Jesús Lancis, vicerector d'Investigació i Transferència de l'UJI, i Carmen Vilanova, directora tècnica de l'oficina de planificació i projecció econòmica de l'Ajuntament de Castelló, donen la benvinguda a diverses delegacions europees que treballen en el projecte UNaLab.
Buscar Solucions Basades en la Natura (SBN) per a millorar els problemes de les ciutats enfront del canvi climàtic és la temàtica que s'abordarà en la reunió de seguiment del consorci UNaLab, que tindrà lloc durant aquesta setmana en Espaitec.
Durant aquesta reunió es veuran els assoliments obtinguts en els projectes i mesures aplicades per les anomenades «frontrunner cities», que són les ciutats de Eindhoven, Tampere i Gènova que han implementat les mesures pilot per a provar la seua eficàcia i poder contrastar resultats fiables i quantificables, contribuint així a un desenvolupament de ciutats més intel·ligents, més inclusives i sostenibles a través de les Solucions Basades en la Natura.
Per part seua, Castelló està implicada directament com «follower city», sent una de les ciutats col·laboradores en el projecte i que replicarà en els pròxims anys aquests models provats prèviament per a així mitigar l'efecte del canvi climàtic i poder donar una major qualitat de vida als seus habitants, ajudant a més a crear un planeta més sostenible. De fet, Castelló ha dissenyat dins del projecte UNaLab una estratègia per al futur que pretén actuar en quatre punts bàsics com és la indústria, l'agricultura, el tractament de l'aigua i la seua reutilització i, finalment, la mobilitat sostenible.
Unes altres de les ciutats que també implementaran mesures en pròxims anys seran Stavanger, Praga, Cannes, Başakşehir, Hong Kong i Buenos Aires.
En aquest projecte es busquen solucions innovadores provinents dels propis ciutadans i stakeholders a través de mètodes de co-creació com l’Urban Living Lab (ULL), demostració en àrees experimentals, demostració i avaluació de diferents Solucions Basades en la Natura encaminades a millorar el clima i qualitat de les aigües de les ciutats.
El Projecte busca crear un marc de referència per a tractar els beneficis, efectivitat, viabilitat econòmica i fer un projecte que puguen replicar altres ciutats de manera senzilla basat en les solucions que s'aporten. A més, també es crearà un manual de consulta i diversos materials de consulta per a tot aquell al qual puga interessar-li aquest projecte i els seus possibles desenvolupaments.