Martínez-Conde: «Els mags són els més experts manipuladors de l'atenció i l'experiència conscient»

03/04/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Susana Martínez-Conde som-ximples Conferencia_SOMos_DLL012_mw

    La neurocientífica Susana Martínez-Conde durant la seua intervenció. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

La neurocientífica Susana Martínez-Conde ha abordat la interacció que existeix entre màgia i neurociencia en el cicle de conferències SOMos, organitzat per la Facultat de Ciències de la Salut, explicant com funcionen en el cervell diferents il·lusions que s'utilitzen per a manipular i controlar l'atenció de l'espectador durant els espectacles de màgia. En aquest sentit, Martínez-Conde ha afirmat que «els mags són els més experts manipuladors de l'atenció i l'experiència conscient». Per aquest motiu, al Laboratori de Neurociència de la Visió que la neurocientífica dirigeix a Phoenix (Arizona, EUA) s'han realitzat diferents estudis amb l'ajuda d'aquests professionals.

En primer lloc, Martínez-Conde ha abordat el concepte d'il·lusió, és a dir, la dissociació que es produeix entre la realitat objectiva i la percepció subjectiva. Així, la neurocientífica ha afirmat que la major part del que percebem és en certa manera il·lusori, encara que siga en un petit grau. En aquest sentit, ha fet referència a les il·lusions que vénen donades per les regles de la perspectiva que s'utilitzen en l'art, així com els processos que utilitza el cervell per a construir la tridimensionalitat a partir de la imatge que percep la retina.

D'altra banda, ha enumerat diferents mecanismes que s'utilitzen per a amagar els trucs de màgia, com per exemple efectes especials, compartiments secrets, il·lusions òptiques, il·lusions visuals i il·lusions cognitives. Centrant-se en aquestes últimes, ha introduït el concepte de misdirecció o manipulació de l'atenció, un procés que té com a objectiu modificar el focus d'atenció canviant la mirada del públic.

En aquesta línia, ha ressaltat la ceguesa al canvi i la ceguesa per desatenció com alguns dels fenòmens que es produeixen quan es diversifica l'atenció o quan es focalitza en una tasca concreta. «Cada vegada que parem atenció a una cosa concreta l'estem ressaltant i el cervell s'encarrega de suprimir la resta. L'atenció no tant realça, sinó que omet la resta perquè el que està focalitzat semble més nítid. A més, aquest efecte depèn de la tasca en qüestió: com més difícil siga la tasca, més supressió hi ha, perquè es focalitza més», ha assenyalat.

Per a concloure, Martínez-Conde ha afirmat que la multitasca és un mite, per la qual cosa és important reduir les distraccions si es vol realitzar bé un treball. A més, ha instat els assistents a ser conscients d'aquesta focalització de l'atenció, ja que potser s'estiguen perdent dades valuoses i oportunitats que estan al seu voltant.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions