El catedràtic de l'UJI Tomàs Martínez participa en el XVII congrés de l'Associació Hispànica de Literatura Medieval

06/10/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El catedràtic de Literatura Medieval de la Universitat Jaume I, Tomàs Martínez Romero, va dictar la setmana passada la conferència plenària del XVII Congrés de l'Associació Hispànica de Literatura Medieval, celebrat a Roma del 26 al 30 de setembre.

Durant aquest congrés s'han llegit més de 250 comunicacions sobre aspectes concrets d'obres i d'autors dels segles XIII-XV, a més de taules redones i presentacions de projectes en marxa. Aquesta associació compta amb una nòmina de cinc-cents socis d'arreu del món, especialistes en les literatures ibèriques medievals, i ha sigut reconeguda com la més important en el seu camp d'investigació.

El Dr. Martínez Romero hi va parlar sobre les estratègies, manipulacions i reinterpretacions que es detecten en traduccions catalanes i romàniques medievals, originades tant pels traductors, com pels copistes. Ben sovint s'oblida que aquestes versions segueixen uns esquemes retòrics que formen part de la seua pròpia identitat i també s'accepta acríticament les afirmacions que es llegeixen als pròlegs, sense tenir en compte les seues intencions (discursives, personals, reals o fingides). I tanmateix traductors i copistes manipularen els textos per canviar-ne el nom del destinatari, per apropiar-se de fragments escrits per altres autors o per introduir-hi un text base que no ho era.

 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions