El Early Music Morella aprofundeix en els rituals i els costums en la XIII edició del festival 

23/04/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Universitat Jaume I ha sigut l'espai que ha triat el Festival i Curs Internacional de Música Medieval i Renaixentista Early Music Morella (EMM) per a presentar la seua XIII edició a Castelló. Una cita que se celebrarà entre els dies 19 i 25 de juliol i que enguany coincideix amb la celebració del 55 sexenni de la capital dels Ports. La present edició del certamen porta per lema 'Ritual' i farà un viatge pel món espiritual, de la tradició, els costums, la festa, la llegenda i el folklore, elements clau en la cultura humana, ja que es transmeten de generació en generació i reflecteixen les creences i valors de la comunitat.

La presentació de la cita musical l'ha encetada la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l'UJI, Carmen Lázaro, que ha volgut destacar “la col·laboració de la universitat amb el festival com un element necessari per a promoure el territori y vertebrar la societat”, una participació que es portarà a terme a través de la Seu dels Ports del programa Campus Obert de l'UJI. L'acte ha comptat amb la presència del director del festival, Carles Magraner, Ruth Martínez, regidora de l'Ajuntament de Morella i Ángela García Villanueva, coordinadora artística de l'Early Music Morella.

La XIII edició del festival, organitzat per l'Associació Cultural Comes, albergarà dotze concerts i diverses activitats musicals per a les quals comptaran amb la participació d'artistes i reconeguts i prestigiosos músics especialistes en música antiga. Entre ells, a part de Capella de Ministrers, estaran Laia Blasco, Françoise Atlan, Acadèmia CdM, Eduardo Egüez, Marco García Paz, que dirigirà el Cor de Early Music Morella; Delia Agúndez, Atsuko Takano, Silke G. Schulze,Toni Aparisi, Eduard Navarro que coordinarà una trobada de música i dansa tradicional; Pablo Márquez, que interpretarà un concert per a commemorar els 300 anys de la construcció de l'orgue de Turull (1724-2024), considerat el més important de la Comunitat Valenciana; a més dels grups emergents de música antiga que participaran en el Fringe EMM i els participants en la vetllada lliure de poesia i música.

El director del certamen, Carles Magraner, ha volgut assenyalar “que la participació de l'UJI li dona un segell de qualitat al festival que ajuda en la seua projecció internacional”. En aquest sentit, el director del EMM ha insistit en el fet que “el repte és "consolidar-lo com un festival de referència a Europa i el Magreb amb una programació que reuneix a reconeguts artistes i intèrprets de música antiga i tradicional, així com a intel·lectuals i grans coneixedors d'aquests àmbits musicals".

Una mostra de la importància d'aquesta cita musical a escala internacional és que el Early Music Morella ha renovat per a 2024-25 el guardó de la certificació EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) que concedeix l'Associació Europea de Festivals (EFA en les seues sigles en anglés), una etiqueta de qualitat que distingeix a les propostes musicals que destaquen per la seua gran qualitat artística i de gran impacte local, nacional i internacional. 

Durant la celebració del EMM també s'han programat diverses activitats com una taula rodona, que moderarà Juan Ángel Vela del Campo, quatre conferències, entre les quals destaca la que versarà sobre el 300 aniversari de l'orgue de la Arxiprestal de Morella i nombroses propostes complementàries. La responsable de la part artística del festival, Ángela García, ha avançat que en “aquesta edició es podrà gaudir d'activitats paral·leles com a visites guiades, exposicions, Ren Jamsessions, tallers dansa i de construcció d'instruments, activitats de caràcter social i de difusió i promoció de la música antiga per a joves, majors i col·lectius desfavorits, portant-la al centre de dia de Morella perquè les persones majors puguen gaudir-la”.

No obstant això, l'eix central de certamen és l'apartat formatiu, ja que se'l pot considerar l'escola més gran de música tradicional en l'àmbit europeu i que formarà al voltant de 120 alumnes durant set dies. Per a això comptarà amb la presència de prestigiosos músics que impartiran classes de cant (gregorià, renaixentista, barroca, sefardita i àrab-andalusina), alta capella, flautes, contrapunt improvisat, cor i direcció coral, orgues i teclats històrics, viola d'arc, viella, viola de gamba, música de cambra, viola de mà, tiorba i guitarra. A més, el EMM oferirà cursos d'interpretació de música tradicional, amb música modal i andalusina (kanun i oud); ritme i música persa; rondalla, dolçaina i llengüeta doble; i tallers de dansa, dinàmica i expressió corporal; i escola medieval per a xiquets i xiquetes.

La coordinadora artística del festival ha destacat que l'EMM està obert a tots els públics i pretén suplir la manca d’estudis i de recerca i de formació especialitzada de qualitat d'aquest gènere musical i abasta diversos repertoris que potencien el mestissatge cultural.

García ha donat a conéixer dues de les novetats que el certamen té enguany en la seua programació com ho és la recuperació de la col·laboració amb el Cefire, o la primera edició de AVocal CdM, una residència que dirigirà Marco García de Paz, promoguda per la Fundación CdM, que oferirà una formació durant el curs a Morella i posteriorment una sèrie de concerts. Segons la coordinadora artística del festival “es tracta d'un projecte didàctic que neix amb la missió d’atorgar als joves intèrprets de música antiga les eines necessàries per al perfeccionament i professionalització d’aquest repertori tan singular. És un curs en residència en la línia de l’experimentació entorn de les noves propostes de reinterpretació de la música antiga amb criteris històrics”. 

Per la seua banda, la regidora de l'Ajuntament de Morella, Ruth Martínez, ha exposat que Early Music Morella “s’ha convertit en un esdeveniment destacat a l’agenda cultural de Morella en el qual els participants troben en el ric patrimoni de Morella un marc únic en el qual viure i gaudir de la música medieval i renaixentista". A més, la regidora ha destacat “el fort impacte econòmic i social que ha tingut a Morella en els últims anys”, al mateix temps que ha agraït a l'Associació Menges el seu compromís amb la localitat dels Ports.

El certamen s'inaugurarà el pròxim 19 de juliol amb el concert 'Cants de la Terra', que tindrà lloc en el convent de San Francisco, a càrrec de Capella de Ministrers, amb Carles Magraner i Laia Blasco. 

En la present edició del EMM el visitant podrà trobar melodies del Misteri d’Elx; cants de tradició oral vinculats al cicle de la vida; la Dansa de la Mort; rituals gregorians; cants monàstics; celebracions paralitúrgiques com el Cant de la Sibil·la; els miracles de Santa Maria i les seues més de 400 cantigues o misses polifòniques, cants tradicionals, de bressol, de trilla, de casaments, balls, i com no cants litúrgics, danses profanes i de la mort, o melodies cortesanes.

El festival es presentarà també el demà 24 a la Fundació José Ortega y Gasset - Gregorio Marañón de Madrid i el 25 a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) a Barcelona. En aquestes ciutats, Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, considerat un dels màxims exponents internacionals de la música històrica, actuarà amb el programa 'Nòmades, un diàleg entre cultures, Orient & Occident'
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals