Alodia Pérez: «Espanya ha d'augmentar un 20% el reciclatge per a 2020»

12/06/2017 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, la Càtedra Reciplasa de Residus Urbans de la Universitat Jaume I ha celebrat una taula redona sobre els reptes en la gestió de residus. Sota el títol, «Gestió de Residus Sòlids Urbans (RSU): reptes i alternatives de futur», representants de diversos àmbits van exposar la seua visió sobre aquesta matèria a l'edifici del Menador de Castelló.

La presidenta de Reciplasa i vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal, ha sigut l'encarregada d'obrir l'acte al costat de Félix Hernández, director de la Càtedra Reciplasa de Gestió de Residus Urbans. Brancal ha expressat la importància d'iniciatives com aquesta que «poden obrir un debat sobre quina és la gestió que estem fent dels nostres residus».

Félix Hernández ha exercit de moderador durant el debat. La primera ponent a intervenir ha sigut Alodia Pérez Muñoz, responsable de recursos naturals i residus en Amigos de la Tierra, que ha explicat quins són els reptes de la gestió de residus davant de l'Horitzó 2020/2030. La Unió Europea va marcar uns objectius per a 2020, que Alodia Pérez va resumir en: aconseguir un pla de reducció de residus per a 2014, fer una preparació per a la reutilització i, per a 2020, reciclar el 50% del paper, vidre, metall i plàstic dels residus domèstics. Actualment, a Espanya es recicla un 33%, s'incinera un 11% i s'aboca un 55%. Per tant, en dos anys s'ha d'incrementar el percentatge de reciclatge en un 20%.

A més, Alodia Pérez va comentar que la Unió Europea plantejava l'opció d'ampliar nous objectius més ambiciosos per a 2030, ja que molts països ja havien aconseguit els reptes. Per aquest motiu, la ponent va plantejar noves mesures amb canvis en la recollida de residus, com podria ser el pagament per generació.

També hi van participar César Rico Vallejo, director de Producció de LYMA, empresa pública de neteja i medi ambient de Getafe, que ha parlat sobre la recollida selectiva de residus urbans; José María Sánchez Hervás, cap de la Unitat de Valorització Energètica de Combustibles i Residus, del Departament d'Energia del Ciemat (Centre de Recerques Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques), amb una ponència sobre la valorització energètica dels residus; i, finalment, el director general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana, Joan Piquer, que ha parlat sobre la visió de l'administració autonòmica sobre la gestió de residus.

Les intervencions han estat acotades a uns 10 minuts, aproximadament, i en finalitzar s'ha realitzat un torn de preguntes, on el públic ha abordat temes com ara la despesa que suposa la recollida de residus o les incoherències respecte a la valorització energètica dels residus.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions