La Llotja mostra els experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat en 1938

17/01/2014 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir
  • Legió Condor. Exposició Llotja del Cànem legio-condor stuka

    L’exposició està formada per 16 panells amb fotografies. | FOTO: ÀLEX PÉREZ

La Llotja del Cànem acull fins al pròxim 1 de març l’exposició «Experiments de la Legió Còndor a l’Alt Maestrat 1938», una mostra que revela els efectes provocats pels bombardejos realitzats per la Legió Còndor al maig de 1938 a Ares, Albocàsser, Benassal i Vilar de Canes.

El comissari de l’exposició, Óscar Vives, veí de Benassal i professor de la Universitat de València, explica que «a Benassal hi va haver un bombardeig al final de la Guerra Civil del qual mai es va saber el motiu, sempre havia sigut un misteri. Fa un parell d’anys vaig llegir el llibre d’Anthony Beevor La Guerra Civil Española i se citava aquest bombardeig tot i que no va tenir cap influència en la Guerra Civil. El llibre explicava que la Legió Còndor, en el seu avançament a través d’Aragó, havia bombardejat Ares, Albocàsser, Benassal i Vilar de Canes per a provar la precisió dels bombarders «Stuka» i els efectes de bombes de 500 kg, una informació que desconeixíem fins al moment. Aquesta cita portava una referència a un arxiu alemany del qual vam demanar la documentació i en què es basa l’exposició».

La mostra és una recopilació de més de cinquanta fotografies i altres documents, material inèdit que estava dipositat en l’arxiu militar de Friburg: el Bundesarchiv-Militärarchiv. El material formava part d’un informe titulat «Imatges dels efectes de les bombes de 500 kg als pobles: Albocàsser, Ares, Benassal i Vilar de Canes» de 67 pàgines amb 66 fotografies dels quatre pobles, on hi ha fotografies aèries anteriors als bombardejos, on s’observa com la Legió Còndor fixa els objectius per al llançament de la bomba; panoràmiques aèries de la destrucció, i altres fotos en les quals s’observen les destrosses que hi van fer. A Benassal van morir 15 persones, altres tres a Vilar de Canes, almenys 10 a Albocàsser i a Ares encara queden alguns veïns que recorden l’impacte de les bombes. Aquest informe confirma la hipòtesi que els bombardejos van respondre, principalment, a la intenció d’experimentar amb el nou avió de bombardeig en picat Junkers 87.

L’exposició, formada per 16 panells amb fotografies, maquetes i un vídeo amb testimonis és el resultat de la recerca realitzada pel Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Segle XX de Benassal.

Més informació: http://www.llotja.uji.es

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions