El PEU-UJI impulsa la celebració de la Jornada “Les persones i els patrimonis” a Vistabella del Maestrat L'esdeveniment tindrà lloc els dies 2 i 3 de juliol amb la col·laboració de la Mancomunitat de Penyagolosa, els ajuntaments de Vistabella del Maestrat, Xodos, Benafigos i Atzeneta del Maestrat i el Centre d'Estudis de Penyagolosa

20/06/2022 | SASC
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

Reconèixer el valor dels nostres patrimonis quotidians permet ampliar el que es considera patrimoni cultural fins a un nou marc basat en les relacions entre les persones, els territoris i les històries. Preservar i socialitzar els patrimonis és clau per construir una societat més justa que reconeix la diferència com a valor. Aquest és un dels principis de la jornada “Les persones i els patrimonis”, organitzada pel Programa d'Extensió Universitària de la UJI en col·laboració amb la Mancomunitat de Penyagolosa, els ajuntaments de Vistabella del Maestrat, Xodos, Benafigos i Atzeneta del Maestrat i el Centre d’Estudis de Penyagolosa. Un acte que tindrà lloc els dies 2 i 3 de juliol de 2022 en la Casal Jove de Vistabella del Maestrat.

La jornada parteix de l’anàlisi de tota una sèrie de models d’organització comunitària basats en la participació que poden constituir un punt de partida per a esbrinar, entre els i les participants, un nou projecte per a Penyagolosa amb una perspectiva territorial clara, segons s'explica des de l'organització. 

La base d’aquest projecte i eix central de la jornada és la creació d’una comunitat viva al voltant dels patrimonis de Penyagolosa i centrat en les relacions del patrimoni com a recurs per al desenvolupament de vincles i interaccions entre les persones que fan possible el manteniment i socialització dels patrimonis.

En l'orígen de la iniciativa està la definició de comunitat patrimonial de la Convenció de Faro del Consell d’Europa. D’acord amb aquesta, les comunitats patrimonials “les composen persones que valoren aspectes específics d'un patrimoni cultural que desitgen conservar i transmetre a futures generacions, en el marc de l'actuació dels poders públics” (Article 2. CoE).

Destinataris
La jornada s’adreça de manera especial a col·lectius, associacions i persones dels municipis de Penyagolosa que desenvolupen accions en el territori relacionades amb el patrimoni i la cultura. De manera general també s’adreça als grups i col·lectius de la xarxa del Programa d’Extensió Universitària PEU-UJI i a persones interessades en la gestió cultural, les xarxes de col·laboració, la participació i els projectes comunitaris.

Estructura 
La jornada es planteja amb una estructura formada per quatre blocs formatius d’anàlisi i reflexió on es presentaran diferents models d'organització ciutadana al voltant de la cultura i el patrimoni. En cadascun dels blocs programats es realitzarà una presentació de model a partir de l’experiència convidada i, seguidament, un espai de conversa per analitzar els elements definitoris que fan d’aquestes pràctiques, models de referència. 

Bloc 1. Les persones en el centre. Asociación La Ortiga Colectiva (Cantabria). Ángel Astorqui.
Són les persones. La seua memòria. Les seues accions. La seua implicació i generositat. La seua voluntat i la seua determinació per encetar espais per relacionar-se. Per construir. Per somniar. Quin haurà de ser el seu paper i fins a on arribarem? 

Bloc 2. Les persones fan possibles els processos. Els laboratoris ciutadans. Marcos García.
La manera d’organitzar-se és essencial per tal de dissenyar el nostre projecte. És essencial a l’hora d’establir ell grau i nivell de participació i col·laboració i la distribucions de tasques i responsabilitats. Parlem de treball comunitari i els seus límits. De conceptes com solidaritat, generositat o confiança per tal d’establir llaços, aliances i xarxes. 

Bloc 3.  Les persones i les narratives. Les Biblioteques Comunitàries. Alicia Sellés.
Les biblioteques en el segle XXI evolucionen fins a constituir-se com a espais culturals fonamentals per a pobles i ciutats. Biblioteques amb projectes que articulen i revolucionen les relacions entre persones, patrimonis i cultura. Al voltant d’aquesta idea, surten nous models comunitaris que treballen directament amb les persones i les seues col·leccions bibliogràfiques particulars amb l’objectiu de definir un fons compartir de llibres i un projecte cultural de caràcter integral.

Bloc 4. Les persones habiten els patrimonis. Ecomuseo LaPONTE (Astúries). Óscar Navajas.
En un Ecomuseu, les parets del museu són el territori. Les peces exposades són els nostres patrimonis. Els visitants són els veïns i veïnes que habiten els territoris. Aquest punt de partida planteja una veritable innovació social patrimonial respecte al paper i legitimitat de la ciutadania per organitzar-se i plantejar accions en el seu territori.

Programa de la Jornada

Dissabte 2 de juliol

10.00. Inauguració institucional

10:30. Bloc 1. Les persones en el centre. Asociación La Ortiga Colectiva (Cantabria). Ángel Astorqui

11:30. Pausa café

12:00. Bloc 2.  Les persones fan possibles els processos. Els laboratoris ciutadans. Marcos García

14:00 Dinar

16:00. Bloc 3. Les persones i les narratives. Les Biblioteques Comunitàries. Alicia Sellés

17:30. Pausa café

18:00. Bloc 4. Les persones habiten els patrimonis. Ecomuseo LaPONTE (Astúries). Óscar Navajas

19:30. Relatoria

20:00. Actuació de “Les Rondalles de Penyagolosa”

22:00. Sopar

Diumenge 3 de juliol

10:00. Visita cultural guiada

11:30. Pausa café

12:00. Taller “Un projecte comú per a Penyagolosa” 

14.00. Clausura de la Jornada

14:30. Dinar

Inscripcions

Enllaç al formulari d'inscripció http://www.penyagolosanord.es/mancomunitat/formulari-inscripccio

Informació proporcionada per: Servei d'Activitats Socioculturals