Tallers i demostracions de MEDNIGHT 2021: El Jardí de la Ciència

27/09/2021 | INVEST
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

 

Tallers de Firujiciència 2021

17 h, Motor homopolar, Colegio La Magdalena (Castelló de la Plana)      

17:30 h, Pèndols, IES Vilafranca (Vilafranca)         

 

Taller del Planetari de Castelló 

Descobrint el sol: Observarem el Sol amb un telescopi solar i descobrirem taques o filaments en la seua superfície. A més, coneixerem Cecilia Payne-Gaposchkin i Hisako Koyama, astrònomes referents en l’estudi del sol.

 

Taller de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (CSIC)           

La cadena de la vida en el mar: En els ecosistemes aquàtics, les diferents espècies formen part d'una cadena tròfica o alimentària, on cadascuna d'elles ocupa un nivell que serveix d'aliment al següent. En aquest taller es mostraran organismes que formen part de la cadena tròfica marina, des de productors primaris com les microalgues, que produeixen el seu propi aliment gràcies a l'energia del sol, passant per consumidors primaris com el zooplàncton, fins consumidors secundaris-terciaris com els peixos.

 

Tallers de la Universitat Jaume I                          

Augmenting our World, CEVI - Centre de Visualització Interactiva, INIT

El nostre món pot ser un lloc fantàstic, podem visitar llocs meravellosos, aprendre coses noves sense moure'ns de casa o generar riquesa apropant-nos a les persones. La Realitat Virtual pot ser una finestra a totes aquestes possibilitats i al nostre taller esperem mostrar un petit espai d’algunes d’aquestes possibilitats.

Estarà compost de tres taules:

1. Videojocs i Formació: Els visitants descobriran com aplicar un protocol de primers auxilis utilitzant per a això un videojoc seriós. Seran capaços de salvar l’accidentat?

2. Realitat Virtual: Passejarem per verds prats, escoltarem el so dels ocells, o ens llançarem per una muntanya russa sense moure'ns del lloc. Aquest demostrador està carregat d’emocions i adrenalina.

3. Realitat Augmentada: L'experiència d’usuari evoluciona a passos de gegant. En aquesta taula podràs interactuar amb un producte d’alta gamma integrant la realitat amb allò virtual. En aquesta taula es presenta la Realitat Augmentada com una eina per millorar les possibilitats del comerç.

 

D'on ve l'olor d'allò que menges?, Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA)

En aquest taller s'exposaran als participants a diferents mescles de compostos que conformen l'olor de determinats aliments. L'objectiu és mostrar als participants quines olors característiques provenen de compostos químics concrets o de la barreja d'ells. S'explicarà les tècniques emprades per identificar aquests compostos en el laboratori i perquè és de gran interès per a la indústria.

 

Fotosíntesi artificial: Imitar les plantes per canviar el nostre model energètic, GAME - Grup d'Energia i Materials Avançats, INAM

Un dels reptes més importants per a la societat de segle XXI té a veure amb la disponibilitat de fonts d'energia netes i sostenibles. El nostre grup de recerca aborda aquest repte implementant noves estratègies de conversió energètica inspirades en la fotosíntesi de les plantes per estudiar la seva viabilitat a gran escala. El taller mostrarà exemples de conversió energètica per a la producció sostenible de combustibles i productes químics d'alt valor afegit.

 

Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de les persones, GIANT-Research Group on Machine Learning for Smart Environments, INIT. Càtedra Cuatroochenta d’Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar

Taller de Ciència Ciutadana. Participa en un projecte d'investigació on la tecnologia ajuda a les persones que estan en situació de soledat no desitjada.

 

Les aigües subterrànies, motor del patrimoni hidràulic. Origen i conservació, Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua

Les aigües subterrànies són la font principal d’aigua a la nostra província. Per tant, conèixer el seu funcionament i preservar-les és primordial per a la nostra economia i benestar social.
Al taller es farà ús d’un model a escala reduïda d’un aqüífer, en què es podrà observar el moviment de les mateixes, “d’on vénen” i cap a “on van”, les relacions que poden tenir les aigües subterrànies amb les superficials, el moviment de contaminants dins dels aqüífers, ... I per descomptat, es posarà de manifest la importància d’estudiar aquest patrimoni natural en profunditat, per poder fer ús d’aquest recurs tan preuat sense comprometre a les generacions futures, perquè “sense aigua no hi ha vida”.

 

Materials tecnològics, Thermal and Electrical Systems Laboratory (TESLab)

Es mostren diversos materials i tecnologies innovadores:

(a) Materials termoelèctrics que permeten generar electricitat (moure un molinet d'aspes) a partir de calor (aigua calenta i aigua freda).

(b) Materials electrocròmics que permeten fabricar petites pantalles flexibles (displays) que mostren informació mitjançant electricitat, passant de transparents a blaus.

(c) Fil de fibra òptica que permet la conducció de llum làser al seu interior, tot i que la llum làser es mou en línia recta."

 

Perovskites il·luminades, Grup de Semiconductors Avançats, INAM

Els membres de el grup GAS estudien i fabriquen la revolucionària tecnologia d'energia solar basada en materials de perovskita i elaboren la síntesi de solucions coloidals de nanocristalls de perovskita multicolors i luminiscents, amb propietats fotofísiques millorades per a pantalles digitals de pròxima generació energèticament eficients que podrien superar a les pantalles actuals més avançades en brillant i gamma de colors.

 

Programa SUCRE, GEOTEC (Geospatial Technologies Research Group), INIT

SUCRE (http://programasucre.es) és una iniciativa del grup GEOTEC per a la promoció de vocacions científiques entre els joves pre-universitaris mitjançant l'ús del pensament computacional, la programació, i l'acoblament de components de sensorització. Amb la versió de SUCRE per a educació secundària, SUCRE4STEM, podràs conèixer diferents tipus de sensors i actuadors, connectar-los a un microcontrolador i programar l’acoblament resultant amb una eina visual perquè observe, mesure, irespongue a les condicions de l'entorn.

 

Separa't més, per favor!, Institut Universitari de Plaguicides i Aigües (IUPA)

Quantes vegades al llarg de la pandèmia has dit la típica frase de "Separa’t més, per favor"? En aquest taller mostrarem com les diferents molècules d'una mescla es poden separar mitjançant les tècniques cromatogràfiques. Per a això, separarem els diferents colors que formen una substància, veient com cadascun d’aquests components es van separant a poc a poc de la resta. També s’explicarà de forma senzilla els fonaments d’aquest experiment.

 

Química amb metalls: més a prop del que t'imagines, Grup de Química Organometàl·lica i Catàlisi Homogènia (QOMCAT), INAM

El taller estarà dividit en tres blocs que constitueixen un esquema de la metodologia experimental que seguim en el laboratori. En primer lloc, ens encarreguem del disseny i preparació de compostos, combinant diverses peces. A continuació, la nostra tasca passa per caracteritzar completament les espècies que hem obtingut, per al que necessitem obtenir els nostres compostos en forma de cristalls. Veurem al taller diverses mostres de cristalls de compostos metàl·lics fent ús d’un microscopi. A continuació mostrarem diverses de les aplicacions possibles entre les quals destaquen la fluorescència i la catàlisi.

Informació proporcionada per: Vicerectorat d'Investigació