López Aguilar: «La Unió Europea ha estat al caire del suïcidi, però és imprescindible rescatar el model social europeu abans que siga massa tard» L'eurodiputat va alertar del creixement de l’«eurofòbia» en el cicle de conferències sobre les eleccions europees

03/04/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Juan Fernando López Aguilar eleccions-europees lopez_aguilar

    Juan Fernando López Aguilar i Rosario García Mahamut en la primera sessió del cicle de conferències. | FOTO: DAMIÁN LLORENS

Juan Fernando López Aguilar, eurodiputat, president de la Comissió de Llibertats, Justícia i Interior en el Parlament Europeu i catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Las Palmas, va advocar per una política de restauració i rellançament del model social europeu, basat en la integració de la diversitat i la cohesió, en el cicle de conferències sobre eleccions europees que es va iniciar el passat 17 de març a la Llotja del Cànem.

Segons López Aguilar, la Unió Europea està en la pitjor crisi de la seua història, «una crisi política, de manxa, d'alè europeu, de projecte, que ha sigut la conseqüència d'una política abjecta que va imposar un diagnòstic mentider de la crisi al servei dels seus interessos. L'estratègia lligada amb aquest diagnòstic mentider va consistir a decretar l'austeritat recessiva, la contracció dels comptes públics i la reducció dels pressupostos, i això significava un assalt al model social europeu d'integració de la diversitat, la cohesió i la solidaritat intraeuropea», va assenyalar.

En aquest sentit, va explicar que aquesta estratègia s'ha traduït en un empobriment de les classes mitjanes i un debilitament com mai s'havia vist dels treballadors, a més del creixement exponencial de les desigualtats entre els estats membres i dins dels estats membres. No obstant això, la traducció política més preocupant per al catedràtic és l'increment de l’«eurofòbia». «L'eurofòbia és una de les manifestacions del creixement a tot Europa de l'extrema dreta. Quan creixen les desigualtats i la gent està atordida per canvis que estan fora del seu control es torna vulnerable a la política de la por i la política de l'odi, i es produeix una espiral de confrontació. S'ha trencat el cercle virtuós de la solidaritat i la cohesió i hem entrat en una guerra de tots contra tots i que se'n salve qui puga», va afirmar.

Davant d'aquesta situació, López Aguilar va advocar per una reafirmació i rellançament d'Europa com a mesura d'integració supranacional i actor regional globalment rellevant. «La culpa d'aquests problemes no és Europa, sinó la política actual, que ha de ser combatuda per una altra política que advoque per una restauració del model social i un rellançament de la vocació integradora i cohesiva d'Europa», va assenyalar.

En aquesta línia, va posar en relleu que és necessari identificar realment els problemes, intervenir els mercats financers des de la política i corregir el diagnòstic d'insostenibilitat del model social europeu. Segons el catedràtic, fa falta un calendari i una estratègia de realització versemblant per a reduir el dèficit i el deute. A més, la premissa de la insostenibilitat del model social part d'un supòsit que no es planteja en el debat públic: la progressivitat fiscal. «Si renunciem al fet que els guanys del capital, les rendes de capital i les especulatives i les transaccions financeres paguen impostos, no ixen els comptes i no ens queda més que retallar en sanitat, educació i serveis socials. Però sí que existeix una alternativa, la restauració de la progressivitat fiscal, i ha de ser a escala paneuropea per a combatre la competició fiscal injusta entre els estats membres i dins dels estats membres», va afirmar.

Finalment, va instar els ciutadans a participar en les eleccions europees del 25 de maig per a fer possible aqueix canvi en la política europea. «Hi ha una oportunitat d'actuar en el graó europeu i l'hem d'aprofitar. La Unió Europea ha estat al caire del suïcidi, però és imprescindible rescatar el model social europeu abans que siga massa tard», va concloure.

Altres notícies:

Jaume Olmos: «Les TIC no fan miracles, el realment difícil és innovar didàcticament»

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions