La Biblioteca de l’UJI commemora la Setmana de l’Accés Obert amb diverses activitats

28/10/2013 | SCP
Compartir

Compartir

Facebook
X
Linkedin
Whatsapp
Gmail
Imprimir

La Biblioteca de la Universitat Jaume I ha organitzat, en commemoració de la Setmana de l’Accés Obert (Open Access Week), que s'ha celebrat a escala mundial del 21 al 27 d’octubre, una sèrie d’activitats per a donar a conèixer el Repositori UJI com a plataforma d’accés a la producció científica i fomentar entre el personal investigador universitari la publicació en obert de la seua activitat investigadora.

Les activitats han format part de la programació conjunta organitzada per REBIUN (Xarxa de Biblioteques Universitàries Espanyoles), la Biblioteca Nacional d’Espanya i la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia). A la Universitat Jaume I, la Biblioteca ha realitzat una semana monogràfica en el seu blog (http://blogs.uji.es/bibliotecauji/), on cada dia s'han publicat apunts firmats per diversos professionals invitats al voltant de l’accés obert i els diferents aspectes que cal tenir en compte per a la publicació en obert. A més, s’han organitzat sessions d’informació per al personal docent i investigador en cadascun dels departaments universitaris per a donar a conèixer el Repositori UJI en els seus vessants docent i investigador i la difusió en línia del pòster «Dipòsit científic a la Universitat Jaume I».

L’UJI va inaugurar el 23 d’abril de 2009 el Repositori UJI (http://repositori.uji.es/) que recull, principalment, tota la producció científica dels professors i investigadors de la Universitat, des de l’any 2008, llibres d’autors castellonencs i de temàtica castellonenca, amb fons digitalitzats, fotografies, publicacions periòdiques, etc. Una altra col·lecció, de les vuit que hi ha al repositori, és l’Arxiu Digital d’Espanya-Unió Europea que recull documents sonors, audiovisuals, escrits des que formem part de la Unió, l'any 1986. Tota aquesta feina ha sigut i és el resultat del treball conjunt de tots els centres de documentació europea d’Espanya.

L’accés obert internacionalment es coneix com open access (OA). És la difusió de la documentació (treballs d’investigació, llibres, fotografies, informes...) de manera oberta i gratuïta.  Es tracta de difondre, principalment, el coneixement científic en obert, lliure per a tothom i accessible per Internet.  Amb l’accés obert, els autors de les obres cedeixen els drets d’explotació perquè qualsevol persona puga accedir al contingut de la seua obra (només és requisit imprescindible que les citen).

Web d’informació: http://accesoabierto.info.

Informació proporcionada per: Servei de Comunicació i Publicacions