Una tesi de l’UJI estableix una nova metodologia per a conèixer el comportament energètic dels edificis d'habitatges L'estudi de la professora Marta Braulio és el primer sobre regeneració urbana que es presenta a la Jaume I

22/06/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La professora associada de l'Àrea de Construccions Arquitectòniques de la Universitat Jaume I Marta Braulio ha defensat a l’UJI la primera tesi doctoral sobre regeneració urbana. La tesi, dirigida per les doctores María José Ruá i Loles Bovea, proposa una metodologia per a la caracterització del comportament energètic passiu en els edificis d'habitatges existents, considerant el context urbà. En treball defineix la metodologia que permetrà una ràpida caracterització energètica dels edificis a partir d'algunes variables fàcils d'obtenir, com ara tipologia urbana i de l'edifici, l'orientació o l'època de construcció, realitzant finalment un estudi concret sobre el barri del parc de l'Oest de Castelló.

El tribunal, que va avaluar la tesi amb la qualificació d'excel·lent cum laude, va estar presidit per Belinda López, professora de la Universitat de Saragossa, Begoña Serrano, professora de la Universitat Politècnica de València i directora de l'Institut Valencià de l'Edificació, i Pilar Mercader, professora de la Universitat de Sevilla, totes elles expertes en el camp de la rehabilitació energètica i la sostenibilitat urbana.

Els membres del tribunal van destacar l'oportunitat del tema analitzat, d'acord amb les directives europees d'eficiència energètica, i amb les estratègies nacionals definides en la llei 8/2013 de rehabilitació, regeneració i renovació urbanes, i per tant de directa aplicabilitat per a les administracions locals i autonòmiques en la presa de decisions estratègies a l'hora de definir polítiques de rehabilitació i regeneració urbana.

Així mateix, van destacar que la presentació dels resultats en forma de mapatges, utilitzant sistemes d'informació geogràfica, facilita considerablement el maneig i la interpretació dels resultats. I, finalment, la introducció de nous indicadors energètics en l'edificació, com és el cas de les hores de disconfort, permetrà avaluar les característiques dels edificis independentment de l'ús que els propietaris facen dels equips de calefacció i refrigeració subjectes a les restriccions de pobresa energètica.

Amb la presentació d'aquesta tesi el passat 9 de juny es produeix un nou avanç en la línia de recerca dirigida per la doctora María José Ruá, en la qual s'analitzen les possibilitats i estratègies per a la rehabilitació i regeneració urbana de les edificacions existents.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions