L’UJI patenta nous catalitzadors basats en grafè d'interès per a la indústria energètica Ofereix un model energètic alternatiu que permet emmagatzemar l'energia com a hidrogen

28/09/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • José Mata.  patent-grafe JosMata_web

    José Antonio Mata, investigador del Grup de Química Organometàl·lica i Catàlisi Homogènia. | FOTO: Àlex Pérez

Investigadors de la Universitat Jaume I han desenvolupat materials basats en grafè que poden catalitzar reaccions per a la conversió i emmagatzematge d'energia. La tecnologia patentada per l’UJI combina el grafè i els compostos órgano-metàl·lics en un únic material sense alterar les propietats més interessants del grafè, tal com la conductivitat elèctrica.

La tecnologia desenvolupada pel Grup de Química Organometàl·lica i Catàlisi Homogènia (QOMCAT) és de gran interès per a la indústria energètica i s'emmarca en la denominada “economia de l'hidrogen”. Un model energètic alternatiu en el qual l'energia s'emmagatzema com a hidrogen. En aquest sentit, els materials patentats per l’UJI permeten catalitzar reaccions per a l'obtenció de l'hidrogen a partir d'alcohols i podrien servir, a més, com a sistemes d'emmagatzematge d'aquest gas.

Es tracta d'una tecnologia nova ja que utilitza per primera vegada el grafè com a suport de compostos órgano-metàl·lics. Aquests materials híbrids posseeixen propietats catalítiques i són modulables i reciclables. D'aquesta manera, el catalitzador desenvolupat per l’UJI es pot reciclar fins a deu vegades sense pèrdua d'activitat, una propietat molt atractiva des del punt de vista industrial.

Així mateix, el nou material s'aconsegueix a partir d'un sistema d'obtenció de materials híbrids en un únic pas. Un sistema fàcil i assequible que permet que tota la tecnologia que actualment està basada en el grafè puga ser fàcilment reconvertida utilitzant aquests nous materials. Així, els materials patentats poden utilitzar-se tant en el desenvolupament de catalitzadors com també de bateries o en l'emmagatzematge d'altres tipus d'energies.

Vídeo.

 

Altres notícies d'investigació:

Un estudi demostra que el fum dels incendis forestals agreuja la salut respiratòria dels infants

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions