La psicòloga de la Universitat Autònoma Metropolitana Xochimilco de Mèxic Luz Zelmira Parrao ha sigut la guardonada amb el I Premi d’Investigació en Resiliència Mónica García-Renedo atorgat per l’Associació d’Investigació en Resiliència AIRE-Red Tortuga. El treball premiat versa sobre l'assetjament en primària, en concret, el disseny i validació d’una intervenció educativa fonamentada en la resiliència.
El lliurament del guardó es va realitzar per videoconferència pel responsable de comunicació de la Red Tortuga, Adrià Barrabino. L’acte va comptar amb la participació de la vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme, Inmaculada Fortanet; la directora de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS), Carmen Lázaro; i les professores de l’UJI i membres de l’Associació AIRE, Rosa Mateu i Raquel Flores.
Aquesta primera edició del premi, ha tingut una molt bona acceptació entre la comunitat científica, havent-se presentat projectes centrats en diferents contextos que treballen aspectes com la millora del clima de l'aula fomentant les qualitats individuals de la resiliència i l'ajuda entre iguals, i treballs que vinculaven la resiliència a diferents metodologies didàctiques innovadores.
El projecte guanyador se centra en una intervenció educativa que permet als estudiants de primària afrontar situacions de bullying a través del desenvolupament de la seua pròpia resiliència. L'estudi presenta una avaluació de necessitats, partint de la base de l'increment del nombre de casos de bulliyng en els centres educatius i el disseny i implementació d'un programa d'intervenció (que inclou accions no solament amb l'alumnat, si no amb pares i docents), així com l'avaluació del projecte.
Els resultats apunten que la construcció de significats i coneixements sobre l'assetjament escolar, la presa de consciència de si mateixos i de la seua capacitat de resiliència, permet als estudiants aconseguir una convivència escolar sana i positiva, veient-se reduïts els casos d'assetjament i incrementades les actituds proactives socialment positives en el grup.
El premi naix com a homenatge a la doctora Mónica García-Renedo, qui va ser tècnica en l'Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastre (OPSIDE) de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la Universitat Jaume I. Doctora en Psicologia per l’UJI, va ser una de les primeres professionals centrades en la gestió i formació en l'atenció psicosocial en desastres des del punt de vista de la prevenció i superació de les situacions adverses.
La seua tasca professional, anava unida a la seua tasca investigadora, centrada principalment en la intervenció psicosocial en desastres i emergències, la resiliència, duel en xiquets i desplaçament forçat a Colòmbia. Va dirigir diverses tesis doctorals, tant de prevenció de la resiliència a escala nacional, com d'intervenció en poblacions vulnerables en altres països. Fruit del seu treball, va publicar articles científics i manuals específics com el de «Resiliencia y duelo en el contexto educativo» editat per Publicacions de la Universitat Jaume I en 2013 dins de la col·lecció «Cooperació i solidaritat».