El professor de la Universitat Jaume I Joaquín Ángel Martínez Moya, docent del Grau en Arquitectura Tècnica, ha participat en el IV Seminari Internacional de Ciències del Disseny de la Xina Central que s'ha celebrat a la ciutat de Jingdezhen. Aquest seminari, centrat principalment en el camp de la recerca i la innovació en els camps de la ceràmica i el disseny, es va desenvolupar en el Jingdezhen Ceramic Institute: l'única universitat xinesa especialitzada per complet en el camp de la ceràmica.
Martínez Moya va presentar el seu treball titulat Design as a Tool for the Preservation of Architectural Heritage, emmarcat dins d'un dels temes proposats per a aquest seminari: The preservation and restoration of ancient cities: the idea and practice of design. El treball, que està centrat en l'ús del disseny per a la posada en valor d'edificis històrics, va ser rebut amb gran acceptació en el fòrum, tal com es va manifestar en les conclusions del seminari donada la creixent necessitat de protecció dels centres històrics existents en el país asiàtic.
En el seminari es van exposar més de 30 treballs relacionats amb la recerca i la innovació en els camps de la ceràmica i el disseny abordats des de diferents enfocaments, aportant una àmplia visió de l'avanç d'aquests camps en un entorn global, així com la gran aportació del disseny com a motor en la transformació i avanç de la societat. Entre els ponents es trobaven docents i investigadors de nombroses universitats xineses (Jingdezhen Ceramic Institute, Universitat d'Arts de Nanjing, Universitat Tecnològica de Wuhan, Universitat de Zhejiang, Universitat Tsinghua, etc.), així com d'altres països asiàtics (Corea del Sud, Tailàndia i Japó) i europeus (Regne Unit, França, Suïssa, Itàlia i Portugal).
Paral·lelament al desenvolupament d'aquest fòrum, s'han dut a terme diverses accions per a fomentar la seua col·laboració amb el Jingdezhen Ceramic Institute i altres entitats educatives xineses i que tenen com a objectiu principal la difusió del Grau en Arquitectura Tècnica amb la finalitat de poder incorporar alumnes xinesos a aquest grau, de gran interès per al mercat de la construcció xinesa donada la gran demanda del sector en el gegant asiàtic.
Les relacions establides són de gran valor estratègic per a l’UJI, i fins i tot per a la ciutat de Castelló i suposen un nou impuls en el foment de la internacionalització de la Jaume I en aquest país, de gran potencial, tant en el camp de la docència com de la recerca i de la cooperació empresarial; donat el nexe comú que uneix a aquestes dues institucions i a les seues ciutats, ambdues relacionades íntimament amb la indústria de la ceràmica.