La Xarxa SAPDU dona a conéixer el seu decàleg ètic professional

03/12/2019 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Els Serveis de Suport a Persones amb Discapacitat de les Universitats Espanyoles són un dels motors de canvi per a aconseguir una societat més inclusiva, tolerant, accessible i transparent.

Des del principi d'igualtat d'oportunitats durant aquests anys s'han consolidat els serveis de suport a les persones amb discapacitat en les nostres universitats, assumint els principis d'inclusió educativa d'acord amb la legislació internacional, nacional i universitària. L'any 2009 les universitats van crear la Xarxa dels Serveis de Suport a les Persones amb Discapacitat en la Universitat (d'ara en avant Xarxa SAPDU) col·laborant amb la comissió sectorial de CRUE Assumptes Estudiantils.

Ara, en el desè aniversari de la Xarxa SAPDU i després de més de vint anys d'exercici professional en les universitats, les persones que treballen en els serveis de suport universitaris han conjuminat els valors i els principis que regulen la seua pràctica com a professionals en un decàleg ètic professional. Així, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat llancem la campanya #decalogoSAPDU en la qual es vol donar a conèixer aquest decàleg fonamentat en valors de dignitat humana, llibertat i igualtat, com es contemplen en la Declaració Universal dels Drets Humans i en la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

Actualment els serveis atenen a més de vint-i-dos mil persones, la qual cosa suposa que en una dècada s'ha incrementat l'atenció en més d'un 125%. No obstant això, queda per molt per fer, és necessari continuar potenciant la inclusió de les persones amb discapacitat, tant dins com fora del sistema universitari. Aquest enfocament transversal concerneix a tota la comunitat universitària i a la societat.

L'elaboració d'aquest codi ètic posa en el paper els principis que comparteixen tots els serveis i aporta un senyal d'identitat sobre els valors professionals que es desenvolupen en les universitats en l'atenció a la diversitat, establint un compromís tècnic amb el desenvolupament dels drets i responsabilitats tant del professional com de les persones que tots els dies fan ús d'aquests serveis.

Aquests són els deu principis:

  1. Promoció de l'autonomia enfront de les conductes sobreprotectoras.
  2. Intervenció per a la igualtat d'oportunitats per a tots i totes en tots els àmbits en els quals les persones participen.
  3. Posar el valor en la persona, com a subjecte actiu en el seu procés d'ensenyament i aprenentatge amb drets i deures. 
  4. Confidencialitat i privacitat atenent el que es disposa en la llei de protecció de dades.
  5. Potenciar el treball en xarxa en tots els àmbits. Cap a dins de la nostra universitat i cap a fora com a part del compromís de la universitat amb la societat.
  6. Promoció del disseny universal per a l'aprenentatge creant entorns accessibles per a totes les persones.
  7. Participació plena de l'estudiant per a fer visible la seua inclusió educativa.
  8. Respecte per la diversitat en sentit ampli incloent tots els col·lectius.
  9. Perspectiva de gènere en les accions, estratègies i propostes d'intervenció dels serveis de suport de les universitats.
  10. Desenvolupament de les capacitats personals per a la cerca d'ocupació i promoció de la inclusió laboral dels col·lectius amb els quals treballem. 

Objectius de la campanya

  • Donar a conèixer la Xarxa SAPDU en el Dia Internacional de la Discapacitat.
  • Donar a conèixer el decàleg ètic professional de la Xarxa SAPDU
  • Visibilitzar la situació de l'estudiantat amb discapacitat.
Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions