Manual d'ús del "NAVEGADOR"

14/07/2015 | SI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
1.- INTRODUCCIÓ

El NAVEGADOR és una nova aplicació que engloba totes les aplicacionsja existents a la Universitat Jaume I, és el nou punt d’entrada a totes i cadascunad’elles.

Per tant, en utilitzar el navegador, no caldrà tindre obertes diversesaplicacions per poder accedir als diferents mòduls, sols caldrà executar-les.

Aquest navegador també permet una mínima personalització,mitjançant la qual podem indicar-li quins mòduls són els que utilitzem de forma mésfreqüent, i també podem organitzar-los segons les nostres preferències.

El navegador està estructurat en quatre pestanyes:

  1. En la primera pestanya podem seleccionar l’aplicació a què volem accedir
  2. En la segona, una volta seleccionada una aplicació, podem accedir als seus mòduls i informes
  3. En la tercera, tenim tots els mòduls de totes les aplicacions
  4. En la quarta pestanya, cada usuari/usuària pot indicar quins son els mòduls més freqüents, i es poden organitzar segons les preferències personals de cadascú.

En qualsevol pestanya, sols es poden veure els mòduls als quals es téaccés, bé perquè són mòduls de tipus general, o són mòduls per a un servei, o per aun lloc de treball, o per que són mòduls per a un propòsit determinat que sols elsgasten uns pocs usuaris.

A més, l’aplicació del navegador es mostra en una finestra queocupa tota la pantalla, siga del tamany que siga, i es situa a la part superior dreta dela mateixa, per a molestar el menys possible, ja que tots els formularis s’obren a lapart superior esquerra.

També disposa d’un sistema de missatgeria,de forma que els usuaris es poden enviar missatges entre ells, de forma independent delcorreu electrònic. El navegador avisa immediatament als usuaris quan tenen missatgespendents de llegir.

2.- APLICACIONS

En la següent figura podem veure la primera pestanyadel navegador, on es pot seleccionar l’aplicació a què es vol accedir, a més dealtra informació per a l’usuari.

Aquesta primera pestanya es divideix en lessegüents parts:

  • Selecció de l'aplicació
  • Dades de la connexió
  • Gestió dels missatges

2.1 - Selecció de l'aplicació

Aquesta part mostra totes les aplicacions, organitzades en unaestructura d’arbre pel tipus d’aplicació. Per a seleccionar una aplicació, calpolsar damunt del nom dues vegades amb el ratolí, i en la pestanya de mòduls (següentpestanya) es desplegaran tots els mòduls de l’aplicació que hem seleccionat.

2.2 - Dades de la connexió

Les dades de la connexió indiquen quin usuari està connectat, i eldia i l’hora de la connexió. Aquesta informació és sols de consulta.

2.3 - Gestió dels missatges

En aquesta part, es mostren el nombre de missatges pendents de llegir iel nombre de missatges totals que té l’usuari, amb un botó per a llegir elsmissatges (i també enviar-ne). Quan un usuari rep un missatge, li apareix una finestrarepetidament fins que el usuari llegeix el missatge.

Per a llegir el missatge, cal polsar el botóLLEGIR, el qual obre una nova finestra (veure punt 6 – Gestió dels missatges).

3.- MÒDULS

En la segona pestanya, es pot accedir als mòduls del’aplicació seleccionada en la pestanya anterior. Es pot veure en la figurasegüent.

Es pot dividir en dos parts: mòduls i botons.

3.1- MÒDULS

Dins dels mòduls d’una aplicació, podem trobar el nom del’aplicació, els mòduls i els llistats, tots organitzats en menús. Cadascútindrà associada una icona diferent. Cada aplicació té una icona pròpia que larepresenta: els menús es mostren com carpetes obertes, els mòduls amb un triangle decolor blau, i els llistats amb un cercle de color verd.

Per a obrir un menú, o executar qualsevol mòdul o llistat, cal polsardamunt dues vegades.

3.2- BOTONS

Podem veure cinc botons i un camp de text. L’acció associada acada botó és la següent:

Permet ocultar d’un cop tots els elements de l’arbre.

Torna a construir l’arbre. Sols cal fer-ho si s’han afegit o esborrat mòduls de l’aplicació, o si s’ha fet una búsqueda i es vol tornar a veure tota l’aplicació.

Permet mostrar d’un cop tots els elements de l’arbre.

Permet personalitzar (veure punt 5 - Personal).
Permet buscar qualsevol mòdul en la descripció del qual estiga el text introduït en el camp situat a l’esquerra del botó.

 

4.- TOTS ELS MÒDULS

Aquesta tercera part és semblant a la segona, ja quepermet fer exactament el mateix, però amb totes les aplicacions i amb tots els mòduls.Cal recordar que cada usuari sols pot veure els mòduls a què té accés.

5.- PERSONAL

En aquesta quarta pestanya, cada usuari potpersonalitzar-se els mòduls que vol veure, independentment de a quina aplicaciópertanyen o en quin menú es troben. Ho podem veure en la següent figura.

En la part dels mòduls, es veu el mateix que enles pestanyes anteriors, però en la part dels botons, hi ha uns que ja coneixem:col·lapsar, actualitzar i expandir, a més d’altres tres nous: Crear menú, Canviarnom i Esborrar entrada.

Permet crear un nou menú per a l’usuari, que no pot veure cap altre usuari, ja que és personal.
Permet canviar el nom d’un menú, mòdul o llistat, llevat del menú principal de l’usuari.
Permet esborrar un menú, mòdul o llistat. Per esborrar qualsevol element, primer s’ha de seleccionar. Cal parar molt de compte, perquè si s’esborra un menú del que pengen altres mòduls, menús o llistats, aquestos últims també s’esborren.

 

6.- PERSONALITZACIÓ DEL NAVEGADOR

El navegador permet personalitzar, no sols creant o esborrant menúspersonal, sino que també permet crear enllaços a mòduls de qualsevol aplicació,organitzats segons el gust i necessitats de l’usuari. Açò no es pot fer des de laquarta pestanya (Personal), si no que es fa des de la segona (mòduls) o des de la tercera(tots els mòduls).

En aquestes dues pestanyes, hi ha un botó anomenat"Personal", que permet agregar al menú personal tot el que vulguem.

Per a agregar un mòdul al menú personal, primer cal seleccionar-lo.Les seleccions que es poden fer són:

1 – seleccionar un mòdul

2 – seleccionar un llistat

3 – seleccionar un menú que inclou mòduls, llistats o més menús

Després, al polsar el botó "Personal", s’obre unafinestra (veure la següent figura) que demana de quin menú es vol penjar. L’usuaridisposa d’una llista de possibles menús on es pot penjar. Una volta s’haseleccionat on es vol ficar el mòdul, llistat o menú, cal polsar el botó relacionar. Sis’ha seleccionat un mòdul o un llistat, aquestos apareixeran al menú personal en ellloc on els hem situat. Però si s’ha seleccionat un menú, en el menú personals’inclouran el menú seleccionat, i tots els mòduls, llistats i carpetes que pengend’ell.

Una vegada afegit el mòdul, l’arbre de laquarta pestanya s’actualitza automàticament per a reflectir els canvis.

 

7.- GESTIÓ DE MISSATGES

Per últim, el navegador permet enviar i rebre missatges entre elsusuaris. El propi navegador avisa a l’usuari quan té missatges pendents de llegir.

La pantalla de missatges apareix en la figura de la pàgina següent.

Des d’aquesta pantalla es pot accedir a tots els missatges del’usuari. El missatges es classifiquen com:

  • Sense llegir
  • Llegit
  • Guardat
  • Esborrat

Un missatge està sense llegir si l’usuari encara no l’havist (apareix en la primera pestanya). Un missatge està llegit, si l’usuaril’ha vist (apareix en la segona pestanya). Després de veure el missatge,l’usuari pot guardar-lo (el missatge apareixerà en la tercera pestanya) oesborrar-lo (el missatge desapareix). Per guardar o esborrar un missatge, cal canviar elseu status.

A més a més, un usuari pot enviar missatges aaltres usuaris. Sols cal anar a la quarta pestanya, omplir el destinatari (Missatge pera), la data i el missatge que vol enviar. Una volta introduïdes totes les dades, polsarel botó Enviar.

Un usuari pot veure en quin estat estan elsmissatges que ha enviat, llevat que el destinatari els haja esborrat.

Informació proporcionada per: Servei d'Informàtica