Ciència Oberta

12/06/2023 | OPEI
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Ciència Oberta es defineix com la difusió del coneixement científic, lliure, accessible en línia i reutilitzable.

El programa Horitzó Europa inclou dues accions per a afavorir la generació de la ciència en obert:

  • Accés obert obligatori per a les publicacions: les persones beneficiàries  s’asseguraran que elles  o els autors i autores conserven els drets de la propietat intel·lectual necessaris per a complir els requisits d’accés obert.
  • Garantir l’accés obert a les dades d’investigació: de conformitat amb el principi «tan obert com siga possible i tan tancat com siga necessari». S’hi estableix l’obligatorietat de depositar en obert les dades obtingudes en la investigació, presentant un pla de gestió de dades que facilite el compliment dels principis FAIR (Fàcils de trobar, Accessibles, Interoperables i Reutilitzables).

Perquè això siga possible la Comissió Europea posa a la disposició dels beneficiaris de projectes europeus dues eines perquè puguen complir amb els preceptes en els quals s'emmarca la ciència oberta:

  • El Núvol Europeu de la Ciència Oberta (EOSC), un espai virtual amb serveis que facilitaran l’emmagatzematge, gestió, anàlisi i reutilització de les dades entre els Estats membres de la UE.
  • La Plataforma de publicació Open Research Europe que permet l'accés gratuït a resultats i publicacions de projectes d'investigació finançats per la UE en totes les àrees científiques.

Per a més informació consultar:

Informació proporcionada per: Oficina de Projectes Europeus i Internacionals