Climent: «El deute de la Generalitat situa les universitats al caire del col·lapse» Climent va instar el Consell a no emprar la llengua com a element de confrontació

24/02/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I va commemorar divendres 21 de febrer el 23 aniversari de la seua creació amb un acte acadèmic en què el rector, Vicent Climent, va reivindicar un major suport a les universitats públiques i major compromís amb l’estudi i el coneixement per part de les institucions. El rector va denunciar que el deute que manté la Generalitat Valenciana amb el sistema universitari públic valencià «situa les institucions universitàries al caire del col·lapse».

Durant l’acte, el rector va repassar el treball realitzat per la Universitat durant els últims anys i l’aposta de l’UJI tant per consolidar el seu model educatiu com pel foment de la investigació amb el manteniment del Pla Propi de Promoció de la Investigació. També va destacar el paper de consciència crítica de les universitats i en aquest sentit va al·ludir a la unitat de la llengua i va instar el Consell que no empre la llengua com a element de confrontació. «Exigim al Consell que escolte les seues institucions i que no hi arremeta. Si li preocupen de veritat els nostres signes d’identitat, com ara la llengua, el que cal fer és parlar-la, difondre-la, cuidar-la, però no utilitzar-la com a element de confrontació».

Climent també va reivindicar un major esforç per part del govern autonòmic per a reduir el deute i solucionar el problema del finançament de les universitats públiques valencianes, que han vist reduït el seu pressupost pels retalls ministerials en R+D, per la congelació del Pla Plurianual de Finançament, per la davallada d’ingressos com a conseqüència de la pujada de matrícules als estudiants i especialment per una davallada de la subvenció ordinària de la Generalitat Valenciana en els darrers dos anys de més de 110 milions d’euros a tot el sistema, i en el cas de l’UJI de 9,5 milions.  El rector va explicar que «afegits a aquests retalls estan els impagaments que es produeixen des de fa molts anys: així, al tancament de l’exercici 2013, la Generalitat té quantitats pendents de pagament a les cinc universitats per un import total de 218 milions. Aquest deute trasllada a les universitats una enorme tensió de liquiditat i situa les institucions universitàries al caire del col·lapse pel que fa al funcionament dels serveis públics d’educació superior i de R+D+i, amb els efectes d’amenaçar, mensualment, el cobrament de nòmines, impedint el desplegament que requereix la implantació de l’EEES, impedint la reposició de l’equipament docent i investigador que exigeix un nivell mínim de qualitat i obligant les universitats a incórrer en costos financers exagerats, no previstos».

Per últim, el rector va recordar el posicionament de les universitats davant la política del ministre Wert, tant pel que fa a l’increment de les taxes que han de pagar els estudiants com a la nova regulació de les beques Erasmus. «El Govern va proposar primer rebaixar a la meitat el nombre d'estudiants becats i després, davant la protesta general de tota la societat, ha volgut amagar aquest retall mantenint el nombre de beneficiaris, però reduint a la meitat el període de gaudi de la beca. Aquesta mesura, adoptada sense consultar les universitats, lluny d'aportar una solució a la dificultat de fons, genera un problema nou, ja que en molts casos la reducció de temps no permet a l'estudiant aprofitar el seu viatge a l'estranger per a millorar el seu coneixement de l'idioma, ni tan sols per a complir els seus objectius acadèmics».

Festa de les paelles

La tradicional festa de les paelles, organitzada pel Consell de l'Estudiantat, va reunir enguany més de 8.000 persones en el campus.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions