24/01/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Persones, llocs, històries, del Programa d’Extensió Universitària PEU de la Universitat Jaume I, es planteja com a un espai per a la reflexió al voltant del patrimoni cultural i el seu concepte, complexitat, diversitat i valor.

El que pensem i sentim que és el patrimoni cultural enllaça amb la importància dels vincles, de les emocions, les relacions i les connexions. Conjuguen el visible amb l'invisible.

Parlem de patrimoni en plural, patrimonis, com a reflex de la diversitat i amplitud en els contextos i les narratives. Considerem la seua dimensió social com un connector que fa possible la reunió de les persones, que genera reflexió, que possibilita marcs futurs en els quals es desenvolupen estructures úniques per a una governança ciutadana amb el patrimoni. 

Són les persones que fan possible els processos; els llocs on es materialitzen les connexions; les històries que vinculen el passat, el present i el futur. 

Aquest projecte parteix d'un conjunt de de píndoles en diversos formats que reflexionen al voltant del patrimoni mitjançant la paraula, la imatge i la música, però també els silencis.

Oberts a la reflexió.

Recurs d'imatge que-penses index

Publicació | “Què penses i sents que es el patrimoni cultural?”

Aquesta publicació s’emmarca en les accions de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i és una col·laboració entre el Programa d’Extensió Universitària PEU UJI i la xarxa del Conveni de Faro del Consell d’Europa. El punt de partida és la necessitat d’actualitzar el concepte de Patrimoni Cultural amb la participació de la societat.

Recurs d'imatge video0 index

Vídeo 0. Taller "Els nostres Patrimonis"

Aquest taller es desenvolupa en el marc del projecte de 2018 "Què penses i sents que és el patrimoni cultural?" amb motiu de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Aquest taller parteix de la importància del patrimoni personal com a element per a reflexionar sobre el patrimoni, el seu concepte i ús social en la creació de xarxes i comunitats patrimonials. Aquest taller va ser ideat per PEU UJI i Arae Patrimoni i Restauració.

Recurs d'imatge video00 index

Vídeo 00. Taller “Coneixent lo nostre”. Tijuana B.C. (Mèxic).

En 2022, el taller PEU UJI “Els nostres Patrimonis” es trasllada a un context radicalment diferent: l'escola indígena d'educació primària “Ve’e Tu’un Xavi” de la ciutat de Tijuana B.C. (Mèxic) amb el nom “Coneixent lo nostre”. El desenvolupament del taller i la seua adaptació Espanya / Mèxic ha sigut realitzat per Fátima de María Pérez Gómez i Edgar Salazar Ramírez (Universitat Pedagògica Nacional. Unitat 022 Tijuana) i per Catalina Soto Marbán (Escola indígena “Ve’e Tu’un Xavi”).

molusc video1 index

Vídeo 1. Persones, llocs, històries

Aquest vídeo parteix del concepte de patrimoni i la seua complexitat. Per a això, es presenten els resultats del taller “Els nostres patrimonis” PEU UJI realitzats per l'alumnat de Didàctica del Patrimoni del Centre Universitari d’Educació Escuni en 2022 i coordinat per Meritxell Yllera.

cossir video2 index

Vídeo 2. Històries: El Museu de la Memòria d’Altura

Aquest vídeo recorre la història del Museo de la Memòria a partir de la veu del seu director José Manuel López Blay amb motiu de l’exposició “El trabajo de las mujeres”.

Viver video3 index

Vídeo 3. Llocs: El Convent de Sant Francesc de Viver

Aquest vídeo es centra en la importància del Convent de Sant Francesc i del seu projecte com a espai i node cultural del municipi de Viver (Castelló) a partir de les paraules de Vicente Ferrer (alcalde de Viver) i Cristina Herrero (tècnica).

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals