Ajudes i activitats per a l'estudiantat estranger

26/10/2016 | ORI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

a) Beques per a ampliació d’estudis

 

IV PROGRAMA D’AJUDES PER A CURSAR ESTUDIS DE MÀSTER PER A ESTUDIANTAT LLATINOAMERICÀ

 

Aquest programa es va inaugurar, amb el patrocini del Banco Santander, el curs 2007-08. Cada curs acadèmic han cursat estudis de màster 25 estudiants i estudiantes llatinoamericans, amb una ajuda mínima de fins a 2.000 euros per a despeses de matrícula i màxima de 4.000 euros, en concepte de matrícula més ajuda econòmica.

Després d’un creixement desmesurat, el segon any de posada en funcionament del programa, el nombre de sol·licituds es manté o baixa lleugerament, a causa principalment de l’existència d’un altre programa similar a l’UJI, gestionat per la Fundació General de la Universitat.

Des de la convocatòria de 2009, el total d’ajudes oferides és de 25, distribuïdes en dos tipus: les beques de estudis a distància, per a matrícula, 20 en total, i les beques de tipus presencial, que inclouen tant el pagament de la matrícula, com una ajuda econòmica de 2.000 euros. No obstant això, a partir de la convocatòria del curs 2013-14 es va canviar la distribució del finançament total i es va oferir un nombre mínim de 19 beques de fins a 2.000 euros, per a despeses de matrícula, més 2.000 euros d’ajuda econòmica addicional només per als beneficiaris o beneficiàries que cursen màsters presencials, de manera que totes aqueixes ajudes econòmiques per a màsters en línia no repartides donaren lloc a beques addicionals. Per al curs 2015-16 s’ha aconseguit un nombre total de 25 beques distribuïdes amb els mateixos criteris que el curs anterior.

 

PROGRAMA D’AJUDES DE DOCTORAT PER A ESTUDIANTAT LLATINOAMERICÀ

Des de l’any 2010, i gràcies al patrocini del Banco Santander, es va inaugurar el programa de beques per a estudiantat de doctorat llatinoamericà amb l’objectiu de fomentar que l’alumnat llatinoamericà que ha cursat estudis de màster a l’UJI poguera continuar els seus estudis de doctorat ací.

En el curs 2010-11 es va oferir un total de cinc beques, de 5.000 euros cadascuna, i hi va haver un total de 35 sol·licituds.

En el curs acadèmic 2011-12 es van oferir deu beques de 5.000 euros; cinc adreçades a renovar els becaris del curs anterior i cinc més de nova adjudicació, i s’hi van presentar 32 sol·licitants.

En la tercera edició del programa, en el curs 2012-13, se li va donar una nova denominació: Programa d’ajudes per a estudiants de doctorat llatinoamericans, i es va adjudicar un total de deu ajudes, sis destinades a becaris de renovació i quatre més per a becaris de nova concessió. El nombre total de sol·licitants va ser de 20.

En la quarta edició del programa, el curs 2013-14, es va incrementar el nombre de sol·licituds a 29 i es van concedir les quatre beques de renovació i sis més de nova concessió.

La cinquena convocatòria del Programa d’ajudes per a estudiants de doctorat llatinoamericans es va llançar el juny de 2014, amb un total de deu ajudes, de 5.000 euros cadascuna, quatre per a renovacions i sis per a candidats de nova sol·licitud.

En la convocatòria actual per al curs 2015/2016 el nombre de sol·licituds ha sigut de 9 i se n’han concedit 7, atès que 2 dels sol·licitants no complien els requisits.

 

b) INTEGRACIÓ PER A L’ALUMNAT ESTRANGER

 

Cicle de cinema espanyol comentat per alumnat internacional

El curs 2015-16 l’Oficina de Relacions Internacionals ha seguit oferint el cicle de cine espanyol comentat per alumnat internacional, amb la projecció de sis pel·lícules en espanyol. A les projeccions va assistir una mitjana d’unes 40 persones, i entre els assistents hi havia tant estudiantat dels diferents programes d’intercanvi com estudiantat espanyol, encara que aquests en menor proporció. Aquestes projeccions tenen la peculiaritat d’estar comentades per alumnat internacional entrant de programes d’intercanvi, amb matisos interculturals. En aquest curs, dos estudiants, una grega i un italià, han col·laborat en el cicle, organitzat conjuntament per l’ORI, l'SLT i el SASC. Els professors d’espanyol per a estrangers han adequat les classes per a poder tractar-hi els temes de les pel·lícules a classe.

 

Ujillengües

Un any més s’ha organitzat l’activitat de l’UJILLENGÜES, promoguda pel l'SLT, amb la col·laboració de l’ORI. Es va organitzar l’esdeveniment dues vegades al Pub TERRA de Castelló, a l’inici de cada un dels semestres. L’esdeveniment té habitualment molt bona acollida per part dels participants (estudiantat espanyol i estranger, professorat i PAS). Consisteix a facilitar la trobada de parelles lingüístiques en un ambient cordial i lúdic en el qual els estudiants poden aportar menjar dels seus països i tenen l’oportunitat de conèixer com són les nostres “picaetes”.

Xarxes socials

El perfil Intercanvia’t Ori compta amb 2.337 m'agrada, la major part dels quals són d’estudiantat internacional. Fins al moment, aquest sistema ha demostrat ser molt eficaç per a la comunicació amb l’estudiantat i ajuda a mantenir el contacte amb l’UJI i entre ells després de l’estada, a més de facilitar informació. Hem creat un grup en WhatsApp per quedar en contacte amb els estudiants internacionals ràpidament durant la seua estada i ha resultat útil per localitzar els estudiants i informar-los, però du una gestió molt forta i una dedicació de quasi 24 hores.

 

Programa Mentor

Aquest any el programa de mentors ha funcionat satisfactòriament amb 153 estudiants UJI que han estat mentors. 211 estudiants estrangers han demanat ajuda de mentors. S’han emparellat els mentors i els mentees per titulació i per facultats, perquè els puguen ajudar amb més eficàcia, i s’ha fet un programa d’activitats molt ampli per a aquest programa per a poder justificar el crèdit de reconeixement d'activitats extraacadèmiques que es concedeixen als mentors si fan una memòria del programa, si entreguen l’enquesta de satisfacció i si han acudit a un mínim de sis hores d’activitats realitzades per l’ORI, i han vingut a la sessió formativa inicial. Es va atorgar un diploma honorífic a la millor parella de cada semestre. L’ORI col·labora amb l’OCDS i forma part del programa UJI Voluntària. D’aquesta manera, ara, els estudiants i les estudiantes que vulguen aconseguir 0,5 crèdits addicionals han d’assistir a la formació bàsica del voluntariat que organitza l’OCDS juntament amb els requisits que demana l’ORI.

 

Programa d’activitats per a l’estudiantat internacional en programes d’intercanvi

El programa d’activitats que l’ORI ofereix té molta acceptació per l’estudiantat internacional. A més, té una petita participació del PAS i del PDI entrant i de l’estudiantat de màster i doctorat existent a l’UJI. El programa d’activitats proposa activitats d’integració, orientació i oci, sempre amb la supervisió de l’ORI. Un total d’unes 26 activitats perquè els estudiants internacionals puguen gaudir de la cultura de Castelló, així com de pobles de Castelló i la província.

 

Acte d’entrega de diplomes a l’estudiantat llatinoamericà becari de màster i doctorat amb ajudes del Banc de Santader

El 12 de maig de 2016, es va celebrar l'acte lliurament de diplomes als beneficiaris de beques de màster i ajudes de doctorat del Vicerectorat d'Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de l’UJI, amb la participació de representants del Banco Santander, patrocinador d’aquestes ajudes. En l’acte es van entregar diplomes acreditatius als beneficiaris i les beneficiàries d’aquests programes.

 

Family Programme

Durant el curs 2015-16 s’han allotjat amb famílies de Castelló 28 estudiants d’intercanvi de diferents països. En el gràfic següent es pot veure la gran demanda per l’estudiantat dels Estats Units i la diferència amb estudiants d’altres països. Els participants valoren positivament les reunions inicials per a les famílies i els estudiants, i el suport de l’ORI en la selecció de les famílies i el seguiment del programa.

L’Ajuntament de Castelló ha seguit col·laborant amb l’ORI per a la internacionalització de les famílies de Castelló i ha donat 15 ajudes econòmiques mitjançant 2 convocatòries públiques gestionades per l’ORI.

S’han atorgat beques econòmiques als estudiants participants en el programa que s’han presentat a la convocatòria i que han estat el semestre complet amb la família de Castelló de la Plana.

Hem impulsat de nou el Programa Xmas with Families perquè els estudiants que no tornen als seus països durant les festes puguen experimentar sobre la nostra tradició nadalenca.

D'altra banda hem començat el nou Programa Families & Friends, que consisteix a trobar famílies que ofereixen activitats puntuals per compartir amb els estudiants.

 

Programa de VoxUji Ràdio: El món a l’UJI

Durant l’any 2015-16 s’ha continuat enregistrant el programa de VoxUji Ràdio El món a l’UJI que s’emet des de l’any 2008. Aquest programa dóna informació dels 43 països on l’UJI ofereix estades d’intercanvi i d’algunes universitats sòcies, a través d’entrevistes a estudiants que han viscut aquesta experiència. Pel que fa a les d’Amèrica del Nord es fa un programa especial per a cada una de les universitats amb conveni, ja que són molt diferents, en lloc d’un únic programa sobre els Estats Units. El Programa s’ha pogut escoltar cada dimarts, durant tot l’any acadèmic, en horari de matí (de 13 h a 13.15 h) i de vesprada (de 21 h a 21.15 h) al 107.8 FM i al web www.radio.uji.es; els podcasts estan penjats al mateix web. La finalitat principal continua sent aconseguir una major participació en els programes d’intercanvi dels estudiants UJI, a més de fer més eficient i accessible la informació que rep l’estudiantat abans de l’eixida sobre les universitats sòcies a Europa, Amèrica, Àsia i Oceania, gràcies al testimoni real i directe d’altres estudiants UJI.

 

NOU PROGRAMA CIENCIAS SIN FRONTERAS CsF-ESPAÑA 2015-16

L'UJI va rebre per primera volta el curs 2014-15 8 alumnes brasilers per a cursar estudis del grau d’Arquitectura Tècnica dins del Programa Ciencia sin Fronteras

Es tracta de un programa mitjançant el qual el govern brasiler, a traves del CNPq (Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico), selecciona i envia estudiants de grau d'universitats brasileres a realitzar un curs acadèmic complet a universitats espanyoles, gestionat pel SEPIE del Ministeri de Educació, Cultura i Esport espanyol.

 

Els alumnes vénen becats integrament pel govern brasiler i tenen la consideració d’estudiant entrant-visitant, i fan efectives les taxes acadèmiques a l’UJI.

En el  curs 2015-16, dins d’aquest programa, hem rebut dues alumnes brasileres estudiants del grau de Medicina.

 

EURODISEA

Finalment, s’ha obtingut una ajuda del Programa europeu Eurodisea per un total de 7.015 €, per a contractar un international student assistant durant cinc mesos, per a la col·laboració en la renovació dels convenis bilaterals Erasmus.

Informació proporcionada per: Oficina de Relacions Internacionals