L’UJI lliurarà la seua Medalla d’Or a Xarxa Teatre, Dolores Cortés i Joan Francesc Mira

08/02/2018 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Consell de Govern ha aprovat, per unanimitat, la concessió de la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I al grup Xarxa Teatre, a l’empresària Dolores Cortés i a l’escriptor i filòleg Joan Francesc Mira, que es lliuraran en la pròxima festa d’aniversari de la creació de la institució, el pròxim 23 de febrer. El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, ha destacat que amb aquestes distincions es vol fer palès el reconeixement de la Universitat en tres àmbits molt singulars, com és el de la cultura i la festa de carrer, en el cas de Xarxa Teatre, el de l’emprenedoria i l’esperit empresarial, lligat al de la igualtat de gènere, en el cas de Dolores Cortés, i el de la promoció de la llengua i la cultura pròpies, com és el cas de Joan Francesc Mira. 

El grup Xarxa Teatre va nàixer a Vila-real en 1983 i des d’aleshores ha viscut un creixement continuat. El nucli temàtic principal de les seues actuacions per tot el món és la cultura popular valenciana, utilitzen un llenguatge universal i multimèdia que ha sabut fer del teatre un concepte festiu i obert. Al llarg dels seus 35 anys d’història, Xarxa Teatre ha representat els seus espectacles a més de 40 països i en aquest moment és la companyia teatral valenciana amb major implantació internacional.

Dolores Cortés va nàixer també a Vila-real, en 1926, al si d’una família llauradora i quan tenia 16 anys va començar a fer-se càrrec de la família per la mort de son pare, treballava de matí en un taller de modista i de vesprada donava classes en una acadèmia pròpia. En 1957 va encetar el seu treball de confeccions d’artesanies tèxtils, amb una producció de vestits de bany i merceria, i va fer créixer la seua companyia fins a convertir-la en un referent en el seu sector. Les seues creacions estan presents en més de 1.500 punts de venda per tot el món i és una companyia destacada sempre en les millors passarel·les del planeta. 

Joan Francesc Mira va nàixer a València en 1939, on es va doctorar en Filosofia i Lletres. Va ser professor de la  Universitat de València i de la Jaume I, a més de col·laborar amb el Laboratori d’Antropologia Social de la Sorbona i la Universitat de Princeton, als Estats Units. Autor d’un gran nombre d’estudis i investigacions de caràcter assagístic, ha estat reconegut amb molts premis i distincions, entre les quals destaquen el premi Sant Jordi, el premi de la Crítica Catalana, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. 

La sala principal del Paranimf es denominarà «Sala Carles Santos»

D’altra banda, com a proposta del Vicerectorat de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, s’ha aprovat la nova denominació de la sala principal del Paranimf com a «Sala Carles Santos» en reconeixement al compositor i Medalla d’Or de la Universitat, Carles Santos.

Carles Santos (Vinaròs, 1940-2017)​ va ser un artista integral que, a la seua faceta de pianista, va sumar encertadament la d'altres àmbits com ara el teatre, el cinema o les arts plàstiques. La fusió de tots aquests treballs artístics es va manifestar en la seua original, multidisciplinària i extensa producció escènica.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions