Un seminari de la Cátedra FACSA de l’UJI explica el funcionament dels comptadors d’aigua i la seua incidència en el registre de pèrdues

09/11/2016 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La conscienciació més gran en l'escassetat de l'aigua com a recurs ha impulsat administracions, legisladors i empreses a realitzar un gran esforç per a intentar reduir els nivells de pèrdues d'aigua en les xarxes de proveïment, encara que no totes les pèrdues són realment minvaments d'aigua, sinó que responen a altres factors com poden ser els errors en els equips de mesura.

Amb el propòsit d’explicar detalladament aquests aparells de mesura, la Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI ha organitzat un seminari sobre «Metodologia dels comptadors d’aigua en proveïments urbans: fonaments i casos d’èxit en la seua inclusió en els sistemes de gestió» impartit pel professor Francisco Arregui de la Universitat Politècnica de València i Francesc Gavara del Departament de Gestió Integral de Comptadors de FACSA.

Cal considerar que com qualsevol altre dispositiu de mesurament, els comptadors d'aigua no són instruments perfectes, i una vegada s'han instal·lat no són capaces de registrar la quantitat exacta d'aigua consumida per un usuari. Això significa que una part de l'aigua consumida no pot ser registrada i per tant comptabilitzada erròniament com a pèrdua. La diferència entre el volum d'aigua registrada pel comptador i el volum real consumit depèn directament de dos paràmetres fonamentals: el patró de consum de l'usuari i la corba característica d'error del comptador.

En la primera intervenció, el professor Francisco Arregui ha realitzat una introducció als tipus fonamentals de comptadors i la tecnologia que usen, per a després centrar-se en els aspectes fonamentals de la metrologia. A més, ha presentat la metodologia adequada per a avaluar el comportament real dels comptadors, sense deixar d'introduir els aspectes normatius més importants.

Per la seua banda, Francesc J. Gavara ha mostrat una aplicació pràctica de la gestió del parc de comptadors fruit de la seua tesi doctoral, un treball de recerca en el qual ha monitorat més de 200 habitatges i més de 100 grans consumidors. La recerca ha conclòs que l'error de mesurament de comptadors nous queda prou lluny de l'utòpic 0% i ha destacat la gran fragilitat que caracteritza els comptadors volumètrics davant de la robustesa més gran dels de velocitat.

La Càtedra FACSA d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua de l’UJI es va crear el 2015 amb el propòsit de promoure activitats d’investigació, innovació, transferència de coneixement, docència i cultura associades al cicle integral de l’aigua i afavorir la col·laboració entre l’àmbit professional i el docent. Està dirigida pel professor Sergio Chiva del Departament d’Enginyeria Mecànica i de la Construcció de l’UJI.

Fotos: Damián Llorens

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions