El cineasta i tècnic del Laboratori de Comunicació del Departament de Ciències de la Comunicació de la Universitat Jaume I de Castelló, Óscar Martín García, ha estat admès com a membre numerari de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya, en l'especialitat de Direcció.
Recentment l'entitat ha realitzat una crida a diversos professionals cinematogràfics perquè s'incorporin a l'Acadèmia amb el propòsit d'iniciar una nova etapa. El nou director general de la institució, el valencià Joan Álvarez, ha assegurat que la resposta ha estat molt positiva i ha advocat per un futur centrat en una Acadèmia més oberta i participativa. Entre moltes altres labors de foment de la cinematografia nacional, l'Acadèmia és l'encarregada d'organitzar els Premis Goya, en els quals tenen dret a vot tots els seus membres.
Óscar Martín García treballa a la Universitat Jaume I compaginant el seu treball com a tècnic amb la docència de cursos audiovisuals. Es va llicenciar en Comunicació Audiovisual i és tècnic especialista en Imatge i So. Ha exercit com a documentalista en realitzacions com Vivir de pie, las guerras de Cipriano Mera o Si me quieres escribir, per a la productora Los Sueños de la Hormiga Roja. Ha treballat en empreses d’exhibició i distribució cinematogràfica com ara Lauren Films, UGC Iberia o Sorolla Films.
A més, ha produït per a Nadie es Perfecto PC films com ara el documental Ricardo Tormo, la forja de un campeón o La kedada. El seu projecte Celuloide colectivo, un llargmetratge, també de gènere documental, subvencionat pel Ministeri de Cultura, es va exhibir amb gran èxit en nombrosos festivals internacionals (Cinemaspain Tolouse, la Seminci de Valladolid, la Mostra de València, Lima, etcètera) i en la Filmoteca Espanyola, la Filmoteca Valenciana i la Filmoteca de Catalunya.
Posteriorment funda la productora cinematogràfica Xerea Films P.C. el primer treball del qual, el curtmetratge documental Falles 37. El arte en guerra va ser seleccionat per participar en els 28 Premis Goya en la categoria de Millor Curtmetratge de Documental. Responsable del guió i de la direcció, l'obra va rebre una subvenció per part del IVAC-Generalitat Valenciana per a la seua producció i els drets d'emissió van ser adquirits per RTVV. S'ha estrenat en sales comercials i ha rebut diversos guardons.
Ha produït el curtmetratge també de caràcter documental En Clau de Ortifus dirigit per Ricardo Macián. Aquest treball, estrenat en sales comercials en 2015, ha comptat amb l'ajuda de l'ICAA i la de CulturArts-Generalitat Valenciana, així com de diverses institucions públiques i privades com la Universitat Jaume I de Castelló. El seu últim projecte és el guió del llargmetratge de ficció In Denial (Negació) que ha escrit al costat d'Agustín Rubio i que ha rebut una ajuda per part de CulturArts- Generalitat Valenciana en 2015 per a la seua escriptura.