Estudiantat de Disseny Industrial de l’UJI arriba a la final nacional del James Dyson Award amb una tanca regulable en longitud i altura

14/09/2017 | SCP

El projecte «VallaDesign» per al desenvolupament de tanques regulables en longitud i altura per a prohibir el pas ha resultat finalista en la fase nacional dels prestigiosos premis James Dyson Award. El projecte ha sigut realitzat pels alumnes del Grau en Enginyeria en Disseny Industrial i Desenvolupament de Productes de la Universitat Jaume I María Balbás Sanchis i Carlos Peñalba Corbillón en el marc de l'assignatura «Creativitat, innovació i resolució de problemes», impartida pel professor Vicente Chulvi. «VallaDesign» participarà ara a la fase internacional, en la qual es seleccionaran 20 projectes que optaran a premis de 5.000 lliures per als finalistes i 30.000 lliures per a l’equip guanyador. Cal destacar que aquest és el tercer any consecutiu que estudiantat de l’UJI queda finalista nacional en el concurs.

«La idea va sorgir per a donar resposta al problema que suposa que una tanca no tinga una correcta  disposició a la calçada per un fet tan simple com és la seua mesura, que pot impossibilitar la seua col·locació en vies estretes o pot resultar inútil en carrers molt amples», expliquen els autors del projecte.

La tanca es composa d’una part central en la qual es troben dues parts més que poden desplaçar-se lateralment, una a la dreta i altra a l’esquerra. La part central també compta amb una pantalla d’informació que funciona gràcies a la incorporació de plaques solars i indica el tipus d’obstrucció a la calçada. El seu funcionament és manual i consisteix a col·locar primer les potes de la tanca, que es poden regular en altura, i després desplaçar lateralment les parts mòbils per tal d’abastar la part del carrer en la qual s’haja d’evitar el pas. Una vegada les parts mòbils arriben a la longitud màxima també es poden girar per si és necessari rodejar un objecte, com podria ser un embornal. Finalment, s’ha d’encendre la pantalla i elegir el motiu pel qual el carrer està tancat i la informació corresponent.

El James Dyson Award és un prestigiós concurs internacional de disseny que té com a objectiu donar suport a les noves generacions d'enginyers i enginyeres. L'enginyer britànic James Dyson, a través de la seua Fundació sense ànim de lucre, repta als joves estudiants d'enginyeria i disseny de tot el món a «dissenyar alguna cosa que resolga un problema».

Més informació

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions
Universitat Jaume I CIF: Q-6250003-H Av. de Vicent Sos Baynat, s/n 12071 Castelló de la Plana, Espanya
Tel.: +34 964 72 80 00 Fax: +34 964 72 90 16