Docència de grau

26/09/2016 | SGDE
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Des del Servei de Gestió de la Docència i Estudiants (SGDE), i en compliment de l’objectiu de la millora contínua, hem abordat, amb vista al curs 2015/16, una sèrie de millores molt substancials per a simplificar els processos que es gestionen des del Servei. A aquest efecte, cal ressaltar les següents accions:

  • Conjuntament amb Infocampus, posada en marxa dels portals nouestudiantat.uji.es i estudiantat.uji.es amb la finalitat de facilitar a l’estudiantat de grau, màster i doctorat  la realització dels tràmits necessaris per a realitzar els processos d’accés, preinscripció, matrícula. D’aquesta manera, en un únic espai, i de manera senzilla i integrada, l’estudiantat pot consultar tota la informació relacionada amb els tràmits acadèmics: llistes d’espera, sessions informatives, vídeo d’aprenentatge de matrícula, assignatures, horaris, obtenció d’usuari i clau d’accés, beques i ajudes, taxes, exempcions i bonificacions, modalitats de pagament i un llarg etc.
  • Dins del projecte d’impuls de l’administració electrònica de la Universitat Jaume I, des del SGDE, en col·laboració amb el Servei d’Informàtica, hem oferit a l’alumnat la possibilitat d’emplenar i enviar, per web, sol·licituds electròniques de tràmits relacionats amb la matrícula.

També, en aquesta mateixa línia d’impuls de l’administració electrònica, l’estudiantat que finalitza els estudis de grau i màster (RD 1393/2007) pot realitzar la sol·licitud electrònica del títol universitari oficial per web.

L’objectiu del SGDE per al curs vinent és que el cent per cent dels procediments siguen electrònics i que l’estudiantat puga descarregar-se certificats electrònics amb signatura digital, ja que la gestió resulta molt més àgil, eficient i transparent. D’aquesta manera l’estudiantat no ha de desplaçar-se ni fer cua en el Registre General. A més, pot consultar en qualsevol moment l’estat del procediment.

  • Amb la finalitat de reduir el nombre de modificacions de matrícula, s’hi han establit uns criteris, aprovats en la normativa acadèmica, i s'han implementat uns procediments telemàtics per a sol·licitar-les.

Es pot afirmar sens dubte que hem aconseguit l’objectiu, ja que s’ha reduït el nombre de sol·licituds presentades respecte del curs passat: de 1.805 a 863 sol·licituds (reducció del 52%). Només s’hi han estimat les sol·licituds degudament justificades, de conformitat amb els criteris aprovats. La gestió de les sol·licituds de modificacions de matrícula aquest curs ha estat molt més àgil i eficaç, i la cua del Registre, molt menor.

Procés de preinscripció a estudis de grau, per al curs 2015/16 s’han mantingut les novetats implementades els cursos anteriors:

  • La convocatòria única de preinscripció.
  • S’ha continuat assignant inicialment una quantitat de places superior al límit oficial, amb l’objectiu de millorar el procés de gestió de les llistes d’espera.
  • Les llistes d’espera en les titulacions de grau s’han gestionat pel web.
  • Igualment, finalitzat el procés de la convocatòria única de preinscripció i posterior adjudicació de places vacants pel web, s’ha portat a terme, a principis del mes de setembre, un procediment intern a la Universitat Jaume I per a adjudicar plaça a les persones interessades en les titulacions de grau amb places vacants.

En relació amb el procés de matrícula, s’ha dut a terme una revisió de totes les pantalles de l’aplicació de matrícula amb la finalitat de fer el procés més àgil, eficaç i segur per a l’estudiantat.

Els canvis més significatius han estat en:

  • Pantalla d’informació diferenciada per als estudiants de nou accés i de segon, i posteriors cursos sobre la matrícula d’assignatures.
  • Pantalla d’introducció de les dades referents al detall del reconeixement de crèdits, la qual s’ha fet més intuïtiva.
  • Pantalla per a confirmar i finalitzar la matrícula. Aquesta confirmació era un requisit per a poder imprimir la còpia de la matrícula.

La Universitat també ha oferit, aquest curs acadèmic, la possibilitat de fraccionar el pagament de l’import dels crèdits matriculats en set terminis (20% a l'octubre, 20% al novembre, 20% al desembre, 10% al gener, 10% al febrer, 10% al març i 10% a l’abril).

Pel que fa a l’anàlisi concreta de les dades de preinscripció i matrícula de la Universitat Jaume I podem dir que les titulacions més demandades per l’alumnat a l’hora de fer la preinscripció, al mes de juliol de 2015, van ser el grau en Medicina, que va rebre 3.012 sol·licituds; el grau en Mestre o Mestra d’Educació Primària, amb 1.879 sol·licituds; el grau en Psicologia, amb 1.672, i el grau en Mestre o Mestra d’Educació Infantil, que en va tenir 1.640.

En la matrícula d’estudiants de nou ingrés s’ha aconseguit una cobertura del 89,95% del total de les places ofertades en els 31 graus, amb 2.757 matriculats respecte dels 2.867 del curs passat, en què el percentatge total d’ocupació va ser del 92,63%.

Per centres, la Facultat de Ciències Humanes i Socials ha cobert el 96,45% de les places oferides en primer curs, la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques ha arribat al 86,57%, la Facultat de Ciències de la Salut al 100% i l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals al 81,17% d’ocupació respecte a les places oferides.

En primer curs, 1.579 (57,27%) estudiants són dones i 1.178 (42,73%) són homes.

El nombre total d’alumnes matriculats en estudis de grau i primer i segon cicle en aquest curs acadèmic és de 12.003, dels quals 6.805 són dones (56,69%) i 5.198 són homes (43,31%), respecte als 12.043 del curs passat.

En la matrícula del curs 2015/16, el 42% de l’alumnat de nou ingrés ha fet ús de la matrícula no presencial.

La matrícula presencial per a l’alumnat de nou accés es va realitzar al recinte de matrícula, els dies 21, 22, 23 i 24 de juliol, en horari de 8.30 hores a 14.30 hores.

El termini de matrícula no presencial per als alumnes de segon i posteriors cursos de grau i de primer i segon cicle va ser del 2 al 7 de setembre.

 

Informació proporcionada per: Servei de Gestió de la Docència i Estudiants