El PEU-UJI impulsa el projecte BiblioXarxa per a municipis de menys de 2.000 habitants

08/04/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El Programa d'Extensió Universitària (PEU-UJI) ha presentat aquesta vesprada el projecte BiblioXarxa, una 'Xarxa de Biblioteques Comunitàries per al món rural', dirigit als municipis de menys de 2.000 habitants i que naix amb dos objectius clars: intentar reduir les desigualtats entre els habitants de la província de Castelló en matèria de drets culturals i serveis públics i que servisca com a oportunitat per al desenvolupament de polítiques culturals al territori. 

La iniciativa sorgeix en un context en el qual el 80% dels municipis de les comarques de Castelló queden fora de l'obligació d'obrir un espai bibliotecari de servei municipal, ja que la legislació actual, en concret la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i la Llei 4/2011, de 23 de març, de la Generalitat, de Biblioteques de la Comunitat Valenciana només afecta a les localitats menors de 5.000 habitants. Aquest fet és el que ha conduït al PEU a impulsar aquest projecte el passat exercici al considerar que les biblioteques públiques són un servei bàsic, un element imprescindible per a vida rural continuada i sostenible i un instrument democratitzador i polivalent. 

L'acte de presentació ha tingut lloc a l'UJI i en ella han participat la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, el coordinador del Servei d'Activitats Socioculturals, Albert López, i la coordinadora de BiblioXarxa, Alicia Sellés, a més dels representants municipals de les sis localitats que formen la xarxa actualment, que són Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat, Xodos, Cinctorres i Villores. 

Carmen Lázaro ha assenyalat durant l'acte que el projecte iniciat pel PEU-UJI “pretén fer efectius el dret d'accés a la informació i de participació cultural dels habitants dels pobles participants fet per al qual s'ha dissenyat un model de gestió que garanteix els drets de tota la ciutadania i un model de servei de biblioteca que supere la idea de biblioteca com edifici o com servei d’accés a la lectura i al coneixement i que ofereix oportunitats per a treballar per la cohesió social, la memòria i identitat local, el desenvolupament i la transformació de les persones i les comunitats”. 

En aquest sentit, el concepte de biblioteca que planteja el PEU-UJI es basa en la corresponsabilitat i la descentralització de la gestió i en l'acompanyament. En el primer punt, s'ha de dir que el model dissenyat és corresponsable, comunitari i participatiu perquè dona veu i un rol actiu als veïns i veïnes en el seu funcionament i gestió, ja que seran usuaris però també gestors i promotors. Un segon aspecte és la descentralització, ja que supera el concepte de servei públic i d’edifici i inclou qualsevol infraestructura local per a la seua activitat com poden ser les cases particulars o l'ajuntament, entre d'altres, i per últim el procés d'acompanyament i assessorament que és a càrrec del Programa d'Extensió Universitària. 

Després de l'experiència dels primers mesos de BiblioXarxa, la seua coordinadora, Alicia Sellés, apunta que una de les coses positives és que “el projecte ha fet créixer els grups motors de les comunitats patrimonials que treballen amb el PEU-UJI i la iniciativa ja és tota una realitat gràcies al treball dels diferents col·lectius”, fet que demostra que “quan hi ha voluntat sempre hi ha mecanismes per a posar en marxa nous projectes”. Sellés ha explicat que vàries localitats ja tenen realitzada la selecció i catalogació dels primers llibres que conformaran la seua biblioteca. 

Per la seua banda, el coordinador del SASC, Albert López, argumenta que la iniciativa “és un bon exemple del treball que realitza el PEU-UJI a les comarques de Castelló i a també de la força que poden tindre, i de fet tenen, les xarxes comunitàries i les comunitats patrimonials a l'hora de gestionar projectes al territori”.

En aquest sentit, s'ha de dir que BiblioXarxa es planteja des de dues perspectives: la local i la global. En primer lloc, l'objectiu és incloure que la biblioteca comunitària i descentralitzada, el foment de la lectura i l’accés a la informació al pla o projecte cultural del poble. A més, cada municipi definirà a escala local el model bibliotecari, els agents involucrats i els elements bàsics necessaris, segons les necessitats i possibilitats que tinga.

En l'àmbit global, la finalitat és crear una xarxa de biblioteques que comparteixen aquest concepte no només per l’optimització de recursos, sinó també per la col·laboració i l’ampliació d’expectatives que poden representar les biblioteques per al territori. 

Durant la presentació, també s'han explicat els passos a seguir perquè els municipis interessats s'integren al projecte en l'exercici 2024. Els ajuntaments i col·lectius interessats deuen formalitzar el formulari d'integració a la xarxa que està a aquest enllaç https://bit.ly/3IUASGR. El termini per enviar les sol·licituds en la convocatòria de 2024 va de l'1 al 15 d'abril. Durant aquest període els agents interessats podran fer qualsevol consulta als coordinadors del projecte al correu electrònic peu-uji@uji.es.

Convocatòria en pdf

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals