Una jornada científica a l'Hospital General de Castelló aborda la investigació des de la docència i l'activitat assistencial

18/12/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

L'Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) ha organitzat una jornada científica dins dels actes commemoratius del 50 aniversari del centre, en la qual s'ha tractat la recerca sanitària des dels punts de vista assistencial i docent. Per a açò, ha comptat amb representants de les tres universitats amb formació en Ciències de la Salut de la província de Castelló, la Universitat Jaume I, la Universitat CEU-UCH i l'Escola d'Infermeria Nuestra Señora del Sagrado Corazón.

La trobada ha permès al personal del Departament de Salut de Castelló i a l'alumnat universitari conèixer de primera mà els secrets de la recerca sanitària, principalment els relacionats amb els programes de doctorat i amb la publicació en revistes científiques.

La jornada ha sigut inaugurada pel gerent del Departament de Salut de Castelló, Miguel Alcalde, i moderada per la presidenta del Comitè Ètic de Recerca amb Medicaments de l'hospital (CEIM-HGUCS), Amparo Barreda. En ella han intervingut el director del Departament de Medicina de la Universitat CEU-UCH, Juan Francisco Lisón, el vicedegà de Medicina de l'UJI, Ferran Martínez, i la professora de l'Escola d'Infermeria Aurora Esteve.

Lisón ha volgut posar en valor la preparació d'una tesi doctoral davant l'alumnat i el personal. Així, ha indicat que suposa un «vertader repte professional» i que permet ampliar horitzons. En aquest sentit, el també professor de la CEU-UCH ha detallat els diferents apartats en els quals es divideix aquest treball de recerca i les diferents formes d'enfrontar-ho.

A més, ha volgut impulsar a aquells que es «llancen a realitzar una tesi» a preparar-la amb vista a la publicació dels seus resultats en revistes científiques de prestigi, «alguna cosa que s'està valorant de forma molt important en els últims anys» en el món acadèmic i professional.

Per la seua banda, el vicedegà de Medicina de l'UJI, Ferran Martínez, ha aprofundit en la recerca des del punt de vista universitari i sobre com fer el pas d'obtenir un doctorat a portar l'adreça d'una tesi doctoral.

Per a açò ha explicat que «ja no és suficient ser doctor per a poder dirigir una tesi», sinó que ara, per a poder entrar a formar part dels equips de recerca en l'àmbit universitari «és necessari que quede acreditada l'activitat científica», alguna cosa que s'aconsegueix amb la publicació d'articles en publicacions Q1 o Q2 en un període recent, la col·laboració i adreça de tesi que també hagen sigut publicades o entrar en projectes finançats.

Vista la importància de les publicacions, Martínez ha volgut respondre a la pregunta sobre on convé publicar, en quin tipus de revistes i amb quin tipus de públics i objectius, per al que ha assenyalat que, sense menysprear les de llengua castellana, és important fer-ho també en les de llengua anglesa.

El vicedegà de Medicina ha finalitzat la seua intervenció fent un recorregut virtual pels procediments que ha de dur a terme tota aquella persona interessada a realitzar una tesi doctoral en Ciències de la Salut en l'UJI.

L'última de les intervencions ha sigut la de la professora de l'Escola d'Infermeria Nuestra Señora del Sagrado Corazón Aurora Esteve, qui ha ressaltat la importància que ha anat adquirint la recerca en Infermeria. Abans «era la germana pobra de la Medicina en aquest sentit, però aquesta situació s'ha revertit i ja no és així», assegura.

La jornada ha finalitzat amb una taula redona en la qual alumnat i personal sanitari del Departament de Salut de Castelló han plantejat diverses qüestions respecte de les ponències presentades.

 

Altres notícies de la FCS:

L’UJI i la UNAM impulsaran projectes de recerca conjunts en l'àmbit de la psicologia

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions