica d’excel·lència del Ministeri d’Economia i Competitivitat (modalitat en què la Universitat ha de retornar la part corresponent al finançament nacional en uns anys).

Servei d’Experimentació Animal

El Servei d'Experimentació Animal (SEA) atén diverses línies de recerca oferint la flexibilitat necessària per a l'adaptació als requeriments de cada experiment. Això és possible, ja que posseeix unes instal·lacions adequades que permeten un bon control dels diferents paràmetres a tenir en compte en aquest tipus de recerca. Durant l'anterior curs, s'ha vist incrementat el nombre de grups d'investigació que utilitzen el Servei per al desenvolupament de les seues línies d'experimentació. Aquests grups pertanyen al Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia i a la Unitat Predepartamental de Medicina de la Universitat Jaume I. El SEA ha incorporat personal, una veterinària i una tècnica especialista, a través de les ajudes per a la promoció d'ocupació jove i implantació de la garantia juvenil en R+D+I, del Ministeri d'Economia i Competitivitat que permen formar personal, ampliant així les seues possibilitats d'incorporació laboral in aquest camp tan específic.

Informació proporcionada per: Secretaria General