Les empreses d'Espaitec inverteixen en R+D+i més de tres milions d'euros durant 2023 Les 29 companyies situades a Espaitec, el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, han invertit 3.279.811,24€ en R+D+i, la qual cosa suposa un increment del 42% en els recursos destinats a investigació, desenvolupament i innovació

22/04/2024 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Espaitec continua impulsant la tecnologia i la competitivitat entre el teixit empresarial. Un dels seus principals objectius és continuar sent el hub tecnològic de referència, fomentant l'emprenedoria, la innovació i la transferència de coneixement en la societat de la província de Castelló.

Espaitec realitza un seguiment de les empreses del Parc a través d'una sèrie d'indicadors, on es detallen dades relacionades amb facturació, ocupabilitat, inversió en R+D+i, transferència de coneixement i col·laboració entre universitat i empresa, entre altres aspectes.

Empreses i facturació
En el tancament de l'exercici 2023, Espaitec comptava amb 29 firmes tecnològiques instal·lades al Parc i 21 vinculades. La facturació total de les primeres durant l'exercici va ascendir a 95.198.786,04 milions d'euros, una dada que constata la fortalesa i competitivitat de les empreses d'Espaitec, tenint en compte la conjuntura econòmica internacional durant l'any passat.

Quant als sectors, considerant les 50 empreses instal·lades o vinculades, destaca amb un 49% les «Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions (TIC)», sector en el qual s'ofereixen tota mena de serveis, des de solucions basades en blockchain o Internet de les Coses (IoT), a projectes de digitalització industrial o desenvolupament d'aplicacions. També sobreïx el sector dels «Serveis Innovadors» amb un 14,3%, integrant empreses que operen en l'àmbit audiovisual o d'innovació social, entre altres. El sector de l'«Energia i Medi Ambient» ocupa un 16,3% de l'activitat; el de «Materials, Nanotecnologia, Òptica i Electrònica», un 6,1%, igual que l'àmbit de la «Tecnologia Industrial», el sector del «Màrqueting» té un percentatge del 2% i, finalment, «Biotecnologia i Salut» representa el 6,1%.

Inversió en R+D+i
La inversió en R+D+i de totes les empreses vinculades al Parc ha superat els tres milions d'euros, concretament 3.279.811,24 €. Aquesta xifra suposa un increment del 42% respecte a les xifres que van reportar les empreses connectades en 2022, en els recursos destinats a investigació, desenvolupament i innovació, la finalitat de la qual és millorar els seus processos tecnològics i augmentar la seua competitivitat.

Ocupació i contractació del talent universitari
Un total de 464 persones duen a terme la seua activitat en les empreses situades en Espaitec, de les quals 299 són homes i 165 dones. Del total de treballadores i treballadors, un 35,12% duu a terme tasques d'ocupació qualificada relacionades directament amb investigació, desenvolupament i innovació.

Quant a la contractació de talent universitari, durant l'exercici 2023 les empreses situades van acollir 45 estudiants en pràctiques curriculars. Igual que en anys anteriors, les companyies van contractar personal titulat de la Universitat Jaume I, un total de 41 titulades i titulats a l'UJI.

Expansió: presència nacional i internacional
Pel que fa a la presència de les empreses instal·lades en altres territoris, cal ressaltar que totes tenen activitat fora de la província de Castelló. A més, prop del 35% de les firmes opera en l'àmbit internacional en els següents països: Mèxic, Panamà, Costa Rica, Xile, el Brasil, França, Xile, l'Argentina, Veneçuela, República Dominicana, l'Uruguai, Colòmbia, el Perú, els Estats Units, el Japó, el Regne Unit i Suïssa. També cal assenyalar, que diverses companyies d'Espaitec compten amb seu principal en països europeus i asiàtics, com Suïssa, Bèlgica i el Japó.

Transferència i col·laboració universitat-empresa
En 2023, les empreses d'Espaitec, instal·lades i vinculades, van col·laborar amb grups d'R+D de la Universitat Jaume I a través d'articles 60 per un import de 112.873 euros. Les empreses instal·lades col·laboren amb vuit grups d'investigació de l'UJI, a través de contractacions específiques per al desenvolupament de projectes o col·laboracions habituals, així com la col·laboració habitual en activitats organitzades per la Universitat Jaume I, a través de conferències, tallers o classes de màster.

D'altra banda, algunes de les empreses del Parc han posat en marxa al costat de la Universitat Jaume I, un total de quatre càtedres i aules d'empresa. Concretament, les companyies Facsa i Intur de Grupo Gimeno i l'UJI van crear la Càtedra FACSA d'Innovació del Cicle Integral de l'Aigua i l'Aula Intur de Turisme, respectivament. Per la seua part, la tecnològica Cuatroochenta va constituir la Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar, i UBE Corporation Europe va fundar la Càtedra UBE de Plàstics Sostenibles.

Col·laboració empresarial
Un aspecte a destacar és l'increment de les sinergies generades entre les empreses vinculades al Parc durant els últims anys, tant en la col·laboració entre les firmes d'Espaitec i el Club d'Empreses Castelló Global Program, el programa de creixement i acceleració empresarial a través de la innovació, i dirigit a les companyies de la província de Castelló, promogut per Espaitec en col·laboració amb la Diputació de Castelló. També destaca la seua presència en plataformes com Innotransfer, iniciativa impulsada per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), amb desafiaments tecnològics per a ser resolts per grups d'R+D universitaris.

Plans d'igualtat
Cal subratllar que nou companyies del Parc han posat en marxa el seu Pla d'Igualtat en 2023, de forma negociada entre l'empresa i la representació legal del personal laboral, amb l'objectiu de prendre les mesures necessàries per a facilitar la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en les companyies.

A través dels plans d'igualtat, les empreses garanteixen la igualtat de tracte i d'oportunitats i avancen en el seu desenvolupament en l'àmbit de l'organització. Així doncs, es tracta d'implantar un conjunt de polítiques, estratègies, mesures i pràctiques dirigides a promoure la igualtat de gènere i evitar qualsevol classe de discriminació laboral entre dones i homes.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions