Una tesi de l’UJI estudia la utilitat de l’enterografia per a millorar la valoració preoperatòria del càncer d'ovari

22/09/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La doctora Katty Rosario Delgado Barriga, especialista en radiodiagnòstic i membre de la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia Oncològica Abdominopèlvica de l'Hospital General Universitari de Castelló, ha defensat en la Universitat Jaume I el primer treball científic en el qual es valora la utilitat de l’enterografia, una tècnica optimitzada de tomografia computeritzada (TC), per a la valoració prequirúrgica de pacients amb carcinoma ovàric avançat.

Les conclusions de la tesi, titulada «Utilidad de la enterografía por tomografía computarizada (ETC) en la valoración del carcinoma ovárico avanzado», permetran establir unes directrius per a la fase de valoració preoperatòria que milloraran la detecció de lesions peritoneals en pacients amb carcinomatosis peritoneal d'origen ovàric; el que comporta un millor abordatge terapèutic i una millor planificació quirúrgica.

La metodologia utilitzada ha sigut l'estudi clínic observacional de tipus analític per a l'avaluació de dues proves diagnòstiques radiològiques, en un període de 42 mesos, en pacients procedents de la Unitat Multidisciplinària de Cirurgia Oncològica Abdominal i Pèlvica (UMCOAP) de l'Hospital General Universitari de Castelló, diagnosticades de càncer d'ovari avançat i tractades mitjançant cirurgia citorreductora. Una vegada realitzat el procés estadístic de totes les dades, els resultats han sigut exposats per la doctora Delgado després de la valoració duta a terme en els últims tres anys i mig.

Els doctors Santiago F. Marco Doménech i Luis Lizán Tudela han sigut els directors d'aquesta tesi que, després d'analitzar la història natural del càncer d'ovari, el més letal entre els càncers pèlvics, i la carcinomatosi peritoneal, avalua la utilitat diagnòstica de l’enterografia per tomografia computeritzada davant de la convencional, i valora l'acompliment diagnòstic de la TC convencional i de l’enterografia per TC en la detecció de lesions peritoneals causades pel càncer d'ovari.

La tesi ha comptat també amb el suport del cap del servei de radiodiagnòstic de l'Hospital General Universitari de Castelló, José García Vila, i dels directors de la UMCOAP, Javier Escrig i Antoni Llueca, que han aportat la seua experiència i coneixements en el desenvolupament d'aquest estudi.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions