Commemoració del 8M, Dia Internacional de les Dones

01/03/2024 | UI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

DECLARACIÓ DE LA COMMEMORACIÓ DEL 8 MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

La Universitat Jaume I se suma a la commemoració internacional del 8 de març amb la celebració i reivindicació del lloc que li correspon a la dona en la societat, l’economia, l’educació, la política i la cultura. Amb la posada en valor els drets i assoliments aconseguits socialment en favor de la igualtat real i efectiva entre homes i dones. I també amb la reivindicació de la igual consideració i vàlua de la dona, així com amb l’assenyalament d’aquells àmbits on la desigualtat és encara un fet que cal denunciar i combatre. Perquè encara nàixer dona és un llast social en molts països i en molts àmbits.

Precisament el 22 de febrer, Dia Internacional per la Igualtat Salarial, per Resolució del Parlament Europeu de 2008, es publicava que l’any 2022 Espanya encara estava lluny de l’aplicació del principi de la igualtat de retribució entre homes i dones ja que, segons dades del Ministeri de Treball i Economia Social, els homes cobraven un 18% més que les dones de mitjana. Bretxa que també s’ha manifestat en l’Informe presentat al juliol de 2023 pel Ministeri d’Universitats, ANECA i CRUE en matèria de “Bretxa salarial de gènere en les universitats públiques espanyoles”. L’estudi revelava un 12,7% de bretxa salarial entre homes i dones en el sistema universitari.

La denúncia és clara: dones i homes no guanyen el mateix per la realització del mateix treball o de treballs d’igual valor o, dit d’una altra forma, que les dones han de treballar molt més temps per a guanyar el mateix que els homes. Un dels factors que s’ha mostrat essencial en la reducció d’aquesta bretxa salarial és la formació universitària de les dones. L’educació superior de qualitat i les portes que aquesta obri a la dona és una palanca que contribueix a reduir les bretxes salarials i també a soltar el llast social que les condemna a situacions de desigualtat.

La celebració ha de ser contundent amb l’apoderament de les dones per a una participació plena. Per això la Universitat Jaume I s’uneix al lema de l’ONU d’enguany: “Invertir en les dones és accelerar el procés”. Per a aconseguir aquesta meta és necessari impulsar polítiques universitàries que combaten la bretxa de cures i la bretxa salarial, que possibiliten i incentiven els llocs de lideratge femenins en les universitats -en docència, investigació i gestió- i que generen espais lliures de violència. S’ha d’establir com a objectiu la tolerància zero davant qualsevol forma d’assetjament, tant laboral, com sexual, per raó de sexe, identitat de gènere o orientació sexual, i amb altres conductes masclistes perquè invertir i empoderar les dones és invertir en tota la societat.

Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat
Unitat d’Igualtat
Recurs d'imatge activitats index

Programa d'activitats

Febrer i març

Informació proporcionada per: Unitat d'Igualtat