Activitats físiques i esportives

20/10/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Introducció

La Universitat Jaume I disposa, des dels seus inicis, d’un Servei d’Esports (endavant SE) preocupat per donar l’atenció necessària a la comunitat universitària en matèria d’activitat física i esportiva
La creació d’aquest Servei té una finalitat múltiple: orientar la formació integral de la comunitat i afavorir el desenvolupament equilibrat entre la vida acadèmica i fomentar els hàbits higiènics i de salut, per a tindre una millor qualitat de vida. 
Dins del conjunt d’activitats que s’ofereixen, hi ha un grup orientat des del punt de vista de l’enfrontament esportiu, on les persones de la comunitat universitària que vulguen poden participar en un programa de competicions intrauniversitàries i interuniversitàries. Aquestes competicions arriben al màxim exponent amb la participació en els campionats universitaris d’Espanya, amb els campionats universitaris d’Europa i amb la participació en el Campionat Universitari del Món i la Universíada.
El SE també crea una nova línia de gestió i d’ús d’instal·lacions esportives i obri les instal·lacions esportives a tots els col·lectius que vulguen fer-ne ús. En aquests moments, la Universitat Jaume I disposa d'una superfície superior a 95.000 metres quadrats d’instal·lacions esportives.
Un altre aspecte important és la necessitat de formar els usuaris; formació que va, des de la iniciació en alguna activitat física, fins a la tecnificació en altres. A més, dins de la funció formadora cal destacar els cursos, els debats i l’assessorament que es realitzen de manera quotidiana amb la finalitat d’augmentar la cultura física i esportiva, i el coneixement d’aquests temes per la comunitat universitària. És important esmentar l’oferta de crèdits de lliure elecció que es generen per cursos de formació o participació en activitats organitzades pel SE.
El SE de la Universitat Jaume I es manté com a referent imprescindible en la comunitat universitària, així com en el panorama nacional universitari.
Dins de la comesa que té, el SE aposta per una orientació a un servei de qualitat, fet que es demostra han la renovació de la norma ISO:9001 i la seua adaptació a la norma ISO9001:2015, així com disposar d’una carta de serveis actualitzada l’any 2015. 
Disponem d’uns resultats en els enquestes de satisfacció dels usuaris del Servei d’Esports d’una mitjana ponderada de 4,52 de 5. Ens preocupa la recerca de la millora contínua i continuar el nostre compromís amb els usuaris. A continuació es desglossen les enquestes per les nostres àrees de treball:

  •  Activitats de salut: 4,52
  • Activitats esportives: 4,54
  •  Activitats de natura: 4,79
  •  Activitats de xiquets i xiquetes: 4,64
  • Competició interna: 4,31
  • Competició externa: 4,10
  •  Cursos de formació esportiva: 4,52

Finalment, cal mencionar que el Servei d’Esports ha estat nominat en la primera edició dels Premis Síndrome de Down Castelló 2016 Sumant Capacitats organitzats per la Fundació Síndrome de Down de Castelló. Aquests premis volen ser un reflex del compromís social i de la solidaritat de diferents sectors empresarials i socials que, entre altres iniciatives, deixen patent el seu suport en un intent de pal·liar les desigualtats socials i necessitats de les persones amb síndrome de Down i/o discapacitat intel·lectual de la província de Castelló. 

En resum, podem dir que la política de qualitat del Servei d’Esports és oferir activitats físiques i esportives amb clara orientació a la salut, la formació i la competició en l’entorn universitari, per afavorir el desenvolupament integral de les persones i aconseguir la màxima satisfacció de la comunitat universitària i altres grups d’interès. Per a això es disposa d'una infraestructura esportiva adequada i un equip humà competent i motivat que ens permet el desenvolupament d’una gestió eficaç, eficient, transparent i la millora contínua dels nostres processos, contribuint així amb el compromís social de la Universitat Jaume I.

Àrea d'Activitats

El SE, durant el curs acadèmic 2015-16, ha aconseguit que 7.013 persones puguen fer esport a la Universitat, fet que es tradueix en 16.160 inscripcions, la qual cosa implica que cada persona inscrita fa una mitjana de quasi tres activitats esportives, les quals ens puntuen amb una satisfacció de 4,56 sobre 5, dins del pla de qualitat del SE. 
Percentatges d’inscrits, segons el seu vincle amb les activitats organitzades al Servei d’Esports durant el curs acadèmic 2015-16:

  • Estudiantat universitari: 71,25%
  • PAS: 3,38%
  • PDI: 4,59%
  • Familiars de primer grau: 2,94%
  • Personal d’entitats vinculades: 0,61%
  • Personal d’empreses de serveis: 0,98%
  • SAUJI: 9,49%
  • Altres vincles: 6,75%

D’altra banda, el SE ha dissenyat unes campanyes de captació i fidelització d’usuaris.

  • Portes obertes d'activitats aquàtiques
  • Portes obertes d'activitats fitnes
  • Portes obertes d'activitats de raquetes
  • Portes obertes d'ús lliure
  • Aniversari
  • Estiu musculació
  • Estiu raquetes

El percentatge d’inscrits al Servei d’Esports, respecte al total de l’UJI durant el curs 2015-16 ha estat del 27,53%.

  • Estudiantat: 27,87%
  • PAS: 32,96%
  • PDI: 22,44%

Àrea de Competició

Dins de l’àrea de Competició, cal destacar les medalles obtingudes, un any més, en els campionats universitaris d’Espanya, en què s’han aconseguit un total de nou medalles: quatre d’or, aconseguides per Eric Peñalver en 3.000 metres obstacles; Víctor Ruiz, en 1.500 metres llisos; Osarumen Odeh, en martell, i Oksana Ferentsyk, en javelina. Una de plata en 100 metres tanques per Bárbara Hernando. Quatre bronzes en 5 km marxa per Andrea Cabre; camp a través, per Victor Ruiz; Patricia Miralles i Sofia Cervera, en pàdel femení, i taekwondo per Pau Torralba.

A més, per quart any consecutiu, s’entregaran les beques Villareal Club de Fútbol-UJI que reparteixen 25.000 euros entre l’estudiantat en la festa final de l’esport, segons el seu expedient acadèmic i esportiu. L’objecte d’aquesta col·laboració, amb el suport econòmic del Villarreal CF mitjançant la Càtedra Endavant, és que l’estudiantat de la Universitat Jaume I compagine millor la seua vida acadèmica amb l’esport de competició.
Pel que fa a les accions cap a l’exterior, per tercera vegada s’ha organitzat el V Memorial Enrique Beltrán, en què més de 1.200 estudiants de setze instituts d’educació secundària de la província de Castelló van participar en una cursa de camp a través realitzada a l’interior del campus universitari.
També cal destacar la capacitat organitzativa d’aquest Servei, ja que s’ha encarregat de l’organització dels campionats autonòmics d’esport universitari d’atletisme, de camp a través, taekwondo i d’ekiden. També es consoliden els 5 km-UJI benèfics que es van fer, per tercera vegada, el 18 d’octubre de 2015.
Per últim, cal mencionar que s’ha signat un conveni de col·laboració entre les set universitats valencianes de la Comissió Autonòmica de l’Esport Universitari i la Fundació Trinidad Alfonso per a la promoció de l’esport universitari.

Àrea d'Instal·lacions

Dins de l’Àrea d’Instal·lacions també és important destacar que s’ha tingut un alt grau de fidelització, ja que s’han comptabilitzat, avui en dia, un total de 167.641 accessos pels torns de les instal·lacions; hi destaquen els 57.437 de la piscina, xifra que suposa, juntament amb altres usuaris, més de 5.000 usos mensuals.

El percentatge d’accessos a les instal·lacions esportives ha estat de:

  • Zona de raquetes: 10,93%
  • Zona a l’aire lliure: 16,27%
  • Piscina coberta: 34,49%
  • Pavelló poliesportiu: 39,16%

D’altra banda, es manté la gestió del préstec de bicicletes entre els universitaris, iniciat l’any 2001, que permet disposar d’un transport ecològic i alternatiu per a connectar la Universitat amb Castelló.

També es consoliden les visites guiades que oferim a les escoles i instituts. Durant el curs acadèmic 2015-16, hem rebut 13 visites a les nostres instal·lacions. 

A banda, el Servei d’Esports disposa d’un pla d’optimització propi en què s’han tancat més de 750 notificacions de manteniment, destacant-hi les obres del magatzem, passadís de perxa i robot de piscina.

Àrea de Formació i Difusió

Dins de l’Àrea de Formació i Difusió, destaquem que s’ha organitzat el I Congrés de la Dona i l'Esport, i 23 cursos i tallers amb participació de més de 400 inscripcions.

També destaquem les diferents col·laboracions realitzades en l’àmbit social, entre les quals podem citar les col·laboracions amb l’Associació d’Esclerosi Múltiple, amb la campanya Banya’t per l’esclerosi múltiple; la col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló de la Plana en el V Marató de Castelló i l’Olimpic Day; la col·laboració amb el centre Novasut i la Federació Espanyola de la Societat de Nutrició, Alimentació i Dietètica (FESNAT) amb el dia Nacional de la Nutrició i, per últim, s’ha col·laborat amb la Fundación Trinidad Alfonso amb el Dia Mundial de l’Activitat Física.

Pel que fa a la recerca, cal mencionar que s’ha signat un conveni amb la Universitat Jaume I de Castelló, la Fundación Trinidad Alfonso, la Societat Esportiva Correcaminos i la Fundación Hospitales Nisa per al desenvolupament del projecte de recerca CRS (Corre, Recupera, Repeteix, Sempre Saludable) que té com a objectiu analitzar científicament com els canvis fisiològics que es produeixen en una carrera de llarga durada són recuperats pels esportistes.

Finalment, mencionar que, en relació amb les xarxes socials, s’ha obtingut més de 1.500 amics en Facebook i més de 35.000 entrades a la pàgina web del Servei d’Esports. 

Totes les fotografies realitzades pel Servei d’Esports es poden descarregar en la nostra pàgina web.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions