La Càtedra de Mediació Policial de l’UJI reforça la seua internacionalització amb el II Congrés Iberoamericà de Mediació Policial de Vila-real

12/05/2016 | Càtedra de Mediació Policial
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

El II Congrés Iberoamericà de Mediació Policial organitzat per l’Ajuntament de Vila-real amb la col·laboració de la Càtedra de Mediació Policial de la Universitat Jaume I  reunirà en la ciutat una trentena de ponents de reconegut prestigi de l'àmbit policial, universitari i judicial entre els dies 13 i 15 d'abril de 2016. El programa ha estat presentat per l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, acompanyat de l'intendent cap de la Policia Local de Vila-real, José Ramón Nieto, i la inspectora del cos i vicedirectora de la Càtedra de Mediació Policial, Rosana Gallardo.

En la presentació del programa Gallardo ha destacat la «internacionalització aconseguida pel model de mediació policial de la ciutat, amb la participació en ponències a tot el món, les pautes de les quals ja comencen a aplicar els agents d'altres cossos policials» i el nivell dels ponents convidats al congrés. Així, la convenció comptarà amb convidats com el Pare Ángel, de Missatgers de la Pau; l'expert M. Fernando Montiel, arribat de Mèxic; l’exdefensor del poble d'Argentina Alejandro M. Nat; l'inspector general Willington Zambrano de la Policia Nacional de Panamà; la directora de la Càtedra de Mediació Policial, Carmen Lázaro, o el catedràtic de Dret Constitucional i president del Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d'Europa, Luis Jimena.

També està prevista la compareixença de l'activista senegalés de Drets Humans Mamadou Dia; l'esportista paralímpic Vicente Arzo; els experts en coaching Javier Torregrosa i Nacho Cobaleda; els oficials de la Policia Local Francisco Espejo i Domingo Adán; el coronel William Antonio Díaz i el tinent coronel Yed Milton López de la Policia de Colòmbia; així com el tinent primer Paulo Henrique da Silva, de Brasil.

El Major General Jorge Hernando; el jutge de Barcelona Pascual Ortuño; les jutgesses de Vila-real María Isabel Llambes i Amparo Salom; el Fiscal Cap Provincial de Castelló, José Luis Cuesta, i el Premi Nobel de la Paz Johan Galtung, completen un planter al que se sumaran altres experts de diversos cossos i sectors, en un esdeveniment que comptarà amb taules redones, el lliurament del Premi Josep Redorta, així com l'homenatge a Ulisses Pittí, mort fa un any, entre altres esdeveniments, al llarg de tres dies.

Per la seua banda, l’alcalde ha destacat que «les jornades de mediació policial s'han convertit en un referent per a molts cossos de tot l'Estat, però des de fa dos anys, també ho són per a les autoritats de l'altre costat de l'Atlàntic». Per a Benlloch és «vital comptar amb aquest tipus d'esdeveniments centrats en la mediació, ja que van més enllà d'un projecte sobre el paper, donat que ofereix excel·lents resultats a la pràctica, amb més d'un 95% d'èxit en la resolució de casos a Vila-real, i serveix per a seguir cercant solucions a un món cada vegada més globalitzat i també, en alguns casos, més conflictiu, per la qual cosa la cultura de la pau, la transmissió de coneixements i d'experiències acumulades són imprescindibles», assenyala, al mateix temps que assegura que «encara es pot anar més enllà i crear una Escola de Mediació Policial, que podria servir per a seguir ajudant-nos a reinventar-nos i liderar en el sector».

José Ramón Nieto ha posat l'accent en la necessitat de cercar i utilitzar nous mecanismes i instruments adaptats al futur per a garantir la convivència des d'un punt de vista interdisciplinària, però sempre mantenint el lema que fins ara ha regit al cos policial Una altra forma de fer Policia.

L'obertura de les inscripcions s'obri el dijous 21 de gener, coincidint amb el Dia Internacional de la Mediació i es podrà realitzar, de forma gratuïta, a través del correu electrònic policia.vr@gmail.com.

 

Informació proporcionada per: Càtedra de Mediació Policial