La revista Kult-ur del PEU-UJI és protagonista en el Congrés de l'Associació Llatinoamericana d'Antropologia a Rosario (Argentina)

15/04/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La revista interdisciplinària sobre la cultura de la ciutat, Kult-ur, ha estat partícip de la VII edició del Congrés de l'Associació Llatinoamericana d'Antropologia (ALA) que ha tingut lloc a la ciutat argentina de Rosario i que ha versat sobre “Les antropologies fetes a Amèrica Llatina i el Carib en contextos urgents: violències, privilegis i desigualtats”. 

La presentació va ser a càrrec de la doctora en Estudis Socials d'Amèrica Llatina, Macarena Romero Acuña, en l'espai denominat “Presentacions Editorials” que va habilitar el congrés, juntament amb la Revista “Andamios. Revista de Investigación Social” del Col·legi d'Humanitats i Ciències Socials de la Universitat Autònoma de la Ciutat de Mèxic (UACM). Durant l'acte, Romero Encunya va exposar que Kult-ur es constitueix com un espai acadèmic multidisciplinari de recerca i assaig que s'aproxima a la complexitat de tot el relacionat amb les maneres de viure a la ciutat però que presta una atenció especial a les modalitats emergents, a les noves formes de convivència i a les converses de qualsevol tipus que es generen en el seu si.

Cal recordar que es tracta d'una publicació semestral que es troba registrada en la categoria Arqueologia, Antropologia i Etnologia, i els treballs publicats s'orienten fonamentalment a la presentació d'avanços científics originals i no publicats prèviament, en els àmbits de la cultura, l'educació i el desenvolupament local. La revista admet contribucions d'experts i investigadors de tot el món i promou l'intercanvi de plantejaments, la reflexió i la comunicació en els seus tres eixos d'estudi abans referits. En aquest sentit, cal recordar que la doctora Romero Acuña ha estat la coordinadora del volum 10 número 20, que porta per títol “Vida quotidiana, experiències i conflictivitats soci territorial en espais de costes i riberes” i que ha comptat amb aportacions d'investigadors llatinoamericans del camp de la soci-antropologia. 

Dos d'ells, Juan Peláez i Càndida María Kamerbeek, van participar en el congrés i van presentar els treballs que s'han publicat en l'últim número de Kult-ur. El primer va presentar l'article titulat: “L'aigua és nostra, carall: Pagesos i la guerra de l'aigua en Cochabamba, Bolívia”, situat en la secció “Extramurs”, mentre que Kamerbeek parlo de la seva experiència entorn de l'assaig publicat en la secció “Stoa” titulat: “L'aigua no sadolla la set”. Tots dos van qualificar com la seva participació en el dossier com una experiència formativa positiva.

Des de la direcció del Congrés, s'ha indicat que les recerques que es presenten en la revista permeten entendre la complexitat de les desigualtats soci-antropològiques existents en espais vinculats a l'aigua i s'incideix en la necessitat que el món acadèmic ha d'atendre aquesta realitat amb noves recerques. 

La publicació de l'últim número de Kult-ur suposa una nova col·laboració entre la Universitat Nacional de Rosario i l'UJI, reforçant llaços interinstitucionals teixits des de 2017 amb la participació de la coordinadora del número actual, Macarena Romero Acuña, docent i investigadora vinculada a l'Escola d'Antropologia de la FHyA-UNR i membre de l'Associació d'Antropologia de Rosario, en el Projecte Internacional de Recerca i Intervenció Educativa Comparada Mèxic – Espanya – Argentina (*Mexesparg). 

La revista es pot consultar en l'enllaç https://www.e-revistes.uji.es/index.php/kult-ur
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals