Amalia Rosado, autora del llibre Virtudes Cuevas, llig la primera tesi doctoral sobre dones espanyoles en camps de concentració nazis

28/04/2023 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El 21 d'abril l'Escola de doctorat de la Universitat Jaume I UJI va acollir la defensa de la tesi titulada: “Los triángulos rojos. Un estudio de genero de la deportación femenina española en los campos de concentración de Nacionasocialismo,” d’Amalia Rosado Orquín, dirigida per l’historiador prof. Vicent Sanz Rozalén, director de la col·lecció de llibres de l’UJI, “Història i memòria”.

En los “Los triángulos rojos”, la primera tesi doctoral sobre dones espanyoles que van patir l'Holocaust en els camps de concentració nazis, la doctora Amalia Rosado Orquín, aborda la deportació femenina espanyola des d'una perspectiva de gènere, apostant per la recuperació de la memòria històrica en clau feminista.

Les espanyoles republicanes que van tenir com a destinació els camps nazis, van anar majoritàriament identificades amb un triangle roig ja que aquest era el símbol dels deportats polítics, i d'ací prové el títol de la tesi. Igualment l'estudi també inclou a dones espanyoles que van ser deportades a causa del seu origen jueu. La solidesa científica d'aquesta investigació pionera en el seu camp, se sustenta en les proves documentals trobades en fons d'arxiu d'entitats disperses per 14 països de tot el món. La utilització de la comparativa utilitzada en l'estudi permet veure de forma clara com el gènere va condicionar de manera diferent les experiències dels homes i les dones durant la seua deportació. 

 

Amalia Rosado Orquín és l’autora del llibre Virtudes Cuevas. Una superviviente del campo de concentración alemán de Ravensbruck, editat per Publicacions de la Universitat Jaume I, dins la série Testimonis de la col·lecció “Història i memoria”.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions