El RobInLab de l’UJI participa amb èxit en la competició internacional Amazon Robotics Challenge 2017

05/09/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Laboratori de Robòtica Intel·ligent (RobInLab) de la Universitat Jaume I ha competit amb equips de robòtica de tot el món en l'Amazon Robotics Challenge (ARC 2017) celebrat del 27 al 30 de juliol a Nagoya (Japó), on ha quedat en desena posició. Els integrants de l'equip consideren tot un èxit la participació, no solament per la posició relativa, sinó també per l'experiència d'aprenentatge que ha suposat per als estudiants del màster EMARO+ que hi han participat i per als mateixos investigadors del laboratori. En total es van desplaçar fins al Japó nou membres de l'equip per a participar per segona vegada en una competició que reuneix les millors institucions del món en robòtica.

Durant el transcurs de la competició i superats uns problemes inicials amb els sensors del robot, el laboratori hauria passat a la final de vuit amb la puntuació obtinguda en les proves, però finalment es van mantenir en la desena posició, empatats amb l'empresa Toshiba, a uns punts per darrere de Mitsubishi i superant universitats com ara Duke, CMU (Carnegie-Mellon University) i GMU (George Mason University). Els guanyadors finals van ser els equips ACRV (The Australian Centre for Robotic Vision), NimbRo Picking (University of Bonn) i Nanyang (Nanyang Technological University, Singapur).

Aquest any la competició va reunir els 16 equips de tot el món que van superar el procés de selecció. La competició va consistir en la manipulació d'objectes típics de l'empresa Amazon dins i fora d'una prestatgeria que podria estar en qualsevol dels seus magatzems, simulant l'arribada de productes i la realització de comandes.

Els membres de l'equip de l'UJI expliquen que la competició d'aquest any no va estar exempta de polèmica, atès que els equips que van obtenir millors resultats van realitzar una interpretació de les regles de la competició que els facilitava molt la tasca (la pràctica eliminació de la prestatgeria). Aquesta va ser una de les raons per les quals l'aproximació del RobInLab va cridar l'atenció d'Amazon i altres participants, atès que aquest treballava amb una prestatgeria real, dissenyada pel mateix laboratori i molt més propera a la realitat.

La intenció del laboratori és continuar participant en aquesta competició en properes convocatòries desenvolupant nous mètodes per a afrontar els problemes de percepció i agafada.

El RobInLab es va crear en 1991, coincidint amb la fundació de la Universitat Jaume I. Agrupa persones que pertanyen al Departament de Ciències de la Computació i comparteixen un interès comú en el raonament espacial i la manipulació, així com la percepció i el moviment en el marc de sistemes robòtics. La seua missió principal és realitzar recerques en els aspectes cognitius de la robòtica, entesa com a intel·ligència encarnada en sistemes robòtics que es comporten en el món real. També participa activament en la labor de difusió de la robòtica, tant en l'aspecte educatiu, com en el de les aplicacions al món real.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions