Periodistes i advocats alerten de la facilitat amb què es propaguen les notícies falses en les xarxes socials  Paloma Llaneza critica que les xarxes «no ens deixen veure tota la realitat, esbiaixen les notícies segons les nostres preferències i ens donen només el que volem»

30/10/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  •  seminari-noticies-falses Jornada_Periodisme_17DLL35_in

    FOTO: Damián Llorens

María Fabra, cap de la secció d'Espanya del periòdic El País; Adrián Blanco, periodista de dades del diari digital El Confidencial i Paloma Llaneza, advocada, especialista en Internet, comunicacions digitals i seguretat informàtica, han abordat la situació del periodisme i els mitjans davant les notícies falses en el marc del Seminari sobre Llibertat d'Informació, Transparència i Notícies Falses organitzat per la Universitat Jaume I i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació. 

María Fabra ha iniciat la seua intervenció explicant que les notícies falses sempre han existit, encara que és un fenomen que va en augment per factors com la sobrecàrrega d'informació que pateixen els mitjans i els receptors (infoxicació); el descrèdit dels mitjans de comunicació tradicionals; l'ús de les xarxes socials com a font d'informació, «ja que tenen una capacitat sorprenent de fer virals aquest tipus de notícies», o pel fet que «tots ens hem convertit en generadors d'informació». La periodista ha explicat que en la redacció d'El País, com en la resta de mitjans de comunicació, s'enfronten diàriament a aquest fenomen, al que responen «verificant la informació la rapidesa més gran». En aquest sentit, Fabra ha indicat que l'única eina possible per a lluitar amb aquest tipus de notícies és respectar les normes bàsiques del periodisme clàssic: ètica, rigor, comprovació, incloure la major quantitat de fonts i dades que siga possible, etcètera. Per a finalitzar, ha donat dos consells als futurs periodistes -que omplien el Paranimf de l’UJI- perquè puguen detectar les notícies falses, la manipulació o la propaganda: «és fonamental tenir una visió crítica i no perdre-la mai, i no cal obsessionar-se amb ser el primer, sinó el millor», ja que la rapidesa i la immediatesa amb que es treballa actualment en els mitjans provoca que algunes vegades es difonguen notícies que mai van haver de publicar-se. 

Adrián Blanco ha centrat la seua intervenció a explicar la labor que realitza la unitat de dades del diari El Confidencial per a combatre les notícies i les afirmacions falses. Així ha explicat, amb exemples actuals, com combaten la falsedat amb una estratègia o una altra en funció del tipus de mentida, i ha posat com a exemple un missatge que es va fer viral en whatsapp fa unes setmanes sobre els beneficis que tindria la independència per a l'economia de Catalunya. El periodista ha detallat que aquest missatge contenia 14 afirmacions i ha indicat que després de verificar i contrastar totes les dades, van arribar a la conclusió que 12 de les afirmacions eren totalment falses i només una era veritat. Adrián Blanco ha explicat que l'equip d'El Confidencial només es basa en dades per a analitzar les notícies i ha desenvolupat un codi per a classificar la veracitat de les notícies: insostenibles (informació que ni tan sols es pot verificar), falses, imprecises i vertaderes. Finalment ha enumerat diferents projectes que existeixen en l'actualitat, tant a escala internacional com a nacional, per a lluitar contra les fake news, i ha llançat un missatge optimista perquè «no estem sols». 

Per la seua banda, l'advocada Paloma Llaneza ha afirmat que els periodistes i els advocats «són els que sostenim l'Estat de dret» i ha reclamat «la necessitat que algú intervinga i diga, de veritat, que està passant en aquests temps tan convulsos». Llaneza ha explicat que els mitjans de comunicació ja no són els prescriptors de la societat perquè la gent ja no s'informa a través d'ells, i ha alertat dels perills que comporta informar-se a través de les xarxes socials perquè «no ens deixen veure tota la realitat, esbiaixen les notícies segons les nostres preferències i ens donen només el que volem».  Per tot açò, l'advocada ha assegurat que «no hi ha un accés lliure a la informació» i ha donat tres consells per a estar informat d'una forma veraç i plural: «evitar la propaganda, aprendre a generar continguts i cercar a prescriptores que ens diguen el que no volem sentir». 

La jornada ha continuat amb la taula redona «Les notícies falses i la seua incidència en el context democràtic», en la qual han participat Josep Maria Casasús, catedràtic emèrit de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, i Miguel Ángel Presno, catedràtic acreditat de Dret Constitucional de la Universitat d'Oviedo, sota la moderació d'Andreu Casero, professor de Periodisme de l’UJI. En el seminari també han participat Hugo Doménech, vicedegà del grau en Periodisme, i Cristina Pauner, professora de Dret Públic i directora de la Jornada.

Fotografies 

 

Altres notícies de la FCHS:

McCann Erickson i LaLiga donen el tret d'eixida al XIX Seminari de Creativitat en Viu de l’UJI

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions