Alcón «La societat no pot prescindir del 50% del talent que són les dones» El ministre d'Universitats Manuel Castells anuncia que la futura LOSU serà la més feminista de la història

22/06/2021 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La rectora de la Universitat Jaume I i delegada d'Igualtat de Crue Universitats Espanyoles, Eva Alcón, ha assegurat en el curs d'estiu «La Igualtat de gènere en la Universitat: avanços i propostes», organitzat conjuntament amb la Crue, que com a societat «no ens podem permetre prescindir de la meitat del talent que representen les dones» i ha animat a tots els agents socials a treballar de manera coordinada per a avançar cap a una igualtat real i que la perspectiva de gènere impregne tots els àmbits amb reptes concrets. En aquest sentit, ha indicat que el debat sobre la igualtat de gènere en la universitat espanyola és «especialment crític i interessant en aquests moments», en els quals s'il·lumina una futura nova Llei d'Universitats i la modificació de la Llei de la Ciència, i ha afirmat que, en tots dos casos, «no hi ha cap dubte que la perspectiva de gènere ha d'incorporar-se de manera transversal».

En el curs, que s’ha celebrat a Benicàssim el 17 i 18 de juny, Alcón ha assegurat que les universitats han de liderar «canvis profunds» perquè som exemple en matèria d'igualtat de gènere. També ha indicat que, des de la creació de la Delegació per a les Polítiques d'Igualtat de Crue, s'han impulsat mesures per a mitigar les desigualtats i s'han canalitzat les reivindicacions de les universitats davant altres administracions, «sempre des de la lleialtat institucional, però sense renunciar a les reivindicacions que ens semblen justes i necessàries».

En la inauguració d’aquest primer curs de la Universitat d'Estiu de l'UJI de 2021, la rectora ha estat acompanyada pel president de Crue i rector de la Universitat de Còrdova, José Carlos Gómez Villamandos; el ministre d'Universitats, Manuel Castells, que s'ha connectat per videoconferència; el secretari general d'Universitats, José Manuel Pingarrón; la directora general d'Universitats de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Comunitat Valenciana, Pilar Ezpeleta; i l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués.

Gómez Villamandos ha manifestat el compromís de les universitats per a posar en marxa les polítiques necessàries per a aconseguir la igualtat real entre dones i homes en tots els nivells i ha assegurat que «cap altra institució té un potencial transformador tan formidable com el nostre». En la seua intervenció, ha felicitat la rectora Eva Alcón per la seua «tenacitat i treball» per a avançar en l'eliminació dels obstacles amb els quals es topen les dones en l'àmbit universitari i ha assegurat que Crue continuarà treballant, a partir de l'estratègia «Universitat 2030», perquè la igualtat de gènere s'integre forma transversal en nombroses propostes.

«La futura LOSU serà feminista»

Per part seua, el ministre d'Universitats, Manuel Castells, ha felicitat  la Universitat Jaume I i a la CRUE per l'organització d'aquest curs, que ha qualificat «d'altament rellevant en aquests moments» i ha indicat que en la universitat espanyola «s'està generant un canvi molt ràpid quant a la presència de les dones». En aquest sentit, ha afirmat que el seu Departament té com a objectiu que la «transformació feminista de la Universitat siga coherent amb l'acció general del Govern» i ha subratllat que la futura Llei orgànica del Sistema Universitari serà «la més feminista de la Història en termes transversals i en tots els aspectes». El ministre ha assegurat que serà una llei marc, que deixarà a les universitats que en l'exercici de la seua autonomia siguen capaces d'autogestionar-se. 

Per part seua, la directora general d'Universitats de la Generalitat Valenciana, Pilar Ezpeleta, ha destacat que les universitats amb millor puntuació en els rànquings són aquelles que presenten una posició de gènere equilibrada i ha animat a avançar per eixa via, sobretot en les titulacions relacionades amb les enginyeries i la tecnologia, on la presència de la dona encara no és igual a la de l'home.

Finalment, l'alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, ha donat la benvinguda als participants en el curs i ha destacat el paper fonamental que juga l'educació dels joves per a aconseguir la igualtat. 

Durant la primera conferència del curs, el secretari general d'Universitats, José Manuel Pingarrón, ha assegurat que la societat «ha d'aprofitar la revolució feminista, que té innombrables avantatges per a tots» i ha anunciat canvis legislatius que inclouran, entre altres qüestions, que perquè una universitat per a ser reconeguda com a tal haja de tindre una unitat d'igualtat. Així mateix, ha assenyalat que un pròxim Reial Decret sobre l'organització dels estudis oficials determinarà que els plans d'estudi universitaris hauran d'incorporar continguts i competències en matèria de gènere de caràcter transversal. Així mateix, Pingarrón s'ha compromés al fet que la nova norma assegurarà la paritat en totes les comissions i processos de selecció i avaluació de les universitats.

Clausura

En la clausura del curs, la rectora de l’UJI ha apel·lat a la responsabilitat de les universitats per a continuar avançant en la transformació de la societat cap a la plena igualtat de gènere. Alcón ha reconegut que s'ha avançat molt i que les universitats «podem estar orgulloses del treball realitzat», però ha assegurat que encara queden molts reptes per davant. En aquest sentit, ha destacat que el curs organitzat per la Universitat Jaume I juntament amb Crue Universitats Espanyoles ha posat de manifest els grans desafiaments que encara té per davant el sistema universitari espanyol i ha assenyalat que això és una «oportunitat» perquè tota la població avance, perquè «la universitat és l'espill en el qual es mira la societat».

Alcón s'ha felicitat pel desenvolupament del curs i ha agraït a totes les persones i entitats que han participat en aquest, que ha permès congregar en dos dies a Benicàssim a representants de totes les universitats espanyoles, el Ministeri, la Aneca i la conselleria per a debatre sobre com aconseguir la igualtat real als campus universitaris. En aquest sentit, la rectora de l'UJI ha tingut un agraïment molt especial per a les unitats d'igualtat, instituts d'estudis de gènere i totes les persones que han estat durant anys treballant en aquests temes perquè han aconseguit «transferir aqueix coneixement en matèria d'igualtat cap a tota la societat».

Per part seua, el vicepresident de la Crue, Juan Juliá, ha manifestat la seua satisfacció per l'anunci realitzat pel ministre d'Universitats, Manuel Castells, que la pròxima Llei d'Universitats serà la més feminista de la història i ha assenyalat que és el moment per a exigir en la mateixa que la majoria d'òrgans de govern de les universitats espanyoles siguen paritaris.

Segons Juliá, «des de Crue entenem que la igualtat d'oportunitats és fonamental per a reduir les bretxes, que són de gènere, però també salarials i intergeneracionals» i ha apuntat que és necessari intervindre per a aconseguir un equilibri de gènere en totes les titulacions universitàries, perquè no hi haja algunes feminitzades i altres masculinitzades, en clara relació en l'últim cas als estudis d'enginyeria i tecnologia.

Juliá ha aprofitat la clausura del curs per a felicitar la rectora Alcón perquè «s'ha deixat la pell per a aconseguir que la col·laboració amb el Ministeri en matèria d'igualtat siga molt reeixida» i ha anunciat que des de Crue es promourà el principi d'igualtat com el primer dels eixos que ha d'inspirar els futurs Projectes Estratègics de Recuperació i Transformació Econòmica (Perte) que es plantegen des de les universitats amb el suport dels fons Next Generation de la Unió Europea.

Per part seua, la vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat, Pilar Safont, ha repassat en la clausura els grans temes abordats durant les dues jornades del curs d'estiu i ha posat en relleu els reptes encara pendents. En aquest sentit, ha apuntat que és necessari acabar amb la infravaloració dels estudis feminitzats i amb la suprevaloració dels masculinitzats, així com avançar en l'ús del llenguatge inclusiu no sexista, sense cap mena de discussió perquè «el llenguatge no sols reflecteix la realitat, sinó que també la crea».

Així mateix, ha reclamat que s'incorporen els estudis de gènere dins de la valoració de la transferència que la Universitat fa a la societat i ha apel·lat a promoure accions perquè siguen més els estudis i investigacions que es realitzen en aqueix camp. Safont ha apuntat també la necessitat de fomentar la visibilitat del treball de les dones, i de superar els problemes d'autolimitació i autoestima que moltes pateixen encara. Finalment, Safont ha reconegut que la legislació ja permet moltes oportunitats per a la igualtat i que «l'única cosa és que cal fer és complir-la».

Imatges del curs

Vídeo de presentació del curs por la rectora i el president de la Crue

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions