L’editorial de l’UJI, la primera a actualitzar les normes de citació bibliogràfica per a fer visibles les dones autores

El Servei de Comunicació i Publicacions promou l’ús del nom complet en lloc de limitar-se a mencionar les inicials en les bibliografies, en compliment del II Pla d’Igualtat de la institució acadèmica

L’editorial de la Universitat Jaume I (UJI), pertanyent al Servei de Comunicació i Publicacions, ha actualitzat les seues normes de citació bibliogràfica amb la finalitat de fer més visibles les dones autores. Aquesta iniciativa editorial, la primera en l’àmbit espanyol, s’ha adoptat en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Dona.

A partir d’aquest moment, les bibliografies de les publicacions de l’UJI incorporaran el nom complet dels creadors i les creadores  i no únicament la inicial del nom de pila. La decisió de Publicacions de la Universitat Jaume I s’ha pres en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat, a fi d’avançar el compliment dels objectius del II Pla d’Igualtat (2016-2020), i amb l’assessorament tècnic de la Biblioteca.

La responsable editorial de l’UJI, Carme Pinyana, argumenta que la modificació pionera de criteris per a la presentació d’originals «implica l’adopció de les directrius d’elaboració de bibliografies recollides pel manual d’estil del format Chicago autor-data, després d’haver fet un estudi de les opcions emprades internacionalment, gràcies a la col·laboració de la Biblioteca». L’objectiu d’aquest canvi, en opinió de Pinyana, «respon al compromís del nostre servei de fer més evident el nom propi de les persones autores i, alhora, contribuir a la implantació del II Pla d’Igualtat, que advoca per promoure la visibilitat de la producció de les dones, en aquest cas, els llibres».

Per la seua banda, el cap del Servei de Comunicació i Publicacions, Francisco Fernández Beltrán, destaca que la comunicació «mai no és neutral i, en aquest cas, hem volgut prendre partit de manera conscient per a millorar la visibilitat de les dones que difonen el seu coneixement a través dels llibres». «Tenim moltes autores i volem donar a conèixer els seus noms perquè la societat valore la seua rellevància», afegeix.  

La modificació de les normes de citació bibliogràfica és «molt important i necessària» per a la directora de la Unitat d’Igualtat de l’UJI, Mercedes Alcañiz, qui recorda que aquest és un «primer pas per a visibilitzar el treball de les dones com a científiques i autores de publicacions». Aquesta acció reforça el compliment del II Pla d’Igualtat de l’UJI, en concret, de l’eix 4, centrat en la investigació, les publicacions i la transferència de coneixements. A més, «en el curs de doctorat hem introduït l’assignatura Investigació i Perspectiva de Gènere i cada dos anys organitzem el Congrés Investigació i Gènere on donem uns premis a la millor tesi doctoral, tesi de màster i TFG», recorda Alcañiz.

«El format Chicago autor-data és un estàndard que es fa servir des de fa molts anys arreu del món en entorns acadèmics i científics, que es pot aplicar en qualsevol disciplina: ciències, humanitats, economia, dret, etc.», afirma la cap de secció de la Biblioteca de l’UJI, Paloma Garrido. Alhora, «serveix per a referenciar qualsevol font d’informació, com ara un llibre, un article o una pàgina, però també una conversa o un missatge de correu electrònic», subratlla.

Un altre avantatge de fer servir el manual d’estil del format Chicago autor-data per a l’elaboració de bibliografies és, segons Paloma Garrido, que està present en bases de dades i en gestors bibliogràfics a l’abast de la comunitat investigadora, com ara Mendeley, que s’utilitza molt a la Universitat Jaume I.

Videonotícia

 • Grup col·laboradors Mineco

  El professor se suma així al grup d’experts de l’UJI amb els professors Andreu Casero i Antonio Pérez i les professores Marisa Cuerda y Azucena García.

 • Revista «Potestas»

  La publicació completa i tots els seus articles es poden consultar i descarregar en la pàgina web http://www.e-revistes.uji.es/index.php/potestas.

 • Regina José Galindo
  Presentació llibre: «Regina José Galindo: la performance como arma»

  L’acte comptarà amb la participació de l’autora, Lidón Sancho Ribés; Joan Manuel Marín, director de la col·lecció ARS, i Rosalia Torrent del MACVAC de Vilafamés 

 • Imatge del llibre
  «Mestres de la impremta. El moviment Freinet a València (1931-1939)»

  El llibre «Mestres de la impremta. El moviment Freinet a València (1931-1939)» d’Alfred Ramos de Publicacions de la Universitat Jaume I i la Fundació Càtedra Soler i Godes es presenta el dijous 2 de març de 2017 al Palau de Vivel de la Vall d’Uixó.

 • L’UJI col·labora en la reedició del clàssic «Els homes i la terra del País Valencià»

  La Universitat Jaume I de Castelló ha col·laborat, juntament amb altres universitats i institucions valencianes, amb l'Editorial Afers per a reeditar l'obra ja clàssica del professor Manuel Ardit «Els homes i la terra del País Valencià».

 • «Tragèdies silenciades»

  El llibre Tragèdies silenciades de Raül González Devís, editat per la Universitat Jaume I i la Universitat Rovira i Virgili, recupera la història de la repressió franquista en les comarques del nord de la província de Castelló.

 • Publicacions RRI

  L'UJI acaba de publicar en línia i en obert el llibre «Ética y comunicación en la gestión de la Investigación e Innovación Responsables (RRI): el papel de las Unidades de Cultura Científica y de la Innovación (UCC+i)», una obra que reivindica la importància de la comunicació i el diàleg per a aconseguir una ciència responsable.

 • L'UJI presenta el llibre «La inquisición en las Cortes de Cádiz» de Fernando Peña

  Fernando Peña, acompanyat a taula pel catedràtic de la Universitat Jaume I Manuel Chust, i en primera fila per la catedràtica Rosa Monlleó, va presentar el seu llibre «La inquisición en las Cortes de Cádiz», coeditat entre la Universitat Jaume I i la Universitat de Cadis.  

 • Assemblea UNE

  Les editorials universitàries espanyoles celebren la seua Assemblea General en la Universitat Jaume I de Castelló

 • e-revistes.uji.es 

  La Universitat Jaume I amb el suport del Vicerectorat d’Investigació i Doctorat, ha organitzat i celebrat la primera reunió de la comissió de treball encarregada de la formalització i definició dels requisits per a les publicacions periòdiques que integraran la plataforma e-revistes.uji.es

 • Presentació del llibre «El sur en revolución» a Argentina

  El catedràtic d'Història Contemporània de l'UJI Manuel Chust ha presentat el llibre «El sur en revolución: la insurgencia en el Río de la Plata, Chile y el Alto Perú» en el marc de les Jornades del Bicentenari de la Independència d'Argentina.

Publicacions de la Universitat Jaume I
Servei de Comunicació i Publicacions
Universitat Jaume I
Edifici de Rectorat i Serveis Centrals. Planta 0.
Campus del Riu Sec. 12071 - Castelló de la Plana
Tel.: +34 964728821 - 8819. Fax: +34 964728832
Adreça electrònica: publicacions@uji.es

Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16