El professor García Esparza de l’UJI participa en l’exposició d’Hispania Nostra amb una investigació sobre les barraques valencianes preindustrials

19/04/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El professor Juan Antonio García Esparza del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de la Universitat Jaume I de Castelló participa en l’exposició «Hispania Nostra. 40 aniversario. Reconociendo el patrimonio español en Europa», una mostra que recull els 40 anys d’Hispania Nostra mitjançant els premis que Espanya ha rebut d’Europa al llarg d’aquestes quatre dècades.

La mostra, que s'ha exposat al Mercat de Colom, recull els 191 projectes espanyols de conservació del Patrimoni Cultural i Natural que han rebut algun dels Premis Europa Nostra en aquests 40 anys. García Esparza ha participat com a autor d’un treball (2012) publicat en forma de llibre per la Universitat Jaume I, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València i premiat per Europa Nostra titulat Barracas del litoral Mediterráneo. Catálogo de Valencia y su entorno, en què realitzava una recopilació de tots els exemples existents d’aquestes construccions valencianes preindustrials del voltant de València, Alboraia i Almàssera.

L’obra realitza una extensa anàlisi constructiva de la barraca, des de les proporcions i mides, els detalls dels materials, els sistemes constructius i patologies, així com un petit manual per la seua recuperació. El catàleg va obtenir en la convocatòria de 2009 una menció especial en la categoria d’estudis. El jurat va destacar la seua contribució a l’estudi i catalogació d’una de les formes d’arquitectura popular més vinculades al paisatge valencià, a la cultura de l’horta en particular, i que ha sigut víctima des de fa dècades de la pressió urbanística i del creixement urbà.

La Comunitat Valenciana compta amb 21 premis i Espanya és el país europeu que més guardons ha aconseguit fins al moment i el primer d'Europa que mostra una visió global de la incidència dels premis, la seua dimensió geogràfica, les diferents tipologies, la importància quantitativa i qualitativa del patrimoni espanyol i l’eficàcia dels sistemes de preservació aplicats.

Més informació: http://40.hispanianostra.org/

Imatge: el professor García Esparza (segon de la fila superior des de la dreta) en la recollida dels premis.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions