La Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana aprova la memòria d'actuacions del primer any de funcionament

19/12/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El passat dijous 14 de desembre es va reunir a la Direcció General de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, la Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana amb la presència del director general, José García Añón, i representants de les tres universitats que conformen la Càtedra: Universitat d'Alacant, Universitat Jaume I i Universitat de València.

A la reunió es va aprovar la memòria d'actuacions de l'any 2017 on destaquen activitats com la I Trobada d'investigadors de les universitats i representants d'altres entitats memorialístiques valencianes i el curs d'estiu «Eines i recursos per a investigar la memòria democràtica valenciana» de la Universitat d'Alacant; a banda de diversos seminaris i reunions de formació sobre la memòria democràtica. També s'ha encetat una col·lecció de llibres sobre la memòria i s'ha editat el primer número de la col·lecció amb el títol La memòria democràtica en la Comunitat Valenciana. Estat de la qüestió, volum que recull les ponències i comunicacions de la primera trobada d'investigadors.

Pel que fa a les accions concretes realitzades a la Universitat Jaume I durant aquest any 2017 en el marc de la Càtedra, cal destacar la creació d'un equip d'investigació que ha fet les fitxes de víctimes del franquisme i del nazisme de les comarques de Castelló: gent que va estar empresonada, represaliada, afusellada, o retirada dels seus càrrecs com a funcionaris. S'han realitzat més de 200 fitxes de persones de les comarques de Castelló que van estar a camps de concentració nazis. D'altra banda, s'ha realitzat una estada investigadora a l'Arxiu de Salamanca on s'ha trobat correspondència de deportats dels camps nazis i dels seus familiars de la província de Castelló. A més a més, s'han fet entrevistes orals a víctimes i familiars del franquisme, que completaran les fitxes que integren el Centre de Documentació de la Memòria Històrica de la Universitat Jaume I. Tota aquesta informació arreplegada, quan estiga estructurada i més completa, es bolcarà a una base de dades de la Generalitat Valenciana de tota la Comunitat.

D'altra banda, en la reunió de la comissió mixta es va proposar que Rosa Monlleó, de la Universitat Jaume I, coordinarà la Càtedra l'any 2018. Monlleó va presentar una proposta d'activitats entre les quals destaquen l'organització d'un congrés internacional sobre la Batalla de Llevant o la realització d'un curs de postgrau sobre arxius, fonts i historiografia de la Guerra Civil al Pais València, entre altres accions.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions