La Càtedra d'Innovació Ceràmica «Ciutat de Vila-real» celebra la Fira d'Art i Cultura Ceràmica Contemporània La FACC posa en valor la ceràmica artística amb exposicions, xarrades i tallers de reconeguts ceramistes

13/04/2015 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Fira d'Art i Cultura Ceràmica Contemporània fira-ceramica fira-ceramica

    Inauguració del forn ceràmic construït pel japonés Masakazu Kusakabe. | FOTO: VOX UJI

La Càtedra d'Innovació Ceràmica de la Universitat Jaume I «Ciutat de Vila-real» ha celebrat del 9 al 12 d'abril la primera Fira d'Art i Cultura Ceràmica Contemporània (FACC), una iniciativa en la qual han participat tots els museus i escoles superiors de ceràmica de la Comunitat Valenciana i que pretén posar en valor la ceràmica com element d'expressió i creativitat, des dels seus orígens fins a l'actualitat.

Per a això, la CICCV, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vila-real i l’UJI, va programar una vintena d'activitats, entre conferències, exposicions, tallers i performances obertes a tot el públic, amb la participació d'alguns dels ceramistes internacionals més reconeguts.

El primer tinent d'alcalde de Vila-real, Pasqual Batalla; el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, i el ceramista i coordinador tècnic de la fira, Ángel Igual, van ser els encarregats d’inaugurar la fira, que es va obrir amb l'exposició del prestigiós ceramista japonès Masakazu Kusakabe.

Kusakabe va impartir en les últimes dues setmanes un curs a Vila-real per a professionals de la ceràmica artística de procedència internacional en el qual va construir, en l'antiga Escola Taller, un forn especial per a coccions amb llenya a altes temperatures per a la preparació d'esmaltats especials com els de tipus shino i oribe. El forn és el tercer d’aquest tipus a Europa i es va inaugurar en el marc de la FACC amb la cerimònia del té, amb Kusakabe com a ambaixador.

En l’apartat expositiu, la FACC també va incloure la mostra del mestre ceramista Xohan Viqueira (Casa de l’Oli); la mostra col·lectiva FANGtàstic, amb més de 30 autors de l'Associació Nacional de Professionals de la Ceràmica (ANPEC), i l'exposició «Espanya ceràmica: 17 visions contemporànies», que planteja un recorregut geogràfic per les 17 comunitats de l'Estat espanyol a través de peces que utilitzen la ceràmica com a llenguatge artístic.

D’altra banda, la Fira d'Art i Cultura Ceràmica Contemporània va comptar amb taules redones i ponències en les quals es van abordar, entre altres qüestions, la importància dels esdeveniments artístics en l'economia local o els models educatius per a la ceràmica artística. Així mateix, la programació es va completar amb activitats complementàries com una performance de Rakú, en la qual van participar de manera sincronitzada una vintena de ceramistes, o l’exhibició de coccions experimentals amb forns per a ceràmica construïts amb botelles, paper, bidons i coccions en carbó.

Finalment, l'activitat de la FACC es va traslladar a la plaça Major de Vila-real, on es van celebrar una sèrie de tallers i demostracions de modelatge, queramines, Rakú i torn, que van comptar amb la participació de públic adult i infantil, i que va culminar a la nit amb un concert amb instruments ceràmics.

Més informació
 

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions