Anna Esclusa: «En un entorn com l'UCI, els familiars necessiten una persona que els ensenye a comunicar-se amb la persona afectada»

25/09/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Anna Esclusa, pedagoga y moduladora pedagògica, ha oferit la conferència «Comunicació i aprenentatge des de l'UCI: modulació pedagògica», organitzada pel Grau en Psicologia, en la qual ha explicat el paper que desenvolupa a l'UCI per a la millora dels processos de comunicació entre els familiars i els pacients greus.

Esclusa ha afirmat que és necessari facilitar la comunicació entre familiars i afectats. «En un entorn com el de l'UCI, els familiars necessiten alguna persona que els ensenye a comunicar-se; si no, deixen d’esperar una resposta de l’afectat i es tanquen per a no sofrir. Quan les paraules fallen, la relació es torna molt complicada», ha assenyalat.

Així, la pedagoga ha explicat que cal acompanyar els familiars en la realitat present i ajudar-los a no centrar-se en expectatives futures, sinó a descobrir noves formes d’apropament al pacient. «Els familiars se senten superats per la situació i no saben com comportar-se, no reconeixen la persona. Sols des d’un procés de presa de consciència de la situació es pot construir un nou apropament a l’altre. Aquesta és la base de la modulació pedagògica», ha apuntat. En aquest sentit, ha explicat que des de la modulació pedagògica s’ajuda el familiar a buscar altres vies de comunicació, començant des de l’etapa no verbal i utilitzant el cos com a via d’apropament.

Segons Esclusa, per tal de construir aquest nou apropament es realitza un procés d’ensenyament-aprenentatge en el qual cal posar-se en la situació del familiar per tal d’ensenyar de la forma més adequada. Així, ha assenyalat que es requereix un aprenentatge visual; donar temps suficient al familiar per a processar aquest aprenentatge; realitzar pràctiques i repeticions; reforçar positivament el familiar i acompanyar-lo en aquest procés.

Així mateix, ha apuntat que els professionals de l'UCI han de vetllar per enriquir la comunicació entre l’afectat i els familiars i acompanyar-los en aquests nous processos d’ensenyament-aprenentatge.

Fotografies

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions