El projecte de catalogació del 'Patrimoni (pre)industrial dels Ports' redescobreix el pou de neu de Sorita

26/02/2024 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El projecte “Patrimoni (pre)industrial dels Ports” ha celebrat la cinquena jornada de treball a Sorita en la qual es va perfilar el disseny definitiu de les fitxes de catalogació dels béns de la comarca i la metodologia de treball que s'emprarà. La trobada va tindré una part teòrica a la Casa de Cultura de la localitat, en la que van participar la AODL del municipi, Pilar Zapatero, i també els tècnics de Cinctorres, Palanques, Forcall, Villores, Ares del Maestrat i la tècnica de turisme de la mancomunitat dels Ports.

La jornada també va comptar amb veïns de La Mata i de la mateixa població de Sorita, els quals van exercir de guies en la visita que es va realitzar per a mostrar el patrimoni de la localitat. En aquesta passejada, a banda de la plaça de l'església i de la casa senyorial, coneguda com el Castell de Sorita, els participants van coneixer de primera mà el singular depòsit d'aigua, un dels elements industrials que conserva el municipi. Aquesta construcció es va edificar sobre els ciments de l'antic forn, herència morisca, a l'antic barri àrab de la població. 

El passeig pel nucli urbà de la localitat també va facilitar la observació d'un edifici mig arruïnat, del qual s'albirà una fractura arquitectònica i decorativa destacable, i el qual, en alguna ocasió, va ser el teatre del poble.

La següent visita va ser l'antic pou de neu, una edificació que proveïa de neu a la població per a conservar els aliments. Aquesta construcció està semienterrada i es troba en bon estat de conservació a pesar d'haver sigut abocador improvisat durant molts anys. L'edifici circular conserva les seues parets enterrades de carreus i 'mampuestos', així com la seua coberta d'aproximació, amb terminació vegetal.

El grup de treball que va participar en aquesta reunió de Sorita va poder practicar la metodologia de treball que es durà a terme en cadascuna de les poblacions integrades en el projecte “Patrimoni (pre)industrial dels Ports”. La iniciativa es desenvoluparà sota un enfocament participatiu i inclusiu, fomentant la col·laboració activa de veïns i veïnes en el procés, amb l'objectiu d'enfortir el sentit d'identitat i pertinença a la comunitat.

El projecte està impulsat per la Seu dels Ports, del Programa Campus Obert del Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI el qual pretén catalogar l'ampli patrimoni de la comarca vinculat a l'època de la preindustrialització i la industrialització i compta amb la coordinació de Angela López Sábater de Arae Patrimonio y Restauración.
 

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals