Eix 2. Sensibilització i formació

27/11/2023 | UDD
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La sensibilització i la formació són dos pilars facilitadors per a comprendre el dia a dia i les necessitats acadèmiques de les persones que tenen una discapacitat, malaltia o problemàtica diagnosticada. En l’entorn acadèmic, s’han de fomentar actituds positives i tolerants que permeten la participació plena de totes les persones.

En l’àmbit universitari, un 1,5 % del total de la població estudiantil té una discapacitat, segons el V Estudi Universitat i Discapacitat elaborat per la Fundación Universia, amb la col·laboració de la Fundació ONCE, la Confederació de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE), el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) y el Reial Patronat sobre Discapacitat.

Per aquest motiu, cal avançar en el foment d’actituds tolerants i respectuoses des del coneixement de la diversitat i la discapacitat.

L’UJI, com a entitat educativa, ha d’avançar en el disseny universal de l’aprenentatge (DUA), en la creació de contextos d’aprenentatge en què es proporcionen diverses maneres de presentar la informació, diverses formes d’acció i representació i diverses maneres de comprometre’s. Cada persona és única i també ho és la seua interacció amb l’entorn. Totes les persones han de trobar la seua via òptima d’aprenentatge.

Al seu torn, la introducció transversal de continguts sobre discapacitat en les titulacions permetrà un coneixement de les situacions que viuen moltes persones.

Accions:

  1. Proporcionar oportunitats d’autoformació per a la comunitat universitària mitjançant activitats i diferents materials com ara píndoles audiovisuals o programes de ràdio.
  2. Facilitar formació al PDI sobre continguts transversals sobre discapacitat en les titulacions.
  3. Fer una proposta formativa específica sobre disseny universal de l’aprenentatge.
  4. Analitzar les matèries que implementen continguts sobre discapacitat i crear grups de treball en disseny per a totes les persones en els graus.
  5. Revisar el web i les guies de PDI i PTGAS que s’incorpore a l’UJI.
Informació proporcionada per: Unitat de Diversitat i Discapacitat